Αλλεργική Ρινίτιδα και Ανοσοθεραπεία:

Facebooktwitterpinterest

Η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι μια υπερβολική αντίδραση του βλεννογόνου της ρινός (μύτης) σε εισπνεόμενες ουσίες του περιβάλλοντος που μεταφέρονται με τον αέρα.

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα που συμμετέχουν στην παθολογία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η γύρη των αγριόχορτων, των δέντρων και των λουλουδιών, η σκόνη του σπιτιού, το τρίχωμα, το σάλιο και το δέρμα των κατοικίδιων ζώων.

Τα συμπτώματά της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η καταρροή (τρέξιμο) ή/και η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) της μύτης, κνησμός (φαγούρα) στη μύτη, στο φάρυγγα και στο λάρυγγα, και πταρμοί (φτέρνισμα).
rinitis

Πρέπει να ξέρουμε σε ποιες ουσίες (αλλεργιογόνα) είμαστε αλλεργικοί για να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων (τεστ) που μπορεί να είναι είτε δερματικές εξετάσεις (Δερματική δοκιμασία μέσω σκαριφισμού -τρυπήματος , SkinPrickTestSPT) είτε εξετάσεις αίματος (RAST).
test

Η αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας ξεκινά με την αποφυγή των αλλεργιογόνων στα οποία είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Στη συνέχεια, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όπως είναι τα ρινικά κορτικοστεροειδή και αποσυμφορητικά εκνεφώματα (σπρέι), οι ρινικές σταγόνες και τα αντιϊσταμινικά χάπια, μπορεί να μειωθεί η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η ανοσοθεραπεία είτε με την μορφή εμβολίων-ενέσεων αλλεργιογόνων, είτε με εκείνη των υπογλωσσίων σταγόνων, μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα τη μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής και προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό αλλεργικό άσθμα και την εμφάνιση περισσότερων αλλεργιών σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο.
anos
anos1

Ανοσοθεραπεία:

Τι είναι;

Είναι μια ειδική μορφή θεραπείας που έχει σαν στόχο να αλλάξει την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα να μειωθούν ή να μην εκδηλώνονται καθόλου τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Πώς γίνεται;

Γίνεται είτε με την μορφή ενέσεων-εμβολίων στον ώμο ή στο μηρό, είτε με τη μορφή υπογλωσσίων σταγόνων (κάτω από την γλώσσα), ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για διάρκεια από 3 έως και 5 χρόνια.

Για ποιες αλλεργίες γίνεται ;

Ανοσοθεραπεία μπορούν να κάνουν ασθενείς που εμφανίζουν αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα και αλλεργία στο δηλητήριο των υμενόπτερων (εντόμων).

Για ποια αλλεργιογόνα γίνεται ;

Κυρίως αφορά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα (αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα) και συγκεκριμένα γίνεται για τα αλλεργιογόνα της οικιακής σκόνης (ακάρεα της οικιακής σκόνης), τη γύρη των δέντρων (κυρίως της ελιάς), τα αγριόχορτα, το γρασίδι και στα αλλεργιογόνα της γάτας.

Επίσης ανοσοθεραπεία γίνεται στο δηλητήριο από το νύγμα (τσίμπημα) της μέλισσας και της σφήκας.

Ποιοι ασθενείςΔΕΝμπορούν να κάνουν ανοσοθεραπεία ;

ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανοσοθεραπεία σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργίες.

ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανοσοθεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από τροφικές ή φαρμακευτικές αλλεργίες.

Ασθενείς με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), με κακοήθη νοσήματα και χρόνιες λοιμώξεις (π.χ. ηπατίτιδα), ΔΕΝ μπορούν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία.

Επίσης ΔΕΝ μπορούν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία ασθενείς με σοβαρή μορφή βρογχικού άσθματος, το οποίο δεν ρυθμίζεται με τα χορηγούμενα φάρμακα.

rinrin1

Ενέσιμη (υποδόρια) Ανοσοθεραπεία:

Τι είναι;

Είναι η ανοσοθεραπεία που γίνεται με τη μορφή εμβολίων-ενέσεων που έχει σαν σκοπό να αλλάξει την αντίδραση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού και να μην υπεραντιδρά στις διάφορες ουσίες (αλλεργιογόνα) με τις οποίες έρχεται σε επαφή.

Πώς γίνεται;

Συνήθως γίνεται λίγο κάτω από το δέρμα στην οπίσθια περιοχή του ώμου ή του μηρού. Κάθε ένεση περιέχει μια αδρανή μορφή της ουσίας που προκαλεί την αλλεργία (αλλεργιογόνο), και οι ενέσεις επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα με προοδευτικά μεγαλύτερες δόσεις (αύξηση της δόσης) μέχρι τη δόση συντήρησης, που επιτυγχάνεται σε διάστημα περίπου 3 μηνών. Από εκεί και μετά η ένεση επαναλαμβάνεται κάθε μήνα σχεδόν (δόση συντήρησης) και για περίοδο που κυμαίνεται από 3 έως και 5 χρόνια, ανάλογα με τον ασθενή και τη μορφή της αλλεργίας.

emb
emb1

Τι παρενέργειες έχει;

Στο σημείο της ένεσης μπορεί να εμφανιστεί οίδημα ή ερυθρότητα και κνησμός («πρήξιμο» ή «κοκκίνισμα» και «φαγούρα»), αλλά συνήθως είναι παροδικά και εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Πολύ σπάνια είναι δυνατό να εμφανιστούν σοβαρότερες παρενέργειες και για το λόγο αυτό χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 30’ μετά την ένεση στο χώρο του ιατρείου, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Υπογλώσσια Ανοσοθεραπεία

(Ανοσοθεραπεία με σταγόνες)

Η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία γίνεται με σταγόνες που αρχικά τοποθετούνται κάτω από την γλώσσα και στη συνέχεια -μετά από 2′- ο ασθενής τις καταπίνει.

Η πρώτη χορήγηση γίνεται στο ιατρείο και οι υπόλοιπες γίνονται από τον ασθενή στο σπίτι του.

sta
sta1

Οι παρενέργειες είναι ακόμα λιγότερες και συνήθως περιορίζονται σε μια μικρή ενόχληση λίγων δευτερολέπτων στην αρχική φάση που οι σταγόνες αναμειγνύονται με το σάλιο κάτω από την γλώσσα.

Υπάρχει όφελος από την ανοσοθεραπεία;

Από τα δεδομένα που υπάρχουν αποδεικνύεται ότι το όφελος από την ανοσοθεραπεία είναι τριπλό:

1ονμειώνει την ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα

2ονμειώνει τη μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής

3ον προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό αλλεργικό άσθμα και την εμφάνιση περισσότερων αλλεργιών σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο.

Πόσο γρήγορα θα βελτιωθούν τα συμπτώματά μου;

Η μείωση των συμπτωμάτων ξεκινά συνήθως λίγους μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται;

Αν έχει η ασθενής ξεκινήσει ανοσοθεραπεία πριν την εγκυμοσύνη και βρίσκεται ήδη στη φάση της συντήρησης, μπορεί να συνεχίσει κανονικά χωρίς πρόβλημα.

ΔΕΝγίνεται να αρχίσει ανοσοθεραπεία κατά την διάρκεια της κύησης.

Τι γίνεται αν για κάποιο λόγο χαθεί μια ένεση;

Συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί η επόμενη δόση, αλλά η μη τήρηση του καθορισμένου προγράμματος επιβραδύνει την επίτευξη της βελτίωσης των συμπτωμάτων.

Πότε μπορώ να αρχίσω την ανοσοθεραπεία;

Συνήθως αποφεύγεται η έναρξη της θεραπείας στη διάρκεια της «αλλεργικής» για τον καθένα περιόδου. Πρέπει δηλαδή να έχουν προηγηθεί τα δερματικά test που δεν έχουν κανένα εποχιακό περιορισμό, και μετά για παράδειγμα, αν κάποιος ασθενής είναι αλλεργικός στη γύρη της ελιάς ή στη γύρη από τα γρασίδια πρέπει η θεραπεία να έχει ξεκινήσει πριν από την περίοδο της έντονης γυρεοφορίας της (περίπου Μάρτιο με Μάιο).

Για τις εποχιακές κυρίως αλλεργίες (που συνδέονται με την παρουσία αυξημένης συγκέντρωσης γύρης στην ατμόσφαιρα, κυρίως κατά την Άνοιξη) ο ασθενής θα πρέπει να έχει ξεκινήσει την ανοσοθεραπεία στην διάρκεια του Φθινοπώρου έτσι ώστε την Άνοιξη να είναι σε δόση συντήρησης και να μην επιβαρύνεται η κλινική του εικόνα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.