Πώς μπορούμε να προλάβουμε το γλαύκωμα

Facebooktwitterpinterest

Η τακτική οφθαλμολογική εξέταση είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης έναντι σημαντικής βλάβης από γλαύκωμα. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση και ποιοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Η έγκαιρη διάγνωση και η προσεκτική δια βίου αγωγή μπορεί να διατηρήσουν την όραση στους περισσότερους ανθρώπους.

Γενικά, εξέταση για γλαύκωμα θα πρέπει να γίνεται

    • Πριν την ηλικία των 40, κάθε 2-4 χρόνια

  • Από την ηλικία των 40 έως τα 54, κάθε 1-3 χρόνια
  • Από την ηλικία των 55 έως τα 64, κάθε 1-2 χρόνια
  • Μετά την ηλικία των 65, κάθε 6 έως 12 μήνες.

Οποιοσδήποτε έχει παράγοντες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ελέγχεται κάθε ένα ή 2 χρόνια μετά την ηλικία των 35. Σε όσους αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνονται άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, άνθρωποι με διαβήτη και άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος. Αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο αν έχετε γονέα, αδερφό ή αδερφή με γλαύκωμα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη αγωγή είναι σημαντικές για την πρόληψη του γλαυκώματος

Ενώ δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι πρόληψης του γλαυκώματος η τύφλωση ή η σημαντική απώλεια όρασης από το γλαύκωμα μπορεί να προληφθούν αν η νόσος αναγνωριστεί στα αρχικά στάδια.

Στην πιο κοινή μορφή της, η απώλεια όρασης είναι σιωπηλή, αργή και προοδευτική. Συνήθως επηρεάζει την περιφερική όραση πρώτα και καθώς η νόσος εξελίσσεται χάνεται η κεντρική όραση.

Τα φάρμακα για το γλαύκωμα επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, μειώνοντας την αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση για την πρόληψη της βλάβης στο οπτικό νεύρο.

Είναι επίσης διαθέσιμες χειρουργικές αγωγές.

Οφέλη της άσκησης

Ένα τακτικό πρόγραμμα μέτριας άσκησης θα ωφελήσει τη γενική σας υγεία και έρευνες έχουν δείξει ότι το περπάτημα ή το τρέξιμο 3 ή περισσότερες φορές κάθε εβδομάδα μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Tα οφέλη από την άσκηση διαρκούν μόνο αν συνεχίζετε να ασκείστε. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι συνιστάται μέτρια άσκηση ως ρουτίνα. Η γιόγκα μπορεί να είναι ωφέλιμη αλλά καλύτερα είναι να αποφύγετε τις ανάποδες στάσεις, καθώς μπορούν να αυξήσουν την ενδοφθάλμια πίεση.
Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με την έναρξη προγράμματος άσκησης.

Προστατεύστε τα μάτια σας

Τα προστατευτικά γυαλιά είναι σημαντικά όταν κάνετε αθλήματα ή επισκευές στο σπίτι.

Τραυματισμοί στο μάτι μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματικό γλαύκωμα ή δευτερεύον γλαύκωμα, επομένως η προστασία των ματιών από τραυματισμούς αποτελεί ακόμα έναν τρόπο να εμποδίσετε το γλαύκωμα.

Πηγές: Glaucoma research foundation.

http://www.iatronet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.