Βιταμίνες στην διατροφή

Bιολογία των αντιοξειδωτικών μορίων: τί αγνοούμε; Facebooktwitterpinterest

Συχνές ερωτήσεις και σύντομες απαντήσεις

Τι είναι οι βιταμίνες;

 Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τις χρειάζεται το σώμα μας σε μικρές ποσότητες για τις ποικίλες μεταβολικές του λειτουργίες, τις οποίες όμως δεν μπορεί να συνθέσει από άλλα στοιχεία στις απαραίτητες ποσότητες. Οι βιταμίνες απαντούν σε διάφορα τρόφιμα και σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Κανένα τρόφιμο όμως δεν περιέχει όλες τις βιταμίνες και στα απαιτούμενα ποσά ημερήσιας πρόσληψης, ώστε να εξασφαλίζονται οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Γι αυτό είναι απαραίτητη η μικτή διατροφή, αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει ή τις συνθέτει σε πολύ μικρά ποσοστά.

Σοβαρή έλλειψη βιταμινών στις ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται σπάνια, αλλά υποκλινικές μορφές (χωρίς δηλαδή τυπικές εκδηλώσεις) είναι αρκετά συχνές λόγω των ανθυγιεινών διαιτητικών πρακτικών που παρατηρούνται στη σύγχρονη εποχή.

Μπορεί μια συνηθισμένη διατροφή να μας παρέχει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας;

Όταν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη ποσοτικά και ποιοτικά και δεν έχουν αποκλειστεί από αυτήν ολοκληρωτικά, κάποιες ομάδες τροφίμων (π.χ.γαλακτοκομικά, φρούτα κ.τ.λ.) τότε ναι, μας παρέχει τα απαραίτητα ποσά βιταμινών.

Αν ακολουθούμε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, θα πρέπει να λαμβάνουμε ταυτόχρονα βιταμινούχα συμπληρώματα ή αυτά ενδείκνυνται μόνο σε έλλειψη κάποιας βιταμίνης;

Η ταυτόχρονη λήψη βιταμινών είναι απαραίτητη μόνο όταν η ποσότητα της τροφής είναι πολύ μικρή, όπως συμβαίνει στα έντονα στερητικά διαιτολόγια ή όταν η δίαιτα απώλειας βάρους δεν είναι ισορροπημένη. Το γεγονός αυτό όμως, αφορά δίαιτες οι οποίες συνήθως δεν είναι αξιόπιστες και δεν χορηγούνται από ειδικό Διατροφολόγο-Διαιτολόγο.

Είναι σωστό να παίρνουμε βιταμίνες χωρίς συνταγή γιατρού, και αν ναι, τι θα πρέπει να έχουμε υπόψη;

Οι βιταμίνες είναι τα πιο επικίνδυνα ακίνδυνα φάρμακα!

Δεν είναι σωστό να παίρνουμε κανένα φάρμακο, ακόμα και βιταμίνες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού. Αν παρ όλα αυτά  κάποιος θέλει να πάρει βιταμίνες χωρίς να το γνωρίζει ο γιατρός  του θα πρέπει να προσέξει τα εξής:

Στις ετικέτες των σκευασμάτων αναγράφεται το είδος και η ποσότητα σε mgr ή μgr των βιταμινών που περιέχονται. Σε διπλανή στήλη συνήθως αναγράφεται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA ή DRI) ή το ποσοστό των κανονικών ημερήσιων αναγκών στη συγκεκριμένη βιταμίνη που αυτό αντιπροσωπεύει. Για να είναι ασφαλής η λήψη βιταμίνης θα πρέπει να μη ξεπερνάει κατά πολύ η ποσότητα της κάθε εμπεριεχόμενης βιταμίνης τις κανονικές ημερήσιες ανάγκες για τη βιταμίνη αυτή.

Είναι αλήθεια πως ορισμένες βιταμίνες μας προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου;

Είναι τόσο πολλές οι ενδείξεις για την αντικαρκινική δράση των βιταμινών που τελικά είναι μάλλον απόδειξη. Τη δράση αυτή έχουν κυρίως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C (φρέσκα φρούτα και λαχανικά), Α (γαλακτοκομικά, αυγό, συκώτι, λιπαρά ψάρια,καρότα,σπανάκι, ντομάτες, μπρόκολο, βερίκοκα) και Ε (λίπη, έλαια, σιτηρά, ξηροί καρποί, όσπρια). Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι η ευεργετική αυτή επίδραση ισχύει πρακτικά μόνο εφόσον  η πρόσληψη βιταμινών γίνεται με την τροφή και όχι με τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Αν και αυτό μοιάζει να είναι αντιφατικό, είναι πιθανόν στις τροφές να περιέχονται και κάποιες άλλες ουσίες με αντικαρκινική δράση που δεν έχει το οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.