Έμμηνος ρύση & Ενδοκρινικές διαταραχές

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η έμμηνος ρύση;
Η έμμηνος ρύση είναι η φάση του έμμηνου κύκλου όπου αποβάλλεται το τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο. Συγκεκριμένα, ο όρος έμμηνος ρύση (η κοινή του ονομασία είναι περίοδος ή κύκλος) αναφέρεται στην φυσιολογική και τακτική αιμορραγία που διαρκεί συνήθως από τρεις μέχρι πέντε ημέρες, αν και η διάρκεια των δύο με επτά ημερών θεωρείται φυσιολογική. Η μέση ποσότητα αίματος που χάνεται κατά την έμμηνος ρύση είναι 35 mL (χιλιοστά του λίτρου) ενώ φυσιολογικές θεωρούνται και οι ποσότητες από 10 ως 80 mL. Πολλές γυναίκες παρατηρούν αποβολή του ενδομητρίου που έχει την εμφάνιση ιστών αναμεμιγμένων με αίμα. Ένα ένζυμο που υπάρχει στο ενδομήτριο, η πλασμίνη, εμποδίζει την πήξη του αίματος και την δημιουργία θρόμβων.

Οι έμμηνοι κύκλοι συμβαίνουν αποκλειστικά στους ανθρώπους και σε άλλα πρωτεύοντα όπως οι χιμπατζήδες. Τα θηλυκά των άλλων ειδών που φέρουν πλακούντα (ευθήρια) βιώνουν κύκλους οίστρου όπου όμως το ενδομήτριο απορροφάται ξανά στο τέλος του αναπαραγωγικού κύκλου.

Λόγω της απώλειας αίματος, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για την λήψη σιδήρου από τις τροφές σε σχέση με τους άνδρες ώστε να αποφεύγουν την έλλειψή του στο αίμα. Πολλές γυναίκες αισθάνονται επίσης πόνους που προκαλούνται από τις συσπάσεις στην μήτρα (κράμπες), φαινόμενο που αναφέρεται σαν δυσμηνόρροια. Μία ολόκληρη βιομηχανία έχει οργανωθεί και παρέχει φαρμακευτική αγωγή και άλλα σκευάσματα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων και την τήρηση της υγιεινής κατά την έμμηνος ρύση.

Η έμμηνος ρύση είναι το πιο εμφανές σημάδι του έμμηνου κύκλου. Οι κύκλοι της εμμήνου ρύσεως μετρώνται από την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας, γιατί το ξεκίνημα της εμμήνου ρύσεως βρίσκεται σε στενή αντιστοιχία με τον ορμονικό κύκλο.

Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι:

  • H πρόωρη ήβη
  • Η καθυστέρηση ήβης
  • Οι αιμορραγίες κατά την ήβη
  • Οι ανωμαλίες του γενετικού κύκλου
  • Η δυσμηνόρροια

Ο οργανισμός της γυναίκας αρχίζει να ωριμάζει κατά την ήβη. Ο οργανισμός σε αυτή την περίοδο βρίσκεται μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ωρίμου γενετικής ηλικίας. Στη περίοδο αυτή της ζωής της γυναίκας μπορούμε να βρούμε ανωμαλίες όπως είναι η πρόωρη ή η καθυστερημένη ήβη, αιμορραγίες, διαταραχές του κύκλου και η δυσμηνόρροια.

Οι διαταραχές του εμμήνου κύκλου είναι ορμονικής αιτιολογίας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα και χρήζουν ορμονικής και υπερηχογραφικής διερεύνησης, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, και όχι σε τυχαία ημέρα. Καλό είναι πάντως η όλη διερεύνηση να ξεκινά με τον αποκλεισμό πιθανής κυήσεως.

Τέλος θα πρέπει να υπάρχει και η γνώση ότι η κάθε κολπική αιμόρροια δεν είναι έμμηνος ρύση. Έτσι, η γυναικολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει κολπικές ή τραχηλικές παθήσεις σαν αίτια κάποιας παθολογικής κολπικής αιμόρροιας (π.χ. φλεγμονές, όγκοι, ξένα σώματα, τραυματισμοί κλπ).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.