Θεραπεία της γήρανσης:

Facebooktwitterpinterest

 Σηκωθείτε από τον καναπέ και σταθείτε στα πόδια σας

Το λιγότερο καθισιό μπορεί και να είναι πιο σημαντικό από την άσκηση, λένε οι επιστήμονες

Σταθείτε στα πόδια σας και ζήστε περισσότερο μας προτείνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η ορθοστασία προστατεύει το DNA μας από την γήρανση. Διατηρεί νεανικά τα κύτταρα του σώματος και προσφέρει μακροζωία, σύμφωνα με τη μελέτη στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Ενδεικτικό είναι ότι αν σηκωθούμε από τον καναπέ και το κρεβάτι αποδεικνύεται πιο σημαντικό ακόμη και από την άσκηση!

Η καθηγήτρια Mai-Lis Hellenius, εξηγεί ότι παρότι στις περισσότερες χώρες οι άνθρωποι αρχίζουν να γυμνάζονται περισσότερο, κάθονται και περισσότερο. «Υπάρχει ανησυχία για το γεγονός ότι το καθισιό ανάγεται σε έναν πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα κινδύνου για ασθένειες στην εποχή μας. Η πιθανή λύση είναι απλά να σηκωθούμε από τον καναπέ».

Κρατείστε στο DNA σας νέο

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση της καθιστικής ζωής με το μήκος των τελομερών, προστατευτικών δομών στα άκρα των χρωμοσωμάτων τα οποία συχνά παρομοιάζονται με το πλαστικό κάλυμμα που υπάρχει στις άκρες των κορδονιών για τα παπούτσια. Τα τελομερή εμποδίζουν τη φθορά του DNA και η μείωση του μήκους τους έχει συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με πρόωρη γήρανση και αύξηση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Journal of Sports Medicine», δείχνει ότι η μείωση του χρόνου που περνά κανείς καθιστός ίσως αυξάνει το μήκος των τελομερών -και δεν αποκλείεται επομένως να προσφέρει μακροζωία. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι η ορθοστασία βρέθηκε να παίζει σημαντικότερο ρόλο από τη φυσική άσκηση.

Οι ερευνητές του Καρολίνσκα εξέτασαν 49 παχύσαρκους εθελοντές 68 ετών, από τους οποίους οι μισοί ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης για έξι μήνες. Το μήκος των τελομερών μετρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες σε κύτταρα του αίματος. Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας υπολογίστηκαν με βάση τις αναφορές των εθελοντών και με ποδόμετρα (συσκευές που μετρούν τα βήματα), ενώ ο χρόνος ορθοστασίας εκτιμήθηκε με ερωτηματολόγια.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι το πρόγραμμα άσκησης βελτίωσε μεν την υγεία των εθελοντών, δεν οδήγησε όμως σε αύξηση του μήκους των τελομερών. Αντίθετα, η μείωση των ωρών που περνούσαν οι εθελοντές καθιστοί βρέθηκε να συνδέεται με επιμήκυνση των δομών αυτών. Η μελέτη ωστόσο πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών και δεν αρκεί για να αποδείξει ότι τα τελομερή επιμηκύνθηκαν από την ορθοστασία και όχι από άλλους, άγνωστους μέχρι στιγμής παράγοντες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες.

Το καθισιό και οι κίνδυνοι του

Οι άνθρωποι που περνάνε πολλές ώρες καθισμένοι στην τηλεόραση ή σε οθόνη υπολογιστή και γενικά που παραμένουν σωματικά αδρανείς, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, κυρίως του εντέρου και του ενδομητρίου, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι κάθε δύο ώρες παραπάνω καθιστική ζωή μέσα στη μέρα αυξάνει κατά 8% τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά μέσο όρο, κατά 10% του καρκίνου του ενδομητρίου και κατά 6% των πνευμόνων. Άλλες μορφές καρκίνου δεν φαίνονται να σχετίζονται ιδιαίτερα με τον συνολικό χρόνο καθιστικής ζωής.

Επίσης, οι πολλές ώρες καθισιού μπλοκάρουν το μόριο λιποπρωτεϊνικής λιπάσης – η οποία βοηθά στην τόνωση του μεταβολισμού τη διάρκεια της ημέρας. Προηγούμενη έρευνα είχε φανερώσει πως η πολύωρη καθιστική ζωή οδηγεί σε χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, και ακόμη και σε πρόωρο θάνατο. Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου State Kansas ανέλυσε τα δεδομένα 200.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 45 έως 106 (!) ετών.

Το πρόβλημα είναι πως το συγκεκριμένο μπλοκάρισμα της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης αφορά και τα άτομα που γυμνάζονταν 30 με 60 λεπτά την ημέρα αλλά περνούσαν την υπόλοιπη σε διαρκή καθισιό. Όπως έγινε σαφές η μικρή μυϊκή συστολή οδηγεί στην διακοπή λειτουργίας της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης.

Για να σταματήσει αυτό το μπλοκάρισμα της λιπάσης, οι ερευνητές προτείνουν να σηκωνόμαστε περιοδικά και να κάνουμε μικρές βόλτες. Ακόμα και σε άτομα που κάθονται μπροστά από έναν υπολογιστή για πολλές ώρες, προτείνονται 10λεπτα διαλείμματα με ταυτόχρονη κίνηση (ανέβασμα, κατέβασμα σκάλας, περίπατος, ποδήλατο). Ακόμα και το να περπατήσεις μέχρι τον ψύκτη αντί να πιεις νερό από το μπουκαλάκι που έχεις ήδη πάνω στο γραφείο σου, είναι μια κίνηση που θα έχει αποτέλεσμα.

http://ht.ly/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.