Face lift

Facebooktwitterpinterest

Με το πέρασμα του χρόνου, το πρόσωπο εμφανίζει αλλαγές. Αυτές αφορούν, τόσο την απώλεια μέρους του όγκου των μαλακών ιστών, όσο και αλλαγές του ίδιου του σκελετού του. Ο σκελετός του προσώπου, υφίσταται διαρκές remodeling , που έχει ως αποτέλεσμα με το πέρασμα των ετών, τη στροφή του κεντρικού τμήματος των οστών του προς τα κάτω και έσω , σε σχέση με τη βάση του κρανίου. Το δε δέρμα υφίσταται φωτογήρανση, λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία προκαλεί μια σειρά ιστολογικών εκφυλιστικών αλλαγών, γνωστή σαν ελάστωση. 

Η ελάττωση των στοιχείων του χορίου του δέρματος, που χαρίζουν τη σφριγηλότητά του και η χαλάρωση των συνδέσμων του με τα υποκείμενα οστά και περιτονίες λόγω της βαρύτητας, όπως και η σύσπαση των μιμικών μυών, που προκαλει τις ρυτίδες, έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση όλων των στοιχείων του προσώπου και την δημιουργία της τόσο γνωστής πια “κουρασμένης όψης”. Το λίπος του προσώπου, σημαντικό στοιχείο της νεανικής μορφής του, επίσης ατροφεί καιμετακινείται ,λογω της χαλάρωσης, προς τα κάτω.
Ο ρόλος του 
face liftή ρυτιδεκτομής όπως είναι η απόδοσή του στη γλώσσα μας, είναι να αναστρέψει όλες τις αλλαγές του προσώπου, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά, οι μη επεμβατικές θεραπείες. Στην ουσία λοιπόν σαν επέμβαση, αποκαθιστά την πτώση των μαλακών ιστών (δέρματος-λίπους ), τους στηρίζει μέσω καθήλωσής τους , στα σημεία που θα έπρεπε να ήταν, πάνω σε σταθερές δομές του προσώπου, αφαιρεί την περίσσια του δέρματος (λόγω της χαλάρωσής του), και μειώνει σημαντικά ή εξαλείφει τις βαθειές ρυτίδες. Και όλα αυτά με σεβασμό στα ευγενή στοιχεία του προσώπου( νεύρα ,αγγεία), και τηντοποθέτηση των τομών σε μη εμφανή σημεία και σε πτυχές, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η επέμβαση από τρίτα πρόσωπα. Ταυτόχρονα εξαλείφεται η χαλάρωση του δέρματος του λαιμού και αποκαθίσταται η χαλάρωση των βλεφάρων, με βλεφαροπλαστική, αν κριθεί απαραίτητο. Συχνά συνδυάζεται επίσης με μικρομεταμόσχευση λίπους, σε συγκεκριμένα σημεία, για ακόμα φυσικότερο αποτέλεσμα.
Είναι μια επέμβαση , που απαιτεί βαθιά γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας του προσώπου,
 με θεαματικά αποτελέσματα, αν εκτελεστεί σωστά, και με μεγάλη διάρκειά τους.
Η πρώτη επέμβαση face lift, έγινε το 1901 από τον Eugen Hollanderστο Βερολίνο. Από τότε η εξέλιξη ήταν ραγδαία, με πλήθος νέων τεχνικών και μεθόδων.
Το κλασικό λιφτ, τείνει να εξαφανιστεί στις μέρες μας, μιας και αποδείχτηκε ανεπαρκές στη χρονική του διάρκεια και με λιγότερο φυσικό αποτέλεσμα, σε σχέση με νεότερες τεχνικές.Αυτές αξιοποιούν, τόσο το επιπολής μυοαπονευρωτικό σύστημα του προσώπου ( S.M.A.S) , όσο και τις εν τω βάθει περιτονίες, για να δώσουν ένα πιο φυσικό και μόνιμο αποτέλεσμα ,αποφεύγοντας έτσι τη μεταφορά της τάσης στο δέρμα. Με αυτόν τον τρόπο και με τη υοθέτηση τεχνικών με μικρές τομές, όπως το M.A.C.S. lift, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα , χωρίς τα εμφανή σημάδια και τα μειονεκτήματα των κλασικών λιφτ ( αλλοίωση της τριχοφυίας στον κρόταφο, ουλές στην βρεγματική περιοχή, αλλοίωση της περιοχής του λοβίου του ωτός, γραμμές τάσης στο δέρμα της παρειάς ).
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2008, της American Society for Aesthetic Plastic Surgery,το face lift είναι η 6η συχνότερη επέμβαση, μετά την λιπαναρόφηση, την αυξητική στήθους, τη βλεφαροπλαστική, την κοιλιοπλαστική , τη ρινοπλαστική και την ανόρθωση/ μείωση του στήθους.
Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί, είτε με γενική αναισθησία, είτε με μέθη και τοπική αναισθησία, διαρκεί απο 2,5 έως 5 ώρες συνήθως και ο/η ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις παίρνει εξιτήριο την ίδια μέρα. Αντενδείξεις για την επέμβαση είναι ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η σημαντική αρτηριακή υπέρταση, οι περιπτώσεις βαρέων καπνιστών ( επιβάλλεται η διακοπή του για μερικές εβδομάδες πριν και μετά την επέμβαση, λόγω αυξημένης πιθανότητας επιπλοκών) , η λήψη αντιπηκτικών ( πρέπει να γίνει συννενόηση με τον καρδιολόγο του/της ασθενούς), νόσοι του κολλαγόνου και σοβαρές καρδιοπάθειες. Η αποθεραπεία διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, μετά τις οποίες ο/η ασθενής επανερχεται στις καθημερινές του/της δραστηριότητες. Η ενασχόληση με τα σπορ μπορει να αρχίσει μετα 4 εβδομάδες. 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.