13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας και Γηριατρικής

Facebooktwitterpinterest

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να συμμετάσχετε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής που θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Φεβρουαρίου 2015, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Royal Olympic. 

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας ήδη από τη δεκαετία του 1960 άρχισε να έχει αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες χώρες του Δυτικού κόσμου. Σήμερα η Ελλάδα αποτελεί μια από τις περισσότερο γηρασμένες χώρες, αφού οι ηλικιωμένοι αποτελούν το 18,5% του πληθυσμού της, ενώ τα παιδιά έως 15 ετών δεν ξεπερνούν το 14,3% του συνολικού πληθυσμού (www.statistics.gr).

Το 1977 μια ευάριθμη ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων -κυρίως υγείας και πρόνοιας- διαβλέποντας αυτή την εξέλιξη, ίδρυσε την Ελληνική Γεροντολογική Εταιρεία. Σκοπός της ήταν και εξακολουθεί να είναι, μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας έτσι ώστε να είναι ικανοί να παρέχουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον ευαίσθητο αυτό πληθυσμό. Από το 2000, λόγω και της έλλειψης άλλης επίσημης επιστημονικής εταιρείας που να έχει ως αντικείμενο τη Γηριατρική, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (Ε.Γ.Γ.Ε.).

Παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σημαντική πρόοδος, ιδιαίτερα στους τομείς της Γενετικής και της Νευροβιολογίας, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν τη γηριατρική φροντίδα στο μέλλον, είναι πολύ πιθανό η αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων του γήρατος να στηριχθεί για πολλά χρόνια ακόμη στην πολιτική για την οικογένεια και στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Μέχρι σήμερα τα Πανελλήνια Συνέδρια της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθώς και τα ετήσια μετεκπαιδευτικά μαθήματα που οργανώνει, έχουν συμβάλει στην ενημέρωση των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας, αλλά και στην ευαισθητοποίηση ενός ευρύτερου κοινού επιστημόνων.

Το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεροντολογίας & Γηριατρικής έχει σκοπό να επικεντρωθεί στις προόδους στη διάγνωση και σφαιρική αντιμετώπιση των παθήσεων της τρίτης ηλικίας, στις συναρπαστικές εξελίξεις στις νόσους φθοράς του οργανισμού, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των υπερηλίκων αλλά ακόμη και στις προσπάθειες της επιστημονικής έρευνας για την προώθηση της αντιγήρανσης. Παράλληλα, όμως, το συνέδριό μας θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη νοσηλευτική φροντίδα και την κατ’ οίκον νοσηλεία, ενώ θα εστιάσει και σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα, αφού η παρούσα οικονομική κρίση δημιουργεί επιπλέον προβλήματα που αφορούν στη φροντίδα και την εν γένει διαβίωση των ηλικιωμένων.

Κατά συνέπεια η θεματική του συνεδρίου υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά όρια της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Επιστήμης, στοχεύοντας στην ανάδειξη και προώθηση της αναπτυξιακής διάστασης της υγείας στην τρίτη ηλικία. Έτσι, λοιπόν, περιλαμβάνονται πολλά θέματα αμιγώς ιατρικά αλλά και άλλα που αφορούν στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση που αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό το λόγο θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Silver economy (οικονομία που αφορά στο γηράσκοντα αλλά ενεργό πληθυσμό) και στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Πιστεύουμε ότι η φροντίδα του κράτους και των πολιτών προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας αντανακλά στο επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Ακολουθώντας τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στοχεύουμε σε χρόνια πολλά και καλά για τις γενιές που έρχονται.

Με τις σκέψεις αυτές καλούμε όλους τους επιστήμονες κάθε ειδικότητας που ασχολούνται με τα θέματα του γήρατος, αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμμετάσχει ενεργά στις εργασίες του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γεροντολογίας & Γηριατρικής.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Γ.Ε. και του Συνεδρίου

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός
Αμ. Επικ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθυντής Χειρουργός Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας»

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.