9 συμβουλές για να αποφύγετε το κρυολόγημα

Facebooktwitterpinterest

Όταν μπαίνει η άνοιξη, λίγο η χαρά μας που έβγαλε ήλιο, λίγο που είμαστε πάντα έτοιμοι να βάλουμε το κοντομάνικο και να βολτάρουμε στην πόλη είναι αρκετά για να την αρπάξουμε και να κρεβατωθούμε, καταφέρνοντας όχι μόνο να την περνάμε αγκαλιά με τα χαρτομάντιλα αλλά και να χάσουμε τη βόλτα στον ήλιο, που σε αυτήν άλλωστε οφείλονται όλα αυτά.

Πριν λοιπόν γίνετε ακόμα ένα από τα θύματα της ίωσης, που ήδη έχει αρχίσει να ταλαιπωρεί πολλούς απο εμάς, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και –ίσως- φέτος να τη γλιτώσετε και να είστε εκείνος που θα πηγαίνει την κοτόσουπα στους φίλους του και όχι εκείνος που θα την τρώει, αν και σύμφωνα με τη συμβουλή  #7, ούτε αυτό πρέπει να κάνετε. Ακολουθούν 9 συμβουλές, που ομολογουμένως θα έπρεπε να τις ξέρετε και να τις εφαρμόζετε ήδη:

1.Εμβολιαστείτε

Ο καλύτερος και ευκολότερος –ίσως- τρόπος να προστατευθείτε από την εποχιακή ίωση είναι να κάνετε το σχετικό εμβόλιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο αναγκάζει το σώμα σας να αναπτύξει τα αντισώματα που χρειάζεται σε περίπτωση που πληγεί από τον ιό της γρίπης, ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο για τον εισβολέα.

2. Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι

Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικός σύμμαχος στον πόλεμο κατά των μικροβίων. Τα μικρόβια διατηρούνται ζωντανά στα χέρια σας μέχρι και πέντε λεπτά, ενώ σε σκληρές επιφάνειες μέχρι και δυο μέρες. Πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα με μπόλικη σαπουνάδα, και όχι λιγότερο.

3. Έχετε πάντα το αντισηπτικό εύκαιρο

Έχετε πάντα στην τσάντα σας αντισηπτικό υγρό, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 60% οινόπνευμα. Το αντισηπτικό οινόπνευμα απολυμαίνει αποτελεσματικά, αλλά αν τα χέρια σας είναι εμφανώς βρώμικα προτιμήστε σαπούνι και νερό.

4. Κρατάτε καλυμμένα πάντα το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Εάν δεν έχετε πρόχειρο χαρτομάντηλο, καλύτερα να βήχετε στο μανίκι σας, ή στο εσωτερικό του αγκώνα σας, παρά στην παλάμη σας. Έτσι φροντίζετε να μην μεταδώσετε τον ιό στους άλλους, μέσω της χειραψίας.

5. Μείνετε σπίτι αν είστε άρρωστος

Όταν δεν νιώθετε καλά και αισθάνεστε ότι σας περιτριγυρίζει ο ιός της γρίπης, τότε για το καλό και της δικής σας υγείας αλλά και των συναδέλφων σας, μείνετε σπίτι και δώστε στον οργανισμό σας το χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει.

6. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας

Ο ιός της γρίπης εισβάλλει στον οργανισμό μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος. Εφόσον δεν είναι δυνατό να έχετε τα χέρια σας διαρκώς απολυμασμένα, καθώς είναι διαρκώς σε χρήση, αποφύγετε έστω να αγγίζετε με αυτά τις τρεις εισόδους του ιού στον οργανισμό.

7. Αποφεύγετε το συνωστισμό, καθώς εκεί είναι ευκολότερο να κολλήσετε

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγετε τα πλήθη και το συνωστισμό εν καιρώ εκπτώσεων, αλλά αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προσέχετε πρώτα την υγεία σας, για να μην κολλήσετε τους άλλους και να αποφεύγετε κι εσείς με τη σειρά σας, όσους βήχουν ή μοιάζουν άρρωστοι. Δε χρειάζεται να είστε αγενείς με όσους ασθενούν, αλλά διακριτικοί και προσεκτικοί και μην ξεχνάτε να πλένετε τακτικά τα χέρια σας.

8. Καθαρίζετε τακτικά «επικίνδυνες» επιφάνειες

Επιφάνειες όπως είναι η τσάντα ή το πορτοφόλι που ακουμπάνε σε πολλές κοινόχρηστες επιφάνειες, που δεν είναι του ελέγχου μας, είναι φορείς πολλών μικροβίων και καλό θα ήταν πριν τα ακουμπήσουμε στο τραπέζι της κουζίνας ή οπουδήποτε στο σπίτι, να τα έχουμε ελαφρώς απολυμάνει.

9. Τρώτε καλά, γυμνάζεστε και ξεκουράζεστε

Όσο και να καθαρίζετε τα χέρια σας και όσο και αποφεύγετε το συνωστισμό, αν δεν έχετε φροντίσει να έχετε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, τότε σας λείπει το βασικότερο όπλο ενάντια στα μικρόβια. Η καλή διατροφή, η καλή φυσική κατάσταση και η ξεκούραση παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική θωράκιση του οργανισμού.

http://www.clickatlife.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.