Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά κάνουν καλό και στα δόντια

Facebooktwitterpinterest

Ευεργετική επίδραση στην υγιεινή του στόματος και των δοντιών μπορεί να έχουν τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά. Αν και σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται παράξενο, αποτελεί μια από τις διαπιστώσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων των επιστημών Υγείας. Αυτό που ήταν γνωστό μέχρι σήμερα, και σύμφωνα πάντα με τις διαπιστώσεις των ειδικών, είναι ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και

ινσουλίνης στο αίμα τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με διαβήτη, και ότι μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο στην απώλεια βάρους. Αυτό όμως που δεν είχε αναδειχθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα είναι οι θετικές επιπτώσεις στην υγιεινή του στόματος και των δοντιών, όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ποτά, οδοντόκρεμες και φάρμακα.

Όπως παρατηρούν οι ερευνητές, οι εναλλακτικές διατροφικές επιλογές, που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, όχι μόνο μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων, αλλά ταυτόχρονα είναι ηπιότερες και για τα δόντια, καθώς τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αποτελούν υπόστρωμα για τα βακτήρια του στόματος και δεν προκαλούν τερηδόνα.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται σε μια αξιολόγηση έξι παγκοσμίου κύρους ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων διαφόρων ειδικοτήτων.

Οι Sigrid Gibson, Adam Drewnowski, James Hill, Eeva Widstrom, Hely Tuorila και Anne Raben, συνεργάστηκαν προκειμένου να αξιολογήσουν τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, στηριζόμενοι σε επιστημονικές έρευνες και τα συμπεράσματα αυτής της συνεργασίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Bulletin.

Οι διαπιστώσεις τους επιβεβαιώνουν ακόμα και τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών στο πεδίο του ελέγχου του βάρους, σύμφωνα με τις οποίες τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν έχουν αισθητή επίδραση στο αίσθημα του κορεσμού. Στην πράξη και υπό ρεαλιστικές συνθήκες, όπως διαπιστώνουν, μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός συμπεριφοριστικού προγράμματος απώλειας βάρους.

Τα συμπεράσματά των έξι καθηγητών, με τη μορφή «δήλωσης συναίνεσης», δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Δεκεμβρίου του Nutrition Bulletin.

(http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nbu.12116/abstract)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.