Πως να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Οδηγίες διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Facebooktwitterpinterest

Μετά τη μεγάλη χαρά που σας έφερε η γέννηση του παιδιού σας σίγουρα θα αρχίσει και το άγχος για το πώς θα χαθούν τα κιλά της εγκυμοσύνης…
Όμως η καλύτερη περίοδος για τη νέα μητέρα να αρχίσει κάποιο πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους είναι περίπου 2 μήνες μετά τον τοκετό. Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για να προσαρμοστείτε στον καινούριο σας ρόλο, αλλά και για να εδραιωθεί ο θηλασμός.

Η απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι 2-3 κιλά το μήνα, καθώς δεν πρέπει να ακολουθείτε ένα στερητικό πρόγραμμα διατροφής. Το σώμα σε αυτή τη φάση της ζωής έχει ανάγκη από πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ειδικά αν θηλάζετε. Έτσι λοιπόν, πρέπει να είστε ευγενική με τον εαυτό σας και να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους…
Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει να χαθούν πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης, αφού τότε ο μεταβολισμός είναι αυξημένος κατά 500-600 θερμίδες περίπου την ημέρα. Επιπλέον, εκτός από τα υπόλοιπα οφέλη του στην υγεία του μωρού και της μητέρας, βοηθά τη μήτρα να επανέλθει γρηγορότερα στο αρχικό της μέγεθος. Χρειάζεται όμως και μεγάλη προσοχή γιατί τότε η όρεξη είναι αυξημένη και η γυναίκα μπορεί να παρασυρθεί και να καταναλώνει τροφές που προσφέρουν «άδειες θερμίδες» (γλυκά, πατατάκια, μεγάλες ποσότητες έτοιμων χυμών, κτλ).
Στην περίπτωση που θηλάζετε, η ενέργεια που προσλαμβάνετε δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 1.800 θερμίδες την ημέρα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και δεν δημιουργείται πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος. Ειδικά τους πρώτους έξι μήνες του θηλασμού έχετε ανάγκη από αυξημένες ποσότητες σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, C, E, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων και πλούσια σε διατροφική αξία, όπως γαλακτοκομικά, ψάρι και άπαχα κρέατα, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως (στην περίπτωση που το μωρό εμφανίσει κάποιο πρόβλημα όπως αλλεργία μπορεί να χρειαστεί να αποκλειστούν κάποια τρόφιμα από τη διατροφή της μητέρας.
Τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να εξακολουθεί η μητέρα να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά).
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε την πρόσληψη υγρών. Σε αυτό, εκτός από το νερό, μπορεί να βοηθήσουν οι σούπες, οι φρέσκοι χυμοί χωρίς ζάχαρη, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Από την άλλη, αν δεν θηλάζετε και πάλι θα πρέπει να είστε προσεκτικές και να αποφεύγετε τις πολύ αυστηρές δίαιτες. Στην περίπτωση αυτή το διαιτολόγιο σας πρέπει να σας παρέχει τουλάχιστον
1.200-1.300 θερμίδες την ημέρα. Αυτό είναι σημαντικό για να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Καθημερινά πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα από όλες τις ομάδες, να έχετε πολλά και μικρά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, να μην μένετε νηστική πολλές ώρες και να μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετά υγρά. Αποφύγετε τα γλυκά, τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, κτλ.
Ακόμη, μάθετε να αναγνωρίζετε το πότε πεινάτε πραγματικά και πότε η ανάγκη για φαγητό είναι από λαιμαργία…
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την αξία της άσκησης! Δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το κολύμπι μπορούν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε γρηγορότερα στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Όμως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε πως είστε έτοιμη να ξεκινήσετε κάποια μορφή άσκησης και φυσικά αποφύγετε τις υπερβολές.
Οι πρώτοι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού, παρά την κούραση που τους συνοδεύει, είναι από τους πιο όμορφους στη ζωή μιας γυναίκας… Μπορείτε να χάσετε το βάρος που πήρατε στην εγκυμοσύνη φροντίζοντας τον εαυτό σας, χωρίς εξαντλητικές δίαιτες και υπερβολές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας!
H νέα μητέρα που θηλάζει πρέπει να καταναλώνει:
4-5 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, όπως ανθότυρο, έμμενταλ κτλ)
άπαχα κρέατα, πουλερικά ψημένα χωρίς πέτσα, ψάρι, όσπρια (180-210γρ. την ημέρα)
2-3 αυγά την εβδομάδα (βραστά ή ποσέ)
3-4 φρούτα την ημέρα
2-2,5 φλιτζάνια του τσαγιού λαχανικά
την ημέρα
6-8 μερίδες δημητριακών την ημέρα (ψωμί, δημητριακά πρωινού, κουάκερ, ρύζι, ζυμαρικά, κτλ.
Καλό είναι τουλάχιστον οι μισές μερίδες να είναι ολικής αλέσεως)
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ξηροί καρποί (σε μικρές ποσότητες)
Tα τρόφιμα και οι ποσότητες μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με το βάρος της μητέρας, αν υπάρχουν προβλήματα υγείας ή αν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα το βρέφος όπως αλλεργία. Έτσι πριν ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε βάρος πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.