Τι είναι και πότε γίνεται ο κοιλιακός υπέρηχος!

Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας ή 1ου τριμήνου Facebooktwitterpinterest

Ο κοιλιακός υπέρηχος χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και είναι μια απεικονιστική διαδικασία που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα, για να δείτε πώς το έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα σας . Στη συγκεκριμένη αυτή εξέταση το μηχάνημα των υπερήχων απλά συλλέγει με την κεφαλή του τους ήχους που ανακλώνται από τη συσκευή όταν συναντούν τα διάφορα όργανα της πυέλου η το έμβρυο στην περίπτωση της εγκυμοσύνης.

Είναι συνεπώς απολύτως ασφαλές για το κύημα καθώς εκπέμπει μόνο αδρανείς υπερήχους και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Μεγάλες κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμερική έχουν κατοχυρώσει την ασφάλεια των υπερήχων, ιδιαίτερα στην εγκυμοσύνη.

Χρησιμοποιείται επίσης σε γυναικολογική εξέταση για τον έλεγχο της γυναικείας πυέλου και των οργάνων αυτής όπως οι ωοθήκες ,η μήτρα (ενδομήτριο ) και ο τράχηλος, όταν ο γιατρός δεν διαθέτει κολπικό υπέρηχο η όταν βέβαια η ασθενής δεν έχει ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές.

Πως θα γίνει η εξέταση

Θα ξαπλώσετε σε ένα γυναικολογικό κρεβάτι. Ο γιατρός σας που εκτελεί το υπερηχογράφημα θα βάλει τζελ και θα τοποθετήσει την κεφαλή του υπερήχου στην κοιλιά σας. Το τζελ βοηθά τον υπέρηχο να μεταδίδει τα ηχητικά κύματα όπου αυτά θα δημιουργήσουν μια εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων.

Πως να προετοιμαστείτε για την εξέταση

Μια πλήρης κύστη είναι αναγκαία για να πάρει ο γιατρός μια καλή εικόνα. Ως εκ τούτου, μπορεί να σας ζητηθεί να πιείτε 2 με 3 ποτήρια υγρών μία ώρα πριν από τη δοκιμή. Δεν πρέπει να ουρήσετε πριν από την διαδικασία.

Πως θα αισθάνομαι κατά την εξέταση

Μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση από την πίεση που ασκείτε στην πλήρη κύστη από την κεφαλή των υπερήχων. Καμία άλλη ενόχληση δεν θα αισθανθείτε.

Εγκυμοσύνη- Τρισδιάστατος Υπέρηχος

Τα κοιλιακό υπερηχογράφημα εκτελείται κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο για την:

  • Αξιολόγηση της ηλικίας του μωρού, την ανάπτυξη του, τη θέση και μερικές φορές το φύλο του, ιδιαίτερα κοντά στην 20η εβδομάδα της κύησης.
  • Προσδιορισμός για τυχόν προβλήματα ανάπτυξης του
  • Αξιολόγηση της καρδιακής του λειτουργίας
  • Αξιολόγηση της θέσης του πλακούντα, του αμνιακού υγρού, και γενικά της πυέλου.

Στο ιατρείο μας εξάλλου πραγματοποιούνται τα περισσότερα test του β και γ τριμήνου, όπως υπέρηχοι συγκριτικής ανάπτυξης του κυήματος, βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου καθώς και Doppler στα ομφαλικά η εγκεφαλικά αγγεία αυτού.

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιείται για την εγκυμοσύνη ένας υψηλής πιστότητας υπέρηχος, ο οποίος διαθέτει κεφαλή υπερήχων convex απλή για έλεγχο της κοιλιάς αλλά και του μαστού, καθώς και τρισδιάστατη κεφαλή για απεικόνιση του εμβρύου εντός της μήτρας σε τρισδιάστατη μορφή, ταυτόχρονα με τις κινήσεις αυτού.

Μεγάλες μελέτες έχουν αποδείξει στην κλινική πράξη ότι η μητέρα συνάγει ιδιαίτερα θετικών συναισθημάτων κατά τη ενόραση του παιδιού της να κινείται μέσα στη μήτρα της όπως αυτό απεικονίζεται με καταπληκτικό τρόπο στο τρισδιάστατο υπέρηχο. Η τεράστια οικονομική αξία ενός τέτοιου μηχανήματος πραγματικά δικαιώνεται βλέποντας κανείς το αποτέλεσμα που έχει στα αισθήματα του ζευγαριού αλλά και των συγγενών αυτού. Αποτελεί πραγματικά μια από τις αξιοσημείωτες εφαρμογές της τεχνολογίας και αξίζει κανείς να την γευτεί.
Κίνδυνοι – Το Μέλλον
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όσον αφορά τους υπερήχους για τις γυναίκες και την ανάπτυξη των εμβρύων τους. Αξίζει να σημειώσει εδώ κανείς ότι ο υπέρηχος αποτελεί σήμερα τα μάτια σχεδόν, του μοντέρνου εκπαιδευμένου γυναικολόγου. Παθολογίες ή προβλήματα που στο παρελθόν ήταν ανιχνεύσιμα μόνο με ψηλάφηση ή με ακτινογραφίες, σήμερα μπορούν με τις δυνατότητες των υπερήχων να διαγιγνώσκονται με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια. Η εξέταση με τον υπέρηχο είναι απλή, εύκολα και διαγνωστική. Ειδικά στην εγκυμοσύνη, η αύξηση της εμπειρίας και η εξειδίκευση των γιατρών πρόκειται στο μέλλον να αποκαλύπτει τα γενετικά προβλήματα των εμβρύων σε στάδιο πολύ πρώιμης ανάπτυξης αυτών, όπως είναι το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης (11η-12η εβδομάδα).
Μερικά λόγια για τον κοιλιακό υπέρηχο
Με τον όρο «κοιλιακό υπερηχογράφημα» περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται υπέρηχοι με σκοπό την απεικόνιση του εσωτερικού της κοιλιάς της ασθενούς (και του εμβρύου) κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Λόγοι εξέτασης
Το κοιλιακό υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο πιο σημαντικός υπέρηχος (γνωστός και ως «μεγάλος υπέρηχος»), είναι αυτός που πραγματοποιείται συνήθως την 20η εβδομάδα της κύησης, κατά τον οποίο ο γιατρός ελέγχει τη σωστή θέση του πλακούντα, ότι είναι υγιής και ότι το μωρό αναπτύσσεται φυσιολογικά στη μήτρα. Επίσης μπορεί να αναγνωριστεί ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου και να παρατηρηθούν οι κινήσεις του σώματος, των χεριών και των ποδιών του. Ακόμα μία δυνατότητα που μας παρέχει ο κοιλιακός υπέρηχος είναι ο προσδιορισμός του φύλου του μωρού (εάν επιθυμείτε να το μάθετε). Πρέπει να τονιστεί όμως, ότι η μέθοδος του υπερηχογραφήματος δεν είναι πάντοτε ακριβής στον προσδιορισμό του φύλου καθώς υπάρχει η πιθανότητα οι εικόνες του υπέρηχου να παρερμηνευθούν.
Επιπλέον, ο υπέρηχος μπορεί να γίνει, σε προγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης για να ελεγχθεί:

  • η ύπαρξη περισσότερων του ενός εμβρύων
  • η πιθανή ημερομηνία τοκετού
  • η ύπαρξη του συνδρόμου Down
  • σε μεταγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης για να ελεγχθεί:
  • η σωστή θέση του πλακούντα
  • η καλή κατάσταση του εμβρύου
  • η θέση του εμβρύου
  • η ποσότητα του αμνιακού υγρού
  • το αναμενόμενο βάρος του μωρού

Τέλος μία ακόμη εφαρμογή του είναι σε νεαρές κοπέλες που δεν έχουν ακόμη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και σε ηλικιωμένες γυναίκες με ατροφία και στενότητα κόλπου στις οποίες χρησιμοποιείται αντί του κολπικού.
Περιγραφή διαδικασίας
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένη σε ύπτια θέση. Μία μικρή ποσότητα ζελέ απλώνεται στην περιοχή της κοιλιάς για να επιτευχθεί καλύτερη επαφή του αισθητήρα υπερήχων με το δέρμα. Το ζελέ έχει ως βάση το νερό και συνεπώς δεν προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα ούτε αφήνει λεκέδες στα ρούχα. Έπειτα ο γιατρός τοποθετεί τον αισθητήρα στην περιοχή. Από τον τελευταίο στέλνονται υπέρηχοι, οι οποίοι στη συνέχεια αναλύονται και μετατρέπονται σε εικόνες στην οθόνη. Σε αυτές απεικονίζεται το έμβρυο και μέρος του εσωτερικού της κοιλιάς και υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης τους.
Προετοιμασία
Ο κοιλιακός υπέρηχος δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορεί να σας ζητηθεί να πιείτε μερικά ποτήρια νερό πριν την εξέταση, έτσι ώστε να είναι γεμάτη η κύστη σας. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό να έχει μία καλύτερη και πιο καθαρή εικόνα του μωρού κατά τη διάρκεια του υπέρηχου.

Μεγάλες μελέτες έχουν αποδείξει στην κλινική πράξη ότι η μητέρα συνάγει ιδιαίτερα θετικών συναισθημάτων κατά τη ενόραση του παιδιού της να κινείται μέσα στη μήτρα της όπως αυτό απεικονίζεται με καταπληκτικό τρόπο στο τρισδιάστατο υπέρηχο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.