Ψείρες – Θεραπεία – Πρόληψη

Facebooktwitterpinterest

 Πρέπει αδιαμφισβήτητα να τονίσω ότι το θέμα υφίσταται συχνότατα, γιατί οι ψείρες υπάρχουν παντού γύρω μας. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ταξί, στα πάρκα, στις παραλίες, στους παιδότοπους, στις κατασκηνώσεις, στα σχολεία, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις κλειστές αίθουσες, ακόμα και σε μια τυχαία ουρά κάποιας υπηρεσίας, στους συγγενείς και στους φίλους μας.

Οι ψείρες δεν πετούν, αλλά περπατούν! Οι ψείρες λατρεύουν τα καθαρά κεφάλια! Οι ψείρες ζουν για μια -δυο μέρες μετά που φεύγουν από τα μαλλιά κάποιου ανθρώπου! Οι βαφές των μαλλιών δεν προστατεύουν 100%! Το ξύδι δεν προστατεύει 100%! Το ξύδι έχει την ικανότητα να διαλύει το τοίχωμα κάποιων αβγών, αλλά όχι όλων! Το ξύδι δεν το χρησιμοποιούμε αμέσως μετά τη χρήση του αντιφθειρικού προϊόντος, γιατί διαλύει το φάρμακο που προστατεύει τις επόμενες δυο-τρεις μέρες την τρίχα!

Σε περίπτωση που έχετε παιδί που ακόμα δεν κόλλησε ή που έχει καθαριστεί και δε θέλετε να ξανακολλήσει, προσέξτε καλά! Το παιδί σας δεν προστατεύεται μόνο με το κούρεμα και τις ευχές! Αν έχετε διαπιστώσει πως το παιδί σας κολλάει συνεχώς, μην αμελείτε! Οι ψείρες τρέφονται με το αίμα του τριχωτού της κεφαλής! Κάθε φορά που κολλάει και μέχρι να το πάρετε χαμπάρι και να το καθαρίσετε αυτές του ρουφούν κυριολεκτικά το αίμα με το καλαμάκι! Κάθε φορά που για μέρες ξύνεται, κινδυνεύει να πληγώσει το κεφαλάκι του με τα νύχια του, ακόμα και να το μολύνει! Ούτε είναι σωστό να ρίχνετε τα εντομοκτόνα με το σωρό στα κεφαλάκια των παιδιών! Εννοώ τα διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται για να σκοτωθούν οι ψείρες!

Aς αρχίσουμε από τα απλά: Κόψτε πιο κοντά τα μαλλιά, ώστε να μειώσετε πρακτικά την επιφάνεια που κινδυνεύει. Αν δε θέλετε να κουρέψετε πολύ το κοριτσάκι σας, θα σας συμπονέσω και θα σας προτείνω να καθιερώσετε χτενίσματα που μειώνουν επίσης την επιφάνεια, όπως και το κούρεμα. Βάλτε κορδέλες, κοκαλάκια, μαζέψτε τα μακριά μαλάκια σε πλεξούδες, κοτσίδες, κοτσιδάκια.

Το δυσκολότερο είναι να εξολοθρεύσετε όλες τις ψείρες και τα αβγά τους, τις κόνιδες. Μην επαναπαύεστε μετά την εφαρμογή κάποιου προϊόντος. Πρέπει να χτενίσετε αμέσως μετά πολύ προσεκτικά τα μαλλιά με το ειδικό ψιλό χτενάκι.

Σημαντικές λεπτομέρειες: κάντε πολλά ξεβγάλματα με λουσίματα ενδιάμεσα, ώστε να μην τσούζει το κεφαλάκι τους- βάλτε λίγη κρέμα μαλλιών μετά το ξέβγαλμα του εντομοκτόνου, ώστε να ξεπλέκονται τα μαλλάκια – χτενίστε πρώτα με την απλή χτένα, ώστε να μη γίνονται κόμποι με την ψιλή χτένα και ούτε οι ψείρες καθαρίζονται σωστά αλλά και τα μαλλιά χαλάνε.

Μη βαριέστε να χτενίζετε καθημερινά με το ειδικό χτενάκι το παιδί, αφού το λούσετε είτε με ειδικό είτε με απλό σαμπουάν και το περιποιηθείτε, όπως εξήγησα παραπάνω, το βράδυ πριν κοιμηθεί. Έτσι βγάζετε κόνιδες που δε βγήκαν με το πρώτο χτένισμα. Οι κόνιδες που υπάρχουν κοντά στη βάση της τρίχας είναι οι συνήθεις ύποπτες. Αν δείτε κόνιδες στη μέση μιας τρίχας, ή σας ξέφυγαν καθώς τις τραβούσατε και έμειναν εκεί ή είναι νεκρές από καιρό. Αν δείτε κόνιδα στη μέση μιας τρίχας ή στην άκρη της χωρίς να βρείτε άλλες, μάλλον αυτή ξεχάστηκε από παλιά και δεν είναι επικίνδυνη.

Πληθώρα προιόντων κυκλοφορεί στην αγορά, άλλα είναι φυτικά και άλλα όχι. Για τα μικρότερα παιδάκια θα προτιμήσετε φυτικό προιόν, ενώ για ανθεκτικές περιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί πιο δραστική ουσία.Υπάρχουν προϊόντα που εμπεριέχουν χτενάκι και άλλα όχι, υπάρχουν προϊόντα που κυκλοφορούν σε σετ spray-λοσιόν και σαμπουάν, άλλα που είναι χωριστά και άλλα που δεν έχουν σαμπουάν, αλλά χρησιμοποιείτε το δικό σας σαμπουάν. Υπάρχουν επίσης και ειδικά χτενάκια που λειτουργούν με μπαταρίες και δε χρειάζονται χρήση φαρμάκου, αλλά απλό λούσιμο. Ομολογώ ότι έχω ένα τέτοιο στο σπίτι μου και χτενίζομαι μ’ αυτό κάθε φορά που υποψιάζομαι ότι κάποιο πελατάκι με κόλλησε. Είναι ένα ακόμα από τα τυχερά του επαγγέλματος να έρχεται η μητέρα με το παιδάκι και, αφού το εξετάσω καλά – καλά και έρθω κοντά του ως εκ τούτου σε απόσταση αναπνοής και ανασηκώσω και τα μαλλάκια για να δω τα αυτάκια και δώσω και τις οδηγίες για τη θεραπεία, κάπου εκεί στην έξοδο, να μου λέει ξαφνικά πως το παιδάκι έχει ψείρες!

Ένας από παλιά, παραδοσιακά, γνωστός τρόπος σε πολλούς λαούς, όπως πληροφορήθηκα, είναι η χρήση βαζελίνης ή μαγιονέζας αντί του φαρμάκου. Τα προϊόντα αυτά απλώνονται στο κεφάλι και αφήνονται εκεί για μερικά λεπτά ή και περισσότερο[δεν κάνουν κακό πουθενά].

Οι ψείρες στην περίπτωση χρήσης φαρμάκου δηλητηριάζονται ή τους προκαλείται ασφυξία και στην τελευταία περίπτωση βαζελίνης-μαγιονέζας εξαναγκάζονται να τραπούν σε φυγή, γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν[πρέπει, αν ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο, να είστε έτοιμες να τις δείτε να τρέχουν στο πρόσωπο, το λαιμό και την πλάτη για να σωθούν και δε σας κάνω πλάκα!].

Παίρνω αφορμή από την τελευταία παρατήρηση να σας πω ότι οι ζωντανές ψείρες πρέπει να πιαστούν με τα χέρια και να τις σκάσετε με τα νύχια και τα δάχτυλα για να μην ξεφύγουν και σας γεμίσουν το σπίτι. Για τον ίδιο λόγο πρέπει να τινάξετε καλά τα στρωσίδια και τους καναπέδες και να σκουπίσετε προσεκτικά το πάτωμα. Επίσης, να πλύνετε καλά τις χτένες και τις πετσέτες που χρησιμοποιήσατε.

Μια ακόμα χρήσιμη πληροφορία είναι ότι ούτε στην υψηλή θερμοκρασία αντέχουν οι ψείρες. Άρα, στεγνώνετε καλά τα μαλλιά με το πιστολάκι, εκτός από την περίπτωση που μόλις χρησιμοποιήσατε φάρμακο. Στην περίπτωση αυτή η ζέστη εξαφανίζει και το λίγο φάρμακο που παραμένει στην τρίχα για να την προστατεύει τις επόμενες δυο-τρεις μέρες.

Ακολουθείστε, τέλος πιστά τις οδηγίες και στην περίπτωση που δεν εξολοθρευτούν όλες από την πρώτη φορά συνεχίστε μέχρι να φύγει και η τελευταία κόνιδα. Στην περίπτωση χρήσης φαρμάκου θα επαναλάβετε την τρίτη ημέρα και ακριβώς μετά από μια εβδομάδα. Αλλά τα χτενάκια θα τα χρησιμοποιείτε καθημερινά και μετά την τρίτη μέρα από τη χρήση του φαρμάκου μπορείτε να χρησιμοποιείτε και το ξύδι στο λούσιμο και στο χτένισμα. Όπως και τα μέτρα καθαριότητας θα τα τηρείτε με ευλάβεια.

Ένα-δυο tips ακόμα: η βαζελίνη και η μαγιονέζα ξεπλένονται από το μαλλί με τη χρήση λίγου απορρυπαντικού πιάτων, γιατί αλλιώς θα κυκλοφορεί το παιδάκι σας με περίεργο look! H καθημερινή χρήση gel μαλλιών εμποδίζει την εγκατάσταση της ψείρας, αλλά δεν ξέρω πόσο καλό κάνει στα μαλλιά του παιδιού σας! Για το καλό σας μη χρησιμοποιείτε πετρέλαιο! Ίσως κάψετε το κεφάλι του παιδιού σας μαζί με τις ψείρες! Πάντως ξέρω παιδίατρο που, αφού απογοητεύτηκε από τα υπόλοιπα, χρησιμοποίησε πετρέλαιο! Υπάρχει πάντα και η παλιά, καλή ψειρόσκονη, το μαλαθείο, που δεν το συστήνω επίσης, γιατί εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους με το πετρέλαιο, πλην των περιπτώσεων πλήρους απελπισίας και πάντα σε συνεννόηση με δερματολόγο, που θα δώσει τις σωστές οδηγίες για τη χρήση του. Θυμάμαι, πάντως, ότι στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου ειδικεύτηκα , οι νοσηλεύτριες έβαζαν στα κεφαλάκια των παιδιών, που είχαν ψείρες, ψειρόσκονη και καθάριζαν τέλεια! Αλλά, ομολογώ ότι δεν κατέχω την εν λόγω τεχνική!

H βιβλιογραφία αναφέρει ακόμα και τη χρήση του αντιβιοτικού κοτριμοξαζόλη.

Το κλειδί, όμως, για την εξάλειψη ή τουλάχιστον τον περιορισμό της μόλυνσης και επαναμόλυνσης με τα βλαβερά ζουζούνια είναι όχι η θεραπεία, αλλά η πρόληψη. Δηλαδή, το μυστικό είναι να προλάβετε και να κάνετε τις σωστές κινήσεις πριν κολλήσει το παιδί σας. Όλες μου ζητάτε θεραπεία, όταν έχει ψείρες το παιδάκι σας, αλλά ελάχιστες ενδιαφέρεστε για πρόληψη.

Κάποιες από εσάς χρησιμοποιείτε ξύδι ή καμφορά. Είναι ένας τρόπος, όχι απόλυτα σίγουρος και ούτε πολύ ευχάριστος για την όσφρηση του παιδιού και των γύρω του. Για όσες από εσάς ενδιαφέρεστε για κάτι άλλο, όπως κι εγώ, έχω να σας πληροφορήσω πως μετά από ενδελεχή έρευνα κατέληξα σε δυο-τρία προϊόντα που φαίνεται να συγκεντρώνουν τα απαραίτητα προσόντα. Δηλαδή, εφαρμόζονται εύκολα στα μαλλιά και εμποδίζουν τις τρισκατάρατες να επισκεφθούν το κεφαλάκι των παιδιών μας. Πρέπει να βάζετε καθημερινά και να μην ξεχνάτε ακόμα και όταν πρόκειται να πάτε σε μια επίσκεψη ή στον κινηματογράφο. Ιδιαίτερα, αν το παιδί είναι φρεσκολουσμένο. Δηλαδή, αν βάλατε το πρωί και το απόγευμα το λούσατε για να πάτε επίσκεψη, πρέπει να ξαναβάλετε, γιατί το λούσιμο εξάλειψε αυτό που βάλατε το πρωί. Είναι λάθη που τα κάνετε και μετά χτυπιέστε γιατί σας ξανακόλλησε το παιδί!

Κυκλοφορούν στο εμπόριο προιόντα φυτικά:

Ειδική κολόνια , που πρέπει να την απλώσετε με τα δάχτυλα και να χτενίσετε μετά τα μαλλιά και προληπτικές λοσιόν σε μορφή spray, που απλά τις ψεκάζετε στα μαλλάκια στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Προτείνω να ετοιμάσετε, ντύσετε, χτενίσετε το παιδί και λίγο πριν φύγει να ψεκάζετε δυο-τρεις φορές, ώστε να ψεκάζονται ελαφρά και τα ρουχαλάκια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.