Κατακράτηση υγρών; Όχι πια!

Facebooktwitterpinterest
Κατακράτηση; Όχι πια!
Πολλές φορές ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει ανεξήγητα, ενώ διαπιστώνεις ένα περίεργο πρήξιμο και βάρος σε πόδια, χέρια ή/και κοιλιά. Δεν είναι τίποτα, απλώς η κατακράτηση έχει γίνει η νέα σου φίλη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα φουσκώνει τοπικά, λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα ή στους ιστούς του σώματος.

Τα αίτια είναι καθαρά ορμονικά, με το βάρος σου να αυξάνεται από μερικά γραμμάρια μέχρι τρία κιλά κατά την διάρκεια του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Εμείς σου δίνουμε οδηγίες πως να το ελέγξεις!
Περιόρισε το αλάτι: Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών.
Γι’αυτό το λόγο απέφυγε όσο γίνεται το αλάτι και περιόρισε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αλάτι (π.χ. τυριά, παστά τρόφιμα, αλατισμένοι ξηροί καρποί).
Σαν ενισχυτικά γεύσης και για να μην σου φαίνονται ανάλατα και άνοστα, χρησιμοποίησε περισσότερο λεμόνι, ρίγανη, σκόρδο, μαϊντανό ή άλλα μυρωδικά.
Αντικατέστησε το λευκό ψωμί, με ψωμί ολικής άλεσης.
Extra tip: Μειώνοντας το νάτριο θα χρειαστεί να αυξήσεις την πρόσληψη καλίου, καθώς δρα αντισταθμιστικά με το νάτριο. Αυτό σημαίνει να βάλεις στο πιάτο σου φρούτα και λαχανικά (περισσότερες πηγές καλίου), μπανάνες, πατάτες(πλούσιες σε άμυλο) ακόμα και ροφήματα φρούτων που θα βρες στο εμπόριο και είναι εμπλουτισμένα με κάλιο.
Το νερό, νεράκι: Αν πίνεις περισσότερο νερό δεν σημαίνει ότι θα μεταμορφωθείς σε στρώμα νερού από την κατακράτηση! Τα νεφρά σου είναι υπεύθυνα να αποβάλλουν την περίσσεια νερού. Η επαρκής κατανάλωση υγρών καθημερινά ευνοεί τη διαδικασία της διούρησης, συνεπώς και την ευκολότερη αποβολή του περιττού νερού.
Πες “ναι” στην πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τα οιδήματα λόγω της ικανότητάς της να συγκρατεί νερό και να συμβάλλει έτσι στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Επίλεξε ημίπαχες ή άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως ασπράδια αυγού, πουλερικά και ψάρια.
Προσοχή: Οι πιο επικίνδυνες τροφές είναι τα τηγανητά και το αλκοόλ. Υπάρχουν όμως τρόποι για να απενεργοποιήσεις τη διατροφική βόμβα και να σώσεις τη σιλουέτα σου.
Πηγή: www.nutrimed.gr (Κ. Καλλιανιώτη)
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.