Τι είναι οι ευρυαγγείες ή τηλαγγειεκτασίες?

Facebooktwitterpinterest

Οι ευρυαγγείες (spider veins) προκαλούνται από την διόγκωση των μικρών φλεβών του δέρματος που έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τους κιρσούς. Συχνά το χρώμα τους είναι μπλε ή κόκκινο και το σχήμα τους μοιάζει με κλαδιά δέντρου ή ιστούς αράχνης απ’ όπου πήραν και το όνομα τους (spider veins).

Πώς προκαλούνται?

Προκαλούνται λόγω της στάσης του αίματος στις μικρές αυτές φλέβες. Σε κάθε περίπτωση οι ευρυαγγείες δεν είναι κιρσοί. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να διενεργείται πάντοτε triplex των φλεβών για να διαπιστωθεί εάν συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια από μεγαλύτερες φλέβες που τροφοδοτεί τις ευρυαγγείες. Οι αιτίες που προκαλούν ευρυαγγείες είναι η κληρονομικότητα, η ορθοστασία ή η παρατεταμένη ορθοστασία, η παχυσαρκία, ορμονικές μεταβολές, η κύηση, η χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων, η φλεβική ανεπάρκεια, τραυματισμοί και η έκθεση στον ήλιο.

Συμπτώματα

Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για πόνο, αίσθημα βάρους ή κάψιμο στα πόδια, αισθάνονται τα πόδια τους κουρασμένα ή μπορεί να έχουν κράμπες. Στις γυναίκες τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πιο έντονα κατά την διάρκεια της περιόδου ή κατά την εμμηνόπαυση. Πολύ σπάνια μπορεί να φλεγμαίνουν οπότε θα συμπτώματα του πόνου και της ερυθρότητας επιδεινώνονται.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι καταρχήν συντηρητική για τον περιορισμό της επέκτασης των ευρυαγγειών με την χρήση ειδικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης. Η απώλεια βάρους, η σωματική άσκηση και η αλλαγή καθημερινών συνηθειών όπως ορθοστασία μπορεί να προλάβει επίσης την εξέλιξη.

Για οριστική θεραπεία σήμερα έχουμε την επιλογή της αφρώδους σκληροθεραπείας, της θεραπείας με Laser και της τοπικής εκτομής σε κάποιες περιπτώσεις.

Η αφρώδης σκληροθεραπεία είναι η έγχυση ειδικού μίγματος φαρμάκου με αέρα με μικροπαρακέντηση με ειδική βελόνα μέσα στον αυλό των ευρυαγγειών.  Αυτό γίνεται εφόσον προηγηθεί η κλινική εξέταση και το triplex των φλεβών των κάτω άκρων για να αποκλειστεί η φλεβική ανεπάρκεια. Είναι ανώδυνη μέθοδος θεραπείας και πραγματοποιείται στο ιατρείο. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και μπορείτε να επανέλθετε άμεσα στις δραστηριότητες σας. Απαραίτητη είναι η χρήση ελαστικής κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης μετά την θεραπεία.

Η θεραπεία με laser συνίσταται στο κάψιμο των ευρυαγγειών με το laser. Το λέιζερ μπορεί να θεραπεύσει ευρυαγγείες μικρότερου μεγέθους και κάποιες φορές χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με την αφρώδη σκληροθεραπεία.

Η χειρουργική αφαίρεση διενεργείται σε μεγαλύτερες ευρυαγγείες που είναι πολύ επιφανειακές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις άλλες μεθόδους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.