Γυροειδής αλωπεκία

Facebooktwitterpinterest

Γυροειδής αλωπεκία: πρόκειται για νόσο των τριχικών θυλάκων, είναι συχνή, με ανοσολογικό υπόβαθρο, κληρονομική προδιάθεση και απρόβλεπτη πορεία. Υπολογίζεται ότι το 0,2-1% του γενικού πληθυσμού προσβάλλεται από κάποια μορφή της νόσου. Πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα π.χ θυρεοειδίτιδα, λεύκη.

Εμφανίζονται λοιπόν περιοχές από όπου λείπουν οι τρίχες. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιαδήποτε έντριχη περιοχή π.χ τριχωτό κεφαλής, γένειο αντρών, φρύδια, βλέφαρα, χέρια, πόδια, ράχη, στέρνο, γεννητικά όργανα.

Ανάλογα με την έκταση και την εντόπιση της νόσου διακρίνονται οι εξής μορφές : εντοπισμένη, οφιοειδής, διάχυτη, σώματος, ολική και καθολική.

Η νόσος εμφανίζει συχνά αυτόματη υποχώρηση οπότε οι τρίχες ξαναβγαίνουν. Την πορεία της νόσου μπορούν να βοηθήσουν τα τοπικά στεροειδή σε μορφή κρεμών αλλά κυρίως σε ενέσιμη μορφή, η τοπική ανοσοθεραπεία και σε πιο εκτεταμένες και επιθετικές μορφές της νόσου, τα από του στόματος στεροειδή και τα από του στόματος ανοσοτροποποιητικά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.