Η άσκηση για την καρδιά μπορεί επίσης να προστατέψει και το μυαλό

Facebooktwitterpinterest
Φαίνεται ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διατηρεί μόνο την καρδιαγγειακή μας υγεία – μπορεί επίσης να κρατήσει τη σπιρτάδα του μυαλό μας καθώς γερνάμε. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης από τον Καναδά που έδειξε συσχέτιση μεταξύ αερόβιας άσκησης και λειτουργίας του εγκεφάλου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλούς της έρευνας Dr. Claudine Gauthier και άλλων από το the University of Montreal, ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους στο journal Neurobiology of Aging.

Η Dr. Gauthier, Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Germany, εξηγεί:

¨Οι αρτηρίες του σώματός μας σκληραίνουν με την ηλικία, και η σκλήρυνση των αρτηριών πιστεύεται ότι αρχίζει στην αορτή, το κύριο αγγείο που προέρχονται από την καρδιά, πριν φθάσει στον εγκέφαλο. Πράγματι, η σκλήρυνση μπορεί να συμβάλει σε γνωστικές μεταβολές που συμβαίνουν σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με πιο ελαστική αορτή απέδωσαν καλύτερα σε νοητικά τεστ.

Αυτή και οι συνεργάτες της μελέτησαν μια ομάδα ηλικιωμένων και βρήκε ότι εκείνοι, των οποίων αορτή ήταν σε καλύτερη κατάσταση ήταν και αυτοί οι οποίοι ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση, και τα πήγαν καλύτερα στα νοητικά τεστ.

¨Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων, μπορεί να είναι ένας από τους μηχανισμούς που επιτρέπει στην άσκηση να επιβραδύνει τη γνωστική γήρανση¨, προσθέτει.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες σωματικά και ψυχικά υγιών συμμετεχόντων: 31 νεαρά άτομα ηλικίας 18-30 και 54 ηλικιωμένους ενήλικες ηλικίας 55-75.
Τους ενδιέφερε όχι μόνο η σύγκριση των νεότερων σε σχέση με τους ηλικιωμένους, αλλά έκαναν συγκρίσεις και μέσα σε κάθε ηλικιακή ομάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σωματικό και ψυχικό έλεγχο. Για τον έλεγχο της φυσικής κατάστασης, ασκήθηκαν έντονα σε μηχανήματα προπόνησης, ενώ οι ερευνητές μετρούσαν την μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου κάθε 30 δευτερόλεπτα. Και για τον ψυχικό έλεγχο, εκτέλεσαν έναν Stroop effect – έλεγχο, ένα επιστημονικά επικυρωμένο τεστ, που χρησιμοποιούν συχνά οι ερευνητές για να μετρήσουν τη γνωστική ικανότητα.

Στην εξέταση Stroop effect, το άτομο αναγνωρίζει διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, κίτρινο, μπλε, και ούτω καθεξής, με κάθε λέξη τυπωμένη σε ένα χρώμα που δεν είναι το χρώμα της λέξης. Έτσι, το ΚΟΚΚΙΝΟ μπορεί να εκτυπωθεί σε μπλε, και το κίτρινο μπορεί να εκτυπωθεί σε κόκκινο χρώμα. Ο συμμετέχων πρέπει να πει το χρώμα της εκτύπωσης και όχι το χρώμα της λέξης.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης τρεις μαγνητικές τομογραφίες (MRI): μία για τη μέτρηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, μια για τη μέτρηση της δραστικότητας του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εξέτασης του Stroop τεστ, και μια τρίτη την μέτρηση της ακαμψίας της αορτής. Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα – αυτή μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα.

Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που συσχετίζουν την ηλικία με την μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, την ελαστικότητα της αορτής και την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Βρήκαν επίσης συνδέσεις μεταξύ της αγγειακής υγείας και της λειτουργίας του εγκεφάλου, και της αερόβιας ικανότητας και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η μέθοδος μπορεί να προσαρμοστεί για να μελετηθούν συνδέσεις σε λιγότερο υγιείς πληθυσμούς.

Η Dr. Gauthier λέει ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί την εξέταση MRI με αυτό τον τρόπο.

¨Μας έδωσε τη δυνατότητα να βρούμε ακόμη και ανεπαίσθητες επιδράσεις σε αυτόν τον υγιή πληθυσμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άλλοι ερευνητές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν την έρευνά μας για να μελετήσουν την σχέση των αγγείων και της γνωστικής κατάστασης ανάμεσα σε λιγότερο υγιείς και πάσχοντες πληθυσμούς¨.

Σημειώνει, ότι και άλλοι, πιο σύνθετοι μηχανισμοί μπορούν επίσης να συνδέσουν την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση με την υγεία των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, ¨συνολικά τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ο τρόπος ζωής βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών, εμποδίζοντας έτσι την αγγειακή εγκεφαλική βλάβη και συντελεί στην διατήρηση της γνωστικής ικανότητας αργότερα στη ζωή¨.

Η χρηματοδότηση για τη μελέτη προήλθε από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των Canadian Institutes for Health Research, the Canadian Foundation for Innovation, the Canadian National Sciences and Engineering Research Council, and the Ministère du développement économique, de l’innovation et de l’exportation.

Παράλληλα, σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, από το Stanford University, μάθαμε πώς η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή αρρυθμία σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο σωματικά δραστήριες ήταν οι γυναίκες, τόσο πιο λίγες η πιθανότητες είχαν για να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, μια καρδιακή νόσο που προκαλεί αρρυθμία.

www.e-cardio.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.