Αιμορροίδες – Αιμορροϊδική νόσος

Facebooktwitterpinterest

Η αιμορροϊδική νόσος είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι μια πάθηση η οποία εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής έως ότου φθάσει στο τελικό στάδιο. Επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Στατιστικά το 50% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αιμορροϊδοπάθεια ενώ μόλις το 30% θα αναζητήσει χειρουργική θεραπεία. Το κυρίαρχο πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν, αιμορραγούν, οι αιμορροϊδικές κρίσεις πληθαίνουν και ο πάσχων αποσύρεται από την καθημερινότητα του όλο και περισσότερο.

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια νόσος η οποία οφείλεται κυρίως στην δυσκοιλιότητα, στη συχνή άρση βαρών, στην διατροφή του ατόμου αλλά και στην καθιστική ζωή του σημερινού ανθρώπου. Βέβαια μπορεί οι γυναίκες να εμφανίζουν σπανιότερα την πάθηση, σε σχέση με τους άντρες, ένας από τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου είναι και η εγκυμοσύνη. Η υψηλότερη συχνότητα αιμορροϊδοπάθειας εμφανίζεται μεταξύ των 40 και 50 ετών. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να προσθέσουμε και την μεγάλη ηλικία, ως προδιαθεσικό παράγοντα, αλλά και την υπέρμετρη αύξηση του σωματικού βάρους (παχυσαρκία). Η ορθοστασία επίσης μπορεί να ενοχοποιηθεί ως προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσου.

Ας αρχίσουμε λοιπόν από την αρχή. Οι αιμορροΐδες είναι φλέβες οι οποίες παροχετεύουν το αίμα από την περιοχή του πρωκτού προς την καρδιά. Οι φλέβες αυτές όπως και οι φλέβες των κάτω άκρων δημιουργούν κιρσούς. Όταν μια φλέβα γίνεται κιρσός, δηλαδή ξεχειλώνει, το τοίχωμα της γίνεται εύθρυπτο, που μπορεί εύκολα να σπάσει (αιμορραγία), ή ακόμη και να δημιουργήσει θρόμβο μέσα στον αυλό της (θρομβωθείσα αιμορροϊδοπάθεια).

Η αιμορροϊδοπάθεια έχει τέσσερα στάδια. Στο πρώτο στάδιο ο πάσχων έχει απλά ένα περιπρωκτικό ερεθισμό με ήπια διόγκωση της περιοχής. Είναι δυνατό να εμφανίσει κνησμό ή το αίσθημα ατελούς κένωσης. Συνήθως τα συμπτώματα σταματούν μετά από 4-5 ημέρες.

Στο δεύτερο στάδιο τα συμπτώματα είναι πιο συχνά και η διόγκωση στην περιοχή του πρωκτού είναι πλέον ορατά. Τα επεισόδια με ερεθισμό της περιοχής, κνησμό αλλά και πόνο γίνονται πιο τακτικά με μικρότερα διαστήματα ύφεσης της περιοχής.

Στο τρίτο στάδιο οι αιμορροϊδικοί όζοι είναι πλέον ορατοί και υπάρχει μια μικρή πρόπτωση του εντέρου. Είναι δυνατόν μετά από την αφόδευση να βλέπουμε λίγο αίμα στα κόπρανα, το οποίο σταματά μετά από λίγο. Ο ασθενής είναι σε θέση να ανατάξει από μόνος του τις αιμορροΐδες, οι οποίες παραμένουν μέσα στον πρωκτό.

Στο τέταρτο και τελευταίο στάδιο της νόσου πλέον υπάρχουν μόνιμα έξω οι αιμορροΐδες και ο ασθενής σχεδόν πάντα μετά την αφόδευση έχει και αίμα στα κόπρανα. Οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να αναταχθούν και ο ασθενής έχει μόνιμα ένα αίσθημα βάρους στον πρωκτό.

Η θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου είναι χειρουργική και μόνο. Εξαρτάται από την μέθοδο που θα πραγματοποιήσει ο χειρουργός, η λύση του προβλήματος μπορεί να είναι οριστική. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται και αυτό θα το αποφασίσει ο χειρουργός μετά από την εξέταση του ασθενούς. Υπάρχουν τρεις επικρατέστεροι τρόποι αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας:

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.