To Κόκκινο κρασί θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Facebooktwitterpinterest

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία .

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο JournalofWomensHealth, δείχνει ότι οι γυναίκες που έπιναν 236 ml(περίπου ένα ποτήρι) κόκκινου κρασιού καθημερινά, για ένα μήνα είχαν ελαφρώς μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων . Τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην μη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων .

Εντούτοις, οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο το κόκκινο κρασί είχε αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα, λόγω των ενώσεων που βρέθηκαν στην κόκκινη σάρκα του σταφυλιού αλλά και στους σπόρους. Εν αντιθέσει το λευκό κρασί δεν έχει καμία προστατευτική επίδραση .

Η μελέτη συμπεριέλαβε 36 γυναίκες που έπιναν 236 ml την ημέρα CabernetSauvignon ( κόκκινο κρασί) για ένα μήνα, και στη συνέχεια τον επόμενο μήνα Chardonnay ( λευκό κρασί) . Το αίμα τους συλλέχθηκε δύο φορές το μήνα, έτσι ώστε οι ερευνητές να μετρήσουν τα επίπεδα των ορμονών τους.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό FASEB , έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη , ένα συστατικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί , μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

Αλλά ας μην προτρέχουμε και οδηγούμαστε σε επιπόλαια συμπεράσματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη δημοσιευμένη στο περιοδικό Journal of the American Medical Association έδειξε ότι η κατανάλωση τριών αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα – δεν έχει σημασία το είδος – θα μπορούσε πραγματικά να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση οπουδήποτε αλκοόλης ημερησίως (5 με 9,9 g) ή 3-6 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, συνδέεται με μια αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού κατά 15%.

Οι μελέτες πολλές και επαναλαμβανόμενες για το θέμα. Όμως η τελευταία μελέτη αναφέρετε συγκεκριμένα για το κρασί και όχι για τα αλκοολούχα ποτά, που αποδεδειγμένα είναι βλαβερά.

Πίνοντας κόκκινο κρασί με ​​μέτρο, μπορεί να μειωθεί ο παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού και να ενεργήσει ως φυσικό όπλο. Επίσης η μέτρια κατανάλωση του έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Οι συμβουλές λοιπόν είναι οι εξής:

ü  Eάν επιλέξετε να πιείτε αλκοόλ, προτιμήστε το κρασί

ü  Aν είναι να διαλέξετε μεταξύ λευκού και κόκκινου, επιλέγετε κόκκινο

ü  Όχι στην κατανάλωση κρασιού περισσότερο των 236 ml(ένα ποτήρι)

ü  Και για όσους δεν πίνουν , απλά ας τρώνε κόκκινα σταφύλια.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.