«Καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν»

Facebooktwitterpinterest

Τα 11 ιατρικά ραντεβού που σώζουν ζωές

Σκοπός είναι να έχετε πάντα συνείδηση και γνώση της κατάστασης της υγείας σας, γιατί ο μεγαλύτερος γιατρός και εκείνος που θα νοιαστεί το περισσότερο για εσάς είστε εσείς ο ίδιος και κανένας μεγαλογιατρός στο καλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

Η ασυμπτωματική φύση πολλών νοσημάτων, όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης κάνει τις προληπτικές εξετάσεις ακόμα πιο αναγκαίες και απαραίτητες για την υγεία μας.

Μπορεί πολλές από αυτές τις εξετάσεις να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, ούτε και πολύ οικονομικές, αλλά αν αναρωτηθείτε πόσο πιο σημαντική είναι η πρόληψη μιας ασθένειας από το πόσο δύσκολη είναι ενίοτε η αντιμετώπισή της, δεν θα αργήσετε να κλείσετε τα παρακάτω ραντεβού.

Ο σκοπός δεν είναι να τρομάξετε, γιατί το πιθανότερο είναι να μην έχετε τίποτα, αλλά να έχετε πάντα συνείδηση και γνώση της κατάστασης της υγείας σας, γιατί ο μεγαλύτερος γιατρός και εκείνος που θα νοιαστεί το περισσότερο για εσάς είστε εσείς ο ίδιος και κανένας μεγαλογιατρός στο καλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

1. Δερματολογική εξέταση
Εάν έχετε ιστορικό στην οικογένεια, ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και πολλές ελιές καλό είναι κάθε 6 μήνες να κάνετε μια επίσκεψη στο δερματολόγο για να τσεκάρει ότι όλα βαίνουν καλώς στο σώμα σας και δεν παρατηρούνται ύποπτες ελιές, όγκοι ή πληγές.
Εάν δεν έχετε ιστορικό ή ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή πολλές ελιές, τότε κάντε το ραντεβού μια φορά το χρόνο, αλλά μη θεωρείτε σε καμία περίπτωση πως είστε στο απυρόβλητο του καρκίνου του δέρματος.

2. Τεστ ΠΑΠ
Όσον αφορά το τεστ Παπανικολάου, που ευθύνεται για την πτώση των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 70% το διάστημα μεταξύ του 1955 και 1992, οι απόψεις ποικίλουν για το κάθε πότε πρέπει γίνεται. Για κάποιους η επανάληψη κάθε τρία χρόνια είναι αρκετός χρόνος για να προλάβετε την οποιαδήποτε εξέλιξη, ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν να γίνεται η εξέταση σε ετήσια βάση.
Όποιας θεωρίας είστε εσείς ή ο γιατρός σας, αρκεί να είναι μέσα στις προτεραιότητές σας η τακτική επίσκεψη στο γυναικολόγο που σας παρακολουθεί και παίρνει το δείγμα για το ΠΑΠ, καθώς με αυτή την επίσκεψη συνδυάζεται και με την εξέταση για τον ιό του HPV, του οποίου η πρόληψη είναι επίσης σημαντική για την αντιμετώπιση.

3. Έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Κάθε φορά που αλλάζετε σύντροφο ή ακόμα περισσότερο, αν έχετε πολλούς, καλό είναι να παίρνετε πάντα τις προφυλάξεις σας και να κάνετε εξετάσεις αίματος, ούρων και κολπικών υγρών για τον εντοπισμό τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όσο πιο άμεσα εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν, τόσο το καλύτερο,  καθώς αν μείνουν χωρίς την πρέπουσα αγωγή, είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας στο μέλλον. Καλό, επίσης, είναι οι νέοι στη δεκαετία των 20, να εξετάζονται κάποια στιγμή για τον ιό HIV, ακόμα και δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

4. Μαστογραφία
Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν η εξέταση της μαστογραφίας να ξεκινάει στην ηλικία των 40 ή νωρίτερα αν υπάρχει ανάλογο ιστορικό στην οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό η κάθε γυναίκα να έχει από νωρίς συνείδηση και επίγνωση της υγείας της, ενώ άκρως βοηθητική είναι και η ψηλάφηση που κάνει ο γιατρός σε κάθε επίσκεψη, η οποία μπορεί να γίνει και από την ίδια τη γυναίκα, έχοντας έτσι πάντα πλήρη εικόνα της κατάστασης του στήθους.

5. Εξέταση χοληστερίνης
Η εξέταση χοληστερίνης εντοπίζει τα επίπεδα της κακής (LDL), της καλής (HDL) και τα τριγλυκερίδια που βρίσκονται στο αίμα. Αρχικά συστήνεται η επανάληψή της ανά 4 χρόνια, αλλά αν είστε παχύσαρκοι, καπνίζετε, έχετε υπέρταση ή υπάρχει κάποιο ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένεια, καλό είναι μετά τα 50 να γίνεται ετησίως η εξέταση. Η διατήρηση της χοληστερίνης σε καλά επίπεδα προστατεύει από το ρίσκο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου και αυτό είναι που κάνει την εξέταση από τις πιο σημαντικές.

6. Έλεγχος πίεσης
Το πιεσόμετρο είναι στο φαρμακείο των περισσότερων σπιτιών, αλλά αν δεν έχετε ιστορικό, δε χρειάζεται να μετράτε την πίεσή σας περισσότερο από μια φορά το χρόνο και στα πλαίσια του ετήσιου τσεκ-απ. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ευθύνεται για πολλές ασθένειες όπως είναι το εγκεφαλικό, η νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σοβαρά νοσήματα, γι’ αυτό καλό είναι να μην ξεχνάτε να τη μετράτε, έστω και αραιά.

7. Οφθαλμολογική εξέταση
Ακόμα και αν δεν είχατε ποτέ προβλήματα όρασης, μετά την ηλικία των 40 καλό θα ήταν να εντάξετε στους ετήσιους ελέγχους σας και την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται οι πιθανότητες ασθενειών, όπως είναι το γλαύκωμα, το οποίο είναι ασυμπτωματικό, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη των προληπτικών εξετάσεων.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μέσω των εξετάσεων των ματιών, μπορούν να εντοπιστούν και άλλες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι αναλυτικές εξετάσεις των ματιών μπορούν να γίνονται ανά 5ετία, αλλά συχνότερα αν φοράτε συχνά φακούς επαφής.

8. Εξέταση διαβήτη (A1C)
Η εν λόγω αιματολογική εξέταση μετράει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, τους τελευταίους τρεις μήνες, δίνοντας στο γιατρό σας τα στοιχεία που χρειάζεται για να κρίνει αν πάσχετε από διαβήτη. Η εξέταση μπορεί να γίνει πρώτη φορά στην ηλικία των 45, εκτός και αν το άτομο πάσχει από παχυσαρκία, έχει στην οικογένεια κάποιο διαβητικό ή έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, οπότε καλό είναι να ξεκινήσει η καθιέρωση της εξέτασης νωρίτερα.

9. Κολονοσκόπηση
Όσο δυσάρεστη και να είναι μια τέτοια εξέταση είναι απαραίτητη όταν φτάσετε τα 50, καθώς έτσι θα διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη πολύποδων, όγκων, αιμορραγιών ή άλλων πληγών στο έντερο. Η κολονοσκόπηση, άλλωστε, είναι ο πιο εγγυημένος τρόπος για την πρόληψη απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι ο τρίτος συχνότερος τύπος καρκίνου.

10. Dexa σάρωση
Η Dexa σάρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξει ο γιατρός σας την οστική σας πυκνότητα και συστήνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει τα 65, αλλά και όταν μπαίνουν αρχικά στην εμμηνόπαυση και αυξάνεται το ρίσκο της οστεοπόρωσης και ιδιαίτερα, μάλιστα, αν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όσον αφορά την οστεοπόρωση είναι οι γυναίκες που καπνίζουν, δεν καταναλώνουν πολύ ασβέστιο, έχουν ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια και είναι πολύ αδύνατες.

11. Εξέταση θυρεοειδούς (TSH)
Οι απόψεις διίστανται για την αναγκαιότητα της εξέτασης του θυρεοειδούς αδένα, αλλά αν έχετε συμπτώματα κούρασης, αδικαιολόγητη αύξηση βάρους ή αλλαγές στην περίοδό σας, καλό θα ήταν να ελέγξετε τα επίπεδα της TSH. Οι περισσότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας του θυρεοειδούς εντοπίζονται στις δεκαετίες των 20 και των 30 και μια εξέταση είναι αρκετή για την επιβεβαίωση τυχόν υποψιών.

http://www.clickatlife.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.