Παραθυρεοειδείς αδένες

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες και τί κάνουν;

Υπάρχουν συνήθως τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Βρίσκονται συνήθως κοντά στο θυρεοειδή αδένα, αλλά σπανιότερα εντοπίζονται και σε άλλα μέρη του λαιμού ή πίσω από το στέρνο.

Οι παραθυρεοειδείς αδένες παράγουν μια ορμόνη, την παραθορμόνη, μια ουσία που ελέγχει το επίπεδο του ασβεστίου στο αίμα, το οποίο ακολούθως, είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων. Η παραθορμόνη, δρα στα κύτταρα των οστών, του λεπτού εντέρου και των νεφρών και προκαλεί αύξηση του επιπέδου του ασβεστίου στο αίμα.

Εάν ένα ή περισσότερα παραθυρεοειδικά σωμάτια γίνουν υπερλειτουργικά (πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός), πάρα πολύ ασβέστιο κυκλοφορεί στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια ασβεστίου από τα οστά οδηγεί σε κίνδυνο καταγμάτων και τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορούν να βλάψουν πολλά όργανα, όπως τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεφρά, το στομάχι, το πάγκρεας και πιθανώς την καρδιά. Ο υπερπαραθυρεοειδισμός διαγιγνώσκεται με εξετάσεις αίματος.

Χειρουργική επέμβαση που αφορά τους παραθυρεοειδείς αδένες (παραθυρεοειδεκτομή) μπορεί να χρειάζεται όταν ένας ή περισσότεροι αδένες:

  • Είναι υπερδραστήριοι
  • Είναι κακοήθεις (αυτό είναι σπάνιο)

Αυτή περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων υπερλειτουργικών παραθυρεοειδών αδένων. Συνολικά, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να θεραπεύσει το 95% περίπου των ασθενών με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Το καρκίνωμα παραθυρεοειδούς είναι σπάνιο και μπορεί να απαιτηθεί μεγαλύτερου εύρους χειρουργική επέμβαση για την ριζική αντιμετώπιση της νόσου. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τις επιλογές μαζί σας, ανάλογα με την περίπτωση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.