Καλοκαιράκι με ουζάκι

Facebooktwitterpinterest
Ποιος Έλληνας δεν έχει συνδυάσει εικόνες απέραντου γαλάζιου με ένα λαχταριστό ποτήρι ούζο; Η αλμύρα της θάλασσας, οι θαλασσινές λιχουδιές και ο γλυκάνισος, κάνουν τον τέλειο συνδυασμό για μια ήρεμη, χαλαρή, καλοκαιρινή, ελληνική βραδιά.
Το ούζο είναι ένα φυσικό προϊόν που το έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και ονομάστηκε ελληνικό.

Προέρχεται από την απόσταξη σιτηρών, σταφίδας και μελάσας, τα οποία συνοδεύονται από σπόρους, κυρίως γλυκάνισου, αλλά και μάραθο, μαστίχα Χίου, κόλιανδρο ή κάρδαμο, τα οποία επεξεργάζονται μέσα σε ένα καζάνι που ονομάζεται άμβυκας. Σημαντική είναι η παρουσία αρωματικών, όπως κανέλας, τζίντζερ, ρίζας αγγελικής,γαρίφαλου, φλαμουριού, φλούδας από πορτοκάλι ή νεράτζι ή μανταρίνη ή λεμόνι, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από την εκάστοτε συνταγή του κάθε παραγωγού.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί ούζο με δυο διαφορετικούς χαρακτηρισμούς:
“απόσταξη 100%” : δηλαδή καθαρό απόσταγμα γεωργικής προέλευσης, το οποίο αραιώνεται με νερό και είναι πολύ αρωματικό και ποιοτικό
και “απλό ούζο” : δηλαδή ένα μείγμα όπου το 20% είναι καθαρό ούζο και το 80% είναι αλκοόλη, νερό , αρωματικά, κυρίως ανηθόλη, το βασικό αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου, και ίσως ζάχαρη.
Όταν το καθαρό ούζο νερωθεί φτάνει να έχει 38% έως 42% αλκοόλ. Ανάλογα λοιπόν τους βαθμούς αυτούς 1 ποτηράκι μπορεί να έχει από 120 έως 150 θερμίδες.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι το λευκό χρώμα που παίρνει το μείγμα με την προσθήκη νερού οφείλεται στο γλυκάνισο που είναι το κύριο συστατικό του.
Το ούζο είναι ένα ποτό που ανοίγει την όρεξη λόγω της ανηθόλης που περιέχει.
Πολύ συχνά καταναλώνεται πριν από το φαγητό σαν απεριτίφ.
Συνοδεύεται από μεζέδες που ποικίλουν ανάλογα το γούστο αλλά και τη γεωγραφική περιοχή. Όντας γλυκό και δυνατό ποτό απαιτείται η συνοδεία αλμυρών, πικάντικων και υπόξινων γεύσεων. Σε περιπτώσεις παραθαλάσσιων περιοχών συνοδεύεται από θαλασσινά, όπως τηγανιτό μικρό ψάρι ή χταπόδι ξυδάτο, ενώ σε ορεινές περιοχές το σερβίρουν με τουρσί ή λουκάνικο ή πικάντικα τυριά.
Έχοντας φυτική προέλευση, το παραπάνω απόσταγμα έχει και οφέλη για την υγεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το μέτρο στην κατανάλωσή του ώστε να μπορέσει να δράσει ευεργετικά στον οργανισμό. Ο γλυκάνισος είναι το συστατικό που εκτός από τη γλυκιά γεύση, του προσδίδει και τις παρακάτω ικανότητες:
1.      βοηθά το έντερο στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές
2.      κατευνάζει τις συσπάσεις του εντέρου κατά την πέψη
3.      παρέχει ήπια αντιπαρασιτική δράση στο έντερο
4.      προκαλεί αγγειοδιαστολή στο κυκλοφορικό σύστημα
5.      μειώνει την αρτηριακή πίεση

Για να μπορέσει να δράσει ευεργετικά στο σώμα μας απαιτείται η κατανάλωση με φειδώ (1-2 ποτηράκια) και προσοχή στους λιπαρούς μεζέδες που το συνοδεύουν, ώστε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας αλλά και τη γραμμή μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.