Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία με απλά λόγια

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα daVinci;  

Το σύστημαDaVinci έχει λάβει έγκριση από το FDA για μεγάλο εύρος χειρουργικών επεμβάσεων που όπως η ριζική προστατεκτομή για καρκίνο προστάτου, η υστερεκτομή ή και η αποκατάσταση μιτροειδούς καρδιακής βαλβίδας και χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 800 νοσοκομεία σε Αμερική και Ευρώπη.

Το 2001, ο καθηγητής J.Marescaux πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε μία ασθενή στο Στρασβούργο της Γαλλίας ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη (επέμβαση Lindberg), αλλά δεν έγινε ευρέως γνωστή λόγω της σύμπτωσης του γεγονότος με την πτώση των δίδυμων πύργων.

Το χειρουργικό σύστημα DaVinci αποτελείται από την κονσόλα του χειρουργού, από τον ρομποτικό πύργο στον οποίο στηρίζονται τέσσερις ρομποτικοί βραχίονες και από ένα σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης και υψηλής ευκρίνειας.

Χειρουργικά εργαλεία με αρθρώσεις τοποθετούνται πάνω στους βραχίονες. Κατά την επέμβαση ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά στη κονσόλα απ’ όπου βλέπει μέσα στο εσωτερικό του ασθενούς από ειδικές οθόνες και πραγματοποιεί την επέμβαση κινώντας μοχλούς που μοιάζουν με joystick.

Το ρομποτικό σύστημα, μέσω ψηφιακής επεξεργασίας, προσφέρει ακριβέστερη, τρισδιάστατη και μεγεθυμένη εικόνα στο χειρουργό.

Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω των μοχλών μεταφέρονται ψηφιακά στους αρθρωτούς χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ, οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις αυτές στο χειρουργικό πεδίο.

Οι κινήσεις που εκτελεί ο χειρουργός στην κονσόλα επαναλαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο στο εσωτερικό του ασθενούς και φιλτράρονται ώστε να απαλείφεται ο φυσιολογικός τρόμος των χεριών.

Το ρομπότ δεν έχει καμία αυτονομία, πρόκειται για μία τηλεχειρουργική μέθοδο και ο χειρουργός συντονίζει και εκτελεί τις κινήσεις των ρομποτικών βραχίονων.

robotic3

Πλεονεκτήματα Ρομποτικής Χειρουργικής

Η ελάχιστα τραυματική χειρουργική (minimally invasive surgery) έχει επικρατήσει σήμερα ως η πλέον σύγχρονη φιλοσοφία στις περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και τεκμηριώνεται βιβλιογραφικά για τις περισσότερες από αυτές. Τα τελευταία 30 χρόνια η ελάχιστα τραυματική χειρουργική εφαρμόζεται επιτυχώς και στη γενική χειρουργική με τη μορφή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί εξέλιξη της συμβατικής λαπαροσκόπησης κυρίως διότι στοχεύει στο να ξεπεραστούν ορισμένοι από τους περιορισμούς των λαπαροσκοπικών τεχνικών.

Το πλεονέκτημα της ρομποτικής χειρουργικής έγκειται κυρίως στην υψηλή ακρίβεια και το μικρό μέγεθος των εργαλείων, τη δυνατότητα αρθρωτών κινήσεων που μιμούνται τον ανθρώπινο καρπό και τη τρισδιάστατη, στερεοσκοπική απεικόνιση του εγχειρητικού πεδίου. Διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα τραυματικής μεθόδου η ρομποτική προσφέρει μικρότερη καταπόνηση και γρηγορότερη ανάρρωση, λιγότερες διεγχειρητικές απώλειες αίματος, ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου, ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος), μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικών συμφύσεων, λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και ταχεία επάνοδο στην εργασία. Επίσης η ρομποτική χειρουργική προσφέρει πλεονεκτήματα και για τον χειρουργό όπως πιο εργονομική θέση, αίσθηση ‘ανοικτής χειρουργικής’ για τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού, σταθερή  εικόνα  μέσω κάμερας, ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς, τοποθέτηση ραμμάτων με μεγάλη ευκολία και απόλυτη ακρίβεια στο εσωτερικό του σώματος, ευκολότερη εκμάθηση λαπαροσκοπικών σύνθετων επεμβάσεων και ελαχιστοποίηση φυσικής κόπωσης.

Η ρομποτική χειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως τη γενική χειρουργική, την  γυναικολογία, κλπ.

Ρομποτικά στην γυναικολογία μπορούν να γίνουν:

  • Κύστεις ωοθήκης
  • Υδροσάλπιγγα
  • Εξωμήτριος κύηση
  • Ινομυώματα
  • Ενδομητρίωση
  • Αφαίρεση μήτρας-Ολική ή μερική υστερεκτομή
  • Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου
  • Ουρογυναικολογικά χειρουργεία
  • Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου

Γενικά η ρομποτική σαν ένα σκέλος της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι μία εντυπωσιακή μέθοδος που στο μέλλον μας επιφυλάσει εκπλήξεις.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.