Ελαιόλαδο, το αγαπημένο των Ελλήνων

Facebooktwitterpinterest

Έχοντας γνώση της θρεπτικής αξίας του ελαιολάδου, πιστεύουμε ότι ως μαγειρικό λάδι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο το ελαιόλαδο.

Στην Δυτική Ευρώπη και στην Βόρειο Αμερική , εκεί που είναι συγκεντρωμένη η αφρόκρεμα των ερευνητών, κατόπιν πολλών ερευνών αποκαλύφθηκε η μοναδική αξία του ελαιολάδου ως πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων!

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ολεικό οξύ (μονοακόρεστο) και αντιοξειδωτικούς παράγοντες.Οι ευνοϊκές για την υγεία δράσεις του ελαιολάδου είναι συνοπτικά οι εξής:

  •  Μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης
  •  Αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης
  •  Ύφεση των ενοχλημάτων του πεπτικού έλκους
  •  Βελτίωση του σακχάρου στους διαβητικούς μέσω της ομαλοποίησης της δράσης της ινσουλίνης
  •  Μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου
  • Αφροδισιακή δράση και στα δύο φύλλα. Το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε.Η βιταμίνη Ε ονομάζεται και τοκοφερόλη , από τις ελληνικές λέξεις τόκος (τοκετός) και φέρω.Επομένως εξ ορισμού βελτιώνει τη γονιμότητα

Το ελαιόλαδο είναι ανθεκτικό στην θερμότητα (μαγείρεμα και τηγάνισμα,μέχρι 210 βαθμούς αλλά όχι για περισσότερα από 6 τηγανίσματα).

Προσοχή όμως στην ποσότητα! Για ίδιο βάρος ελαιόλαδου και βουτύρου , το πρώτο περιέχει 99,9% λιπίδια ενώ το βούτυρο 84% λιπίδια και 16% νερό, επομένως έχει περισσότερες θερμίδες ανά μονάδα βάρους!

Οι γευσιγνώστες χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο στα ζυμαρικά και στις σάλτσες τους.

Ψωμί ή παξιμάδι με λάδι και ντομάτα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό πρόχειρο γεύμα όπως μας διδάσκουν οι Κρητικοί!

Στα λαχανικά το ελαιόλαδο, μαγειρεμένα με κρέας ή “ορφανά”, δίνει γαστριμαργικές ιδιότητες στην γεύση τους!

Μπορούμε να παρασκευάσουμε ελαιόλαδο προσθέτοντας σε αγνό και παρθένο λάδι διάφορα αρωματικά φυτά ή και μπαχαρικά της αρεσκείας μας.

Καλό είναι να επιλέγουμε παρθένα ελαιόλαδα και , αν είναι δυνατόν, από βιολογικές καλλιέργειες.

Αυτού του είδους το ελαιόλαδο είναι “χρυσάφι” για την καλή υγεία!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.