Εγκεφαλικό επεισόδιο

Facebooktwitterpinterest

Ανάμεσα σε όλες τις νευρολογικές παθήσεις στη ζωή ενός ενηλίκου, κυρίως ατόμου της τρίτης ηλικίας, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το πρώτο σε συχνότητα αλλά και σπουδαιότητα και η πρώτη αιτία όχι μόνον θνησιμότητος αλλά νοσηρότητος και αναπηρίας.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το αποτέλεσμα της διακοπής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και διακρίνεται σε τρεις βασικούς τύπους:

  • Αιμορραγικό συμβαίνει όταν μία αρτηρία στον εγκέφαλο «σπάει» οπότε διακόπτεται η φυσιολογική ροή του αίματος.
  • Εμβολικό συμβαίνει όταν ένα μικρό κομμάτι πήγματος (θρόμβου) ή λίπους ξεκολλήσει από κάποια αρρωστημένη αρτηρία και αποφράσει άρα διακόπτει την ομαλή ροή του αίματος.
  • Θρομβωτικό συμβαίνει όταν αθροιστεί αρτηριοσκληρωτικό υλικό κατά μήκος του τοιχώματος της αρτηρίας με αποτέλεσμα να αποφράξει εν μέρει ή ολικά την παροχή αίματος.

Οι συνήθεις αγγειακές παθήσεις του Κ.Ν.Σ διακρίνονται σε:

Ι Εγκεφαλικές ΙΙ Νωτιαίου μυελού
Έμφρακτα θρομβωτικά 50 % — Έμφρακτα
Εμβολικά 20% θρόμβωση πρ νωτιαίας αρτηρίας
   θρόμβωση σπονδυλικών φλεβών
– Αιμορραγίες :   
Πρωτοπαθής -Αιμορραγίες:
Ενδοκρανιακή 20% Υποσκληρίδιος
Υπαραχνοειδής 8%  Υπαραχνοειδής
Ενδομυελική

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι: καρδιακή πάθηση, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αύξηση της χοληστερίνης και / ή των τριγλυκεριδίων, οικογενειακό ιστορικό αγγειακής πάθησης (π.χ. αρτηριοσκληρυντικές αλλοιώσεις).

Με βάση τις στατιστικές και της εν γένει εμπειρίας, συνιστάται όπως δοθεί μεγάλη σπουδαιότητα και προσοχή στην πρόληψη, δια την σωστή και προληπτική αντιμετώπιση των παραγόντων που προδιαθέτουν στον κίνδυνο, δηλαδή πριν εκδηλωθεί η εγκεφαλική βλάβη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.