«Ψαλίδι» στις αμοιβές

Facebooktwitterpinterest

«Ψαλίδι» στις αμοιβές -τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο- των ιδιωτών γιατρών για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προβλέπει η νέα σύμβαση που θα κληθούν να υπογράψουν οι πάροχοι υγείας με τον Οργανισμό για το 2015. Η αμοιβή των γιατρών θα τίθεται σε διαπραγμάτευση σύμφωνα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και ανεξάρτητα από το ισχύον κρατικό τιμολόγιο. Για κάθε γιατρό, μάλιστα, θα ισχύει «κλειστός» ετήσιος προϋπολογισμός που θα επαναπροσδιορίζεται με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών και οικονομικών ελέγχων που διενεργούνται από τα ελεγκτικά όργανα.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αξιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ, «είτε με ίδια μέσα από υπηρεσίες του φορέα, είτε μέσω άλλου φορέα» και σε κάθε περίπτωση, το κόστος θα βαρύνει τον πάροχο.
Πρόκειται για μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Σύμβασης, που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς των παρόχων. Πιο αναλυτικά, το σχέδιο Σύμβασης που έχει εκπονήσει ο ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνει αυστηρότερες διατάξεις για τους παρόχους, τους οποίους υποχρεώνει να «αποδέχεται ανεπιφύλακτα».
Έτσι, σύμφωνα με τη Σύμβαση, «απαγορεύεται αυστηρά και αποτελεί βαρύτατο παράπτωμα και λόγο επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων η παρακράτηση ή η αποδοχή για φύλαξη, έστω και προσωρινά, από τον συμβαλλόμενο, ατομικών βιβλιαρίων των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ». Σε περίπτωση που βιβλιάρια ασθενείας παραμείνουν για οποιοδήποτε λόγο στον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου ή ιδιωτικού πολυιατρείου, ο συμβαλλόμενος οφείλει να τα παραδώσει άμεσα στον δικαιούχο ή στον ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται, ότι «αποτελεί αντισυμβατική συμπεριφορά οποιαδήποτε κατεύθυνση των ασθενών από τον συμβαλλόμενο σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία για την εκτέλεση των παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων (διαγνωστικών / θεραπευτικών εξετάσεων / πράξεων) και των συνταγών».
Την ίδια στιγμή, ο συμβαλλόμενος ( ιδιώτης ιατρός ή ιατρός ιδιωτικού πολυιατρείου) παραμένει σε ανοιχτή δυναμική λίστα η οποία επικαιροποιείται σε ετήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες του Οργανισμού για αγορά ιατρικών επισκέψεων – πράξεων, μετά από αξιολόγηση ή πιθανή αποχώρηση των συμβεβλημένων γιατρών.
Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ελαχιστοποιήσει παράτυπες πρακτικές, όπως να δηλώνουν οι γιατροί ότι «έκλεισε» το πλαφόν τους εξαναγκάζοντας έτσι τους ασφαλισμένους να πληρώσουν από την τσέπη τους, υποχρεώνει τους παρόχους:
Kατ” οίκον επισκέψεις
«Κατά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης ο συμβαλλόμενος υποχρεούται να δηλώσει τις ημέρες και ώρες κατά τις οποίες δέχεται στις εγκαταστάσεις του, τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ». Και διευκρινίζει ότι, «σε εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις και κατά την κρίση του θεράποντα ιατρού υποχρεούται να μεταβαίνει στην οικία του ασθενούς, όταν ο τελευταίος λόγω νόσου δεν είναι σε θέση να μεταβεί στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό πολυϊατρείο».
Οι πάροχοι θα αμείβονται με το ισχύον Κρατικό Τιμολόγιο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει κατά τη διάρκεια της σύμβασης και σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας. Πέραν αυτής, απαγορεύεται να ζητήσει ή να εισπράξει οποιαδήποτε επιπλέον.

Της Ελένης Πετροπούλου – Ημερησία

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.