Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν μια διατροφή είναι στερητική?

Τροφές κατά της χοληστερόλης Facebooktwitterpinterest
Συχνά, πολλοί από εμάς ψάχνουμε να βρούμε παρηγοριά σε στερητικές δίαιτες με γρήγορα αποτελέσματα. Δεν σκεφτόμαστε όμως το κακό που μπορεί να προκαλέσουμε στην ισορροπία του οργανισμού μας, στερώντας τον από βασικά θρεπτικά στοιχεία και το μεταβολικό σοκ που θα επέλθει, λόγω του φαινομένου γιο-γιο που θα εμφανιστεί, έπειτα από την επαναφορά μας στη “φυσιολογική” διατροφή.

Μια στερητική διατροφή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

 

  • Υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους
  • Διαχωρίζει τα τρόφιμα σε «καλά» και «κακά»
  • Συστήνει συνολική ημερήσια πρόσληψη κάτω από 1000 θερμίδες
  • Χρήζει απαραίτητη τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής
  • Απαγορεύει κύριες ομάδες τροφίμων (όπως δημητριακά, λίπη, κρέας)
  • Δεν προϋποθέτει το συνδυασμό της με άσκηση
  • Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που τα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της, παρά μόνο οι στατιστικές των ατόμων που την έχουν εφαρμόσει
Η πλειοψηφία του κόσμου πείθεται να την ακολουθήσουν, καθώς όλοι επιζητούν το γρήγορο αποτέλεσμα, χωρίς κόπο. Ταυτόχρονα έχουν συνδυάσει το αδυνάτισμα με στέρηση.
Έρευνες δείχνουν ότι όταν στερούμε από το σώμα κάποια τροφή, το ίδιο μας οδηγεί στην υπερκατανάλωση της, μόνο η σκέψη του αυτοπεριορισμού αρκεί. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι στερητικές δίαιτες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες με την αποτυχία.
Η υγεία μας πρέπει να είναι το κύριο μέλημά μας. Για να είμαστε υγιείς πρέπει να έχουμε ένα φυσιολογικό βάρος σύμφωνα με τα ατομικά μας δεδομένα, που μας ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Για να το επιτύχουμε πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια σύμφωνη με τις βιολογικές μας ανάγκες και την καθημερινότητα μας.
Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει μόνο ένας πτυχιούχος διαιτολόγος – διατροφολόγος, ο οποίος θα μας δώσει τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλα τα “πρέπει” του σώματός μας και όλα τα “θέλω” της εικόνας μας, πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, πρέπει να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας με συστηματική φυσική δραστηριότητα που ενεργοποιεί το μυικό μας σύστημα και κινητοποιεί το μεταβολισμό μας.
Οι ρυθμοί της καθημερινότητας που σιγά σιγά ξαναμπαίνουν στη ζωή μας θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα πρόγραμμα και να εντάξουμε σε αυτό μια ισορροπημένη διατροφή πολύ πιο εύκολα, μαθαίνοντας υγιεινές συνήθιες που θα μας γίνουν απαραίτητες. Εκμεταλλευτείτε το!!!!
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.