Η βιταμίνη Β12 βοηθά στην απομάκρυνση των ρυπογόνων ουσιών

Facebooktwitterpinterest

Το εύρημα ότι η βιταμίνη Β12 βοηθά στην αποτοξίνωση από ρυπογόνες ουσίες θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερης μεθόδου για τον έλεγχο περιβαλλοντικών ή τροφικών δειγμάτων.

Σημαντική ανακάλυψη εξηγεί πώς ορισμένοι οργανισμοί χρησιμοποιούν τη βιταμίνη B12 για τη μείωση της τοξικότητας των ρυπογόνων του περιβάλλοντος. Η γνώση θα μπορούσε να βοηθήσει σε πιο αποτελεσματικές μεθόδους αποτοξίνωσης από επικίνδυνες ρυπογόνες ουσίες όπως τα PCB και οι διοξίνες.

Ο καθηγητής David Leys, του Manchester Institute of Biotechnology, εξήγησε ότι τα πιο τοξικά ρυπογόνα περιέχουν άτομα αλογόνου και ότι τα περισσότερα βιολογικά συστήματα δεν γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίσουν και πως υπάρχουν ορισμένοι οργανισμοί που θα μπορούσαν να απομακρύνουν τα άτομα αλογόνου χρησιμοποιώντας τη βιταμίνη B12.

Η έρευνα εντόπισε ότι οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τη βιταμίνη B12 με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον τρόπο που πιστεύαμε.
Χρειάστηκαν 15 χρόνια έρευνας για τον καθηγητή Leys ώστε να φτάσει στην ανακάλυψη.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε τελικά να αποκτήσει σημαντικές πρωτεΐνες μέσω γενετικής τροποποίησης άλλων οργανισμών που αναπτύσσονται ταχύτερα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ για να μελετήσει με τρισδιάστατο τρόπο πώς πετυχαίνεται η απομάκρυνση των αλογόνων.

Ο Leys δήλωσε ότι μαζί με την καταπολέμηση της τοξικότητας και μακροζωίας των ρυπογόνων ουσιών είναι επίσης αισιόδοξος ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερης μεθόδου για τον έλεγχο περιβαλλοντικών ή τροφικών δειγμάτων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature’’.

http://www.iatronet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.