Λιποαναρρόφηση

Facebooktwitterpinterest

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση, καθιστώντας την ως την πιο δημοφιλή και συχνή επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής, σήμερα.

Με αφαίρεση τοπικού λίπους από περιοχές του σώματος, όπως μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, γάμπες, γόνατα , στήθος , πρόσωπο, βραχίονες , επιτυγχάνεται η μόνιμη διόρθωση της τοπικής λιποδυστροφίας.

Μπορούμε επίσης από περιοχές που περισσεύει λίπος  να μεταφέρουμε σε περιοχές που υπάρχει έλλειμμα και να διορθώσουμε έτσι ανωμαλίες και ανατομικές λακκούβες-εμβαθύνσεις (λιποανακύκλωση)

Εκτός, της κλασσικής λιποαναρρόφησης  για την αφαίρεση του αποθηκευτικού λίπους, σήμερα, μπορούμε με παρόμοια μέθοδο να δουλέψουμε και σε άλλες πλέον περιοχές του υποδοριου λίπους, και να πετύχουμε ειδικές βελτιώσεις στο σωματοτυπο μας, όπως στη διαμόρφωση κοιλιακών (6 -packs), καθώς και θωρακικών μυών.

Ποια ηλικία είναι η καταλληλότερη για λιποαναρρόφηση;
Είναι προτιμότερο η λιποαναρρόφηση  να πραγματοποιείται  σε νεαρές ηλικίες που δεν υπάρχει ακόμη χαλάρωση. Επιπλέον πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι προτιμότερο η επέμβαση να γίνεται όταν έχουμε περισσότερο σωματικό βάρος από το συνηθισμένο, και όχι αφού χάσουμε βάρος, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλαστικές επεμβάσεις.

Πώς γίνεται η επέμβαση και τι διάρκεια έχει;
Η λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική – Λιποανακύκλωση γίνεται με τοπική αναισθησία, ή τοπική και μέθη (sedation) ή και με  γενική αναισθησία. Διαρκεί από ½ ώρα έως 3 ½  ώρες, ανάλογα τον αριθμό των περιοχών που θα» επεξεργασθούν».

Υπάρχει περίπτωση να προηγηθεί διήθηση των περιοχών που θα δουλευθούν με ειδικό διάλυμα που θα βοηθήσει:

  • να φανεί καλύτερα το πρόβλημα,
  • να γίνει πιο καλή η αναισθησία,
  • να ελαττώσει την απώλεια αίματος (υδρική μέθοδος ή υπερυδρική, ή toumescent.)

Στο ιατρείο μας προτιμούμε την toumescent. Στη συνέχεια, ο ιατρός με μια λεπτή σύριγγα, αναρροφά λίπος  από τις προσχεδιασμένες περιοχές που χρειάζονται. Το λίπος που αφαιρείται, αν υπάρχει ανάγκη μπορούμε  να το μεταμοσχεύσουμε σε άλλες περιοχές του ασθενούς. Στο τέλος επιδένουμε τις περιοχές με ένα ελαστικό  κορσέ.
Μετά την επέμβαση χρειάζεται παραμονή στην κλινική μερικών ωρών έως και ένα βράδυ, ανάλογα τον αφαιρεθέντα όγκο λίπους και τον αριθμό των περιοχών (συνολική τραυματική επιφάνεια), την γενική κατάσταση του ασθενούς και το είδος της αναισθησίας.

Χρησιμοποιούνται νέα εργαλεία στην λιποαναρρόφηση;
Σήμερα, έχουμε στην διάθεσή μας και νέα εργαλεία που κάνουν την επέμβαση πιο εύκολη για το χειρουργό.  Εμείς στο ιατρείο μας διαθέτουμε:

  • λιποαναρρόφηση  υποβοηθούμενη με υπερήχους (UAL= Ultrasound Assisted Liposuction),
  • με laser (LAL = Laser Assisted Liposuction),
  • με παλμική δόνηση (PAL =Power Assisted Liposuction =vibro-liposuction),
  • την υποβοηθούμενη μεραδιοσυχνότητες (RFAL = Radio-Freqouensy Assisted Liposuction).

Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι οι υποβοηθούμενες αυτές τεχνικές λιποαναρρόφηση με τα ειδικά μηχανήματα προσφέρουν ένα πλεονέκτημα ευκολίας και ταχύτητας για τον χειρουργό,  αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα.
Η ιατρική ομάδα μας χρησιμοποιεί με άριστα αποτελέσματα την P.A.L. συσκευή (παλμική δόνηση). Παρόλα αυτά όμως συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους για λιπογλυπτική, να αφήνουν το γιατρό τους να επιλέξει τη μέθοδο και τα εργαλεία, διότι

“Ο ιατρός κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα και όχι το μηχάνημα”.

Υπάρχουν ουλές και τι συμβαίνει μετά την επέμβαση;
Μετά τη λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική – Λιποανακύκλωση δεν υπάρχουν ουλές (οι τομές για την είσοδο της κάνουλας, είναι 2 -4 χιλιοστών και γίνονται ανεπαίσθητες σε λίγους μήνες).

Θα υπάρξουν ενδεχομένως προσωρινά μελανιές, αν και με τις νέες τεχνικές (toumescent) είναι λιγότερες και εξαφανίζονται σε 1-2 εβδομάδες. Θα χρειαστεί ελαστικός κορσές, ή ειδικό καλσόν για 3-4 εβδομάδες. Μπάνιο μπορείτε να κάνετε από την επόμενη μέρα, ενώ γυμναστική μετά από 3 -4 εβδομάδες.

Ποια είναι η διάρκεια του αποτελέσματος;
Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αλλά εμφανίζεται σταδιακά. Την πρώτη εβδομάδα, υπάρχει το στάδιο της απογοήτευσης, λόγω του οιδήματος,  απόρροια της αντίδρασης του οργανισμού, στην τραυματική διαδικασία. Στη συνέχεια αρχίζει  να φεύγει το οίδημα και να εμφανίζεται σταδιακά  και αργά  το αποτέλεσμα.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Μετά την λιποαναρρόφηση ή Λιπογλυπτική ή Λιποανακύκλωση, μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σε 2-3 μέρες συνήθως.

TIP: Στο τέλος του 1ου μήνα εμφανίζεται το 40% του τελικού αποτελέσματος. Στο τέλος του 2ου μήνα το 60%, στο τέλος του 3ου το 80%. Τα ΟΤΕ και θα χρειασθεί περισσότερο από ένας χρόνος για να δούμε το τελικό αποτέλεσμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.