Το guarana και οι ευεργετικές ξανθίνες του

Facebooktwitterpinterest

Το Guarana (Paullinia Cupana) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και το όνομά του προέκυψε από τους Ινδιάνους Γκουαρανί, Τα εκχυλίσματα από τους καρπούς του φυτού χρησιμοποιούνται ευρέως σε ιατρικά και θεραπευτικά ροφήματα από τους ιθαγενείς πολύ πριν από την έλευση του Κολόμβου.

Σήμερα, το guarana καλλιεργείται στη Βραζιλία και θεωρείται το ελιξίριο της νιότης, ενώ το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας το κατατάσσει στα κυριότερα θεραπευτικά βότανα. Το Guarana αποκαλείται και κόλα της Βραζιλίας και πλέον είναι ένα δημοφιλές φυτό σε όλο τον κόσμο για τις εξαιρετικές του ιδιότητες.

  • Περιέχει μία φυσική ήπια μορφή καφεΐνης η οποία απελευθερώνεται πολύ πιο αργά στον οργανισμό από ότι από ένα φλιτζάνι καφέ. Η πρόσληψη guarana θα σε τονώσει πιο πολύ από ότι ένα φλιτζάνι καφέ, με εξαιρετικές παράπλευρες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό σου.
  • Τονώνει τον οργανισμό και συντελεί στην εξάλειψη του συναισθήματος της κούρασης, της εξάντλησης και της υποτονικότητας καθώς η ξανθίνη και τα παράγωγά της έχουν διεγερτική δράση.
  • Βελτιώνει την αντοχή των αθλητών, καθώς είναι καρδιοτονωτικό.
  • Ευνοεί τη μείωση του σωματικού βάρους, καθότι μειώνει την όρεξη.
  • Βοηθάει στην πνευματική διέγερση και διαύγεια για αυτό και είναι ιδανικό για μαθητές, φοιτητές και όσους κάνουν πνευματική εργασία.

Γκουαρανά, το τονωτικό που χρειάζεται προσοχή στη χρήση

Θρυλικό διεγερτικό

Οι βραζιλιάνικοι θρύλοι αποδίδουν στο θαμνώδες φυτό του γκουαρανά μαγικές ιδιότητες εικάζοντας ότι φύτρωσε μέσα από τα μάτια ενός θεϊκού παιδιού, που σκοτώθηκε από ένα ερπετό. Οι καρποί των σπόρων του (μοιάζουν με βολβό ματιού με μαύρη κόρη) χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς για την παρασκευή διεγερτικού ποτού, που καταναλώνεται ακόμα και σήμερα ως φάρμακο. Αφότου διαδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, άλλοι το καταναλώνουν ως διουρητικό, άλλοι για να ενισχύσουν την ερωτική τους επιθυμία, να αυξήσουν την αρτηριακή τους πίεση, να διώξουν τα περιττά κιλά, να σταματήσουν την αυξημένη όρεξή τους για φαγητό, να θεραπεύσουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, να δυναμώσουν σε περίοδο ανάρρωσης ή απλώς για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να αυξήσουν την αντοχή τους. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι περιέχει πολλές φυτοχημικές ουσίες που αναζωογονούν, διεγείρουν και τονώνουν το νευρικό και μυϊκό σύστημα, αυξάνουν την έκκριση αδρεναλίνης και μάχονται την οξείδωση. Όμως η συστηματική κατανάλωσή του είναι ασφαλής για όλους; Ή μήπως, όπως όλα τα φυτά και βότανα, θα πρέπει να δοκιμάζεται πολύ προσεκτικά;

Χρειάζεται προσοχή:

  • Σε μεγάλη ποσότητα το γκουαρανά μπορεί να επιδεινώσει τη διάρροια και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.
  • Οι διαβητικοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το γκουαρανά ενδέχεται να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου.
  • Οι υπερτασικοί μπορεί να δουν την πίεσή τους να ανεβαίνει, ιδιαίτερα αν δεν είναι τακτικοί πότες καφεϊνούχων ροφημάτων.
  • Η καφεΐνη του γκουαρανά αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση, άρα όσοι πάσχουν από γλαύκωμα θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Η άνοδος της πίεσης εμφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά και διαρκεί για τουλάχιστον 90 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός καφεϊνούχου ποτού.
  • Όσοι /ες έχουν οστεοπόρωση θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους, γιατί η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις μπορεί να μειώσει το ασβέστιο των οστών.
  • Όσοι έχουν αιμορραγικές διαταραχές, ασθένειες των νεφρών και υπερθυρεοειδισμό, θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν την ουσία αυτή με μέτρο.
  • Το ίδιο ισχύει για όσους παρουσιάζουν διατροφικές αλλεργίες.
  • Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού επιβάλλεται λελογισμένη χρήση, διότι η καφεΐνη περνάει στο μητρικό γάλα. Επίσης δεν είναι σκόπιμη η κατανάλωση μέσα στην ίδια ημέρα και άλλων πηγών καφεΐνης (καφές, κόλα).
  • Όσοι/ες πίνουν τακτικά γκουαρανά, ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης, αν μειώσουν τη συνηθισμένη ποσότητα.

Η έρευνα στο ευρύτερο πεδίο των φυτικών συμπληρωμάτων είναι υπό εξέλιξη και χρειάζονται πολλές και ποιοτικές μελέτες με ασφαλή συμπεράσματα πριν αποκλειστούν ή υιοθετηθούν οι παραπάνω υποτιθέμενες ιδιότητες του γκουαρανά.

Κάποια πρώιμα συμπεράσματα μπορούν να επιβεβαιώσουν ευεργετικές ιδιότητες μόνο αναφορικά με την πνευματική διέγερση και διαύγεια και όχι σε σχέση με τη σωματική αντοχή και απόδοση ή το αδυνάτισμα.

Η πρόσληψη γκουαρανά θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με καρδιακά προβλήματα, πεπτικό έλκος, αγχώδεις διαταραχές και νεφρικές βλάβες, καθώς και κατά την κύηση και τον θηλασμό.

Λόγω της υψηλής ποσότητας καφεΐνης που περιέχεται στο γκουαρανά η πρόσληψή του από παιδιά πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει ποικίλες ανεπιθύμητες δράσεις, όπως η εμφάνιση αναιμίας και οι βλάβες στο νευρικό σύστημα.

Υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό όπως αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αίσθημα σφυγμών, γαστρικό ερεθισμό, έξαψη και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.