Η ασθένεια «Benjamin Button» κρύβει το κλειδί για την αιώνια νεότητα

Facebooktwitterpinterest

Η σπάνια κατάσταση ερευνάται με σκοπό την καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης

Οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν δει τις εικόνες στις ειδήσεις ή σε άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Μικροσκοπικά παιδιά, συχνά ελάχιστα μεγαλύτερα από ό, τι τα μωρά, τα οποία έχουν ήδη ρυτίδες, ρυτιδιασμένα πρόσωπα, σκεβρωμένους κορμούς και αραιά μαλλιά γέρου ανθρώπου. Αυτή είναι η κατάσταση της προγηρίας, μια εξαιρετικά σπάνιας πάθησης που επηρεάζει μόνο ένα στα οκτώ εκατομμύρια παιδιά, τα οποία πεθαίνουν πριν φτάσουν τα 20 χρόνια της ηλικίας.

Έρευνα για τα αίτια της γενετικής διαταραχής της γήρανσης υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι επιστήμονες σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, προσπαθούν να βρουν θεραπεία για να βοηθήσουν εκείνους που γεννήθηκαν με την ασθένεια «Benjamin Button» (αναφορά σε ταινία με τον ήρωα να γεννιέται γέρος και να γίνεται πιο νέος όσο μεγαλώνει). Που να φαντάζονταν ότι η σκληρή δουλειά τους, μια ημέρα θα αξιοποιούνταν από τη βιομηχανία ομορφιάς στο κυνήγι για το ελιξίριο της νεολαίας!

Η πρωτεΐνη που μας γερνάει

Ωστόσο, αυτό ακριβώς έχει συμβεί, με την άφιξη των κρεμών προσώπου οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύουν τις πρωτεΐνες που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας για την πρόωρη γήρανση.

Το 2003, γάλλοι ερευνητές , οι οποίοι ερευνούσαν το σύνδρομο Hutchinson-progeria Gilford, ανακάλυψαν μια γενετική μετάλλαξη που προκάλεσε την δραματική γήρανση. Βρήκαν ότι αυτή η μετάλλαξη οδήγησε σχεδόν όλα τα κύτταρα στο σώμα του παιδιού να παράγουν μια τοξική πρωτεΐνη που ονομάζεται progerin που εμποδίζει τα κύτταρα να ανανεώνουν τον εαυτό τους σωστά.

Στη συνέχεια, το 2007, ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας ανακάλυψαν ότι η progerin ήταν επίσης παρούσα στο φυσιολογικό δέρμα και στα λιπώδη κύτταρα υγιών ατόμων και, ακόμη πιο σημαντικό, ότι αυξάνεται με την ηλικία κατά περίπου 3% ετησίως.

Την ίδια στιγμή, τα κύτταρα μας αδυνατούν να αφαιρέσουν την πρωτεΐνη όσο μεγαλώνουμε. Με τη σειρά της, η συσσώρευση progerin μειώνουν την ικανότητα των κυττάρων του δέρματος να παράγουν κολλαγόνο, το οποία βοηθάει την πυκνότητα του δέρματος, ελαστίνη (η οποία κρατά το δέρμα τεντωμένο και ελαστικό) και υαλουρονικό οξύ, το οποίο ενυδατώνει. Μεγάλη ποσότητα της πρωτεΐνης progerin, «μαραίνει» το δέρμα, χάνει την ελαστικότητα του και να γίνετε ξηρό. Καθώς το λίπος κάτω από το δέρμα καταστρέφεται (μια διαδικασία που ονομάζεται ατροφία του λιπώδους ιστού), το πρόσωπο γίνετε λιπόσαρκο και ρυτιδιασμένο.

Από τότε, περαιτέρω έρευνα του Boston University School of Medicine δημοσιεύθηκε στο The Journal of Investigative Dermatology, δείχνει ότι η έκθεση στις ακτίνες UVA του ήλιου αυξάνει την ποσότητα του progerin το δέρμα, πράγμα που εξηγεί ακριβώς γιατί το μαύρισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος . Όταν κατέστη σαφές ότι η progerin ήταν μια βασική αιτία της γήρανσης του πληθυσμού, οι εταιρείες ομορφιάς έσπευσαν να αρπάξουν ευκαιρία. Αν η progerin μπορούσε να αφαιρεθεί από τα κύτταρα, θα μπορούσε να αντιστραφεί και τη γήρανση του δέρματος.

Μεγάλη επιτυχία

Η νέα έρευνα, συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς «όπλων» στον πόλεμο κατά των ρυτίδων. Οι εταιρείες κολοσσοί καλλυντικών συνειδητοποίησε ότι με την αντιμετώπιση της τοξικής πρωτεΐνης θα μπορούσαν να στοχεύουν στα προβλήματα που λύνονταν μόνο με ενέσεις ή χειρουργική επέμβαση, όπως η σύσφιξη σιαγόνων και βλεφάρων ή η μείωση των ρυτίδων.

Ο Δρ Muriel Pujos, επιστημονικός συντονιστής της εταιρείας που έβγαλε την τελευταία κρέμα με δράση κατά της πρωτεΐνης, λέει: «Η χρονολογική γήρανση ευθύνεται για περίπου 20% από τα σημάδια της γήρανσης, με την εξωτερική γήρανση να συνδέεται με την ακτινοβολία UV, το άγχος και τη ρύπανση να αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο ποσοστό. Ενώ μπορούμε να προλάβει τις ζημίες από τον ήλιο, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για την ενδογενή γήρανση. Ωστόσο, βοηθώντας τα κύτταρα να εξαλείψει την progerin μπορούμε τώρα να καταπολεμήσουμε αυτό το είδος της γήρανσης του πληθυσμού. Βάλαμε την τεχνολογία μας σε μια κρέμα νύχτας, καθώς τότε το δέρμα είναι αναζωογονείται και επισκευάζεται και είναι πιο δεκτικό σε δραστικά συστατικά». Σε μια μελέτη 60 γυναικών επί 12 εβδομάδες, 96% είπαν ότι είδαν βελτίωση στην υφή του δέρματος και την ομαλότητα.

http://ht.ly/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.