Φοβίες

Facebooktwitterpinterest

Ο φόβος είναι  φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο προστατεύει τον άνθρωπο από τους κινδύνους. Ο φόβος προετοιμάζει τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αντιμετωπίζοντας τον (μάχη) ή αποφεύγοντας τον (φυγή) και είναι απαραίτητος για την επιβίωσή.  Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ενεργοποιείται ο οργανισμός με αύξηση των καρδιακών σφυγμών, της αρτηριακής πίεσης, της αναπνοής και της τάσης των μυών.

Σε περιπτώσεις φοβίας, ο κίνδυνος δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Δηλαδή ο φόβος είναι παράλογος και υπερβολικός. Συνήθως το άτομο που παρουσιάζει φοβίες γνωρίζει το πρόβλημά του αλλά αδυνατεί να το αντιμετωπίσει. Επίσης τα άτομα αποφεύγουν συνειδητά τις καταστάσεις τις οποίες τους προκαλούν φόβο ενώ τα συμπτώματα του φόβου μπορεί να προκληθούν και μόνο με τη σκέψη αυτών των καταστάσεων. Κάποιες φορές η έκθεση στον φόβο μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού.

Οι φοβίες μπορεί να έχουν διάφορες μορφές:

Η αγοραφοβία– είναι ο φόβος να βρεθεί το άτομο σε μέρη με πολύ κόσμο όπου η φυγή είναι δύσκολη ή που μπορεί να μην υπάρχει βοήθεια σε περίπτωση που είναι αναγκαία. Η αγοραφογία μπορεί να εμφανίζεται παράλληλα με την διαταραχή πανικού.

Η κοινωνική φοβία– φόβος σε καταστάσεις οι οποίες έχουν σχέση με άλλα άτομα. Όπως είναι η έκθεση σε άγνωστους ανθρώπους, παρουσιάσεις κτλ. Ο φόβος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ταπείνωση ή η αμηχανία.

Ειδική φοβία– περιλαμβάνουν συγκεκριμένους φόβους οι οποίοι μπορεί να είναι υπερβολικοί και παράλογοι, οι οποίοι σχετίζονται με κάποια αντικείμενα ή καταστάσεις όπως ζώα, μέσα μεταφοράς, στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος, ύψη, αίμα κτλ.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.