Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την (οδυνηρή) ιγμορίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Η ιγμορίτιδα, όταν είναι χρόνια, αποτελεί βραχνά. H φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων, δηλαδή των κοιλοτήτων που περιβάλλουν τη μύτη, είναι βασανιστική αφού συνοδεύεται από πονοκεφάλους αλλά και δυσκολίες στην αναπνοή. Η γνώση των παραγόντων που σχετίζονται με την ιγμορίτιδα είναι μια καλή αρχή για να αποφύγουμε την πιο οδυνηρή της εξέλιξη. 

– Ιοί: Οι περισσότερες λοιμώξεις του ιγμορείου ξεκινούν από ένα κρύωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα αντιβιoτικά δεν βοηθούν γιατί δρουν μόνο στα βακτήρια. Ενα αποσυμφορητικό σπρέι μπορεί να βοηθήσει, αλλά μην το χρησιμοποιείτε πάνω από πέντε μέρες.– Αλλεργίες: Επειδή η φλεγμονή των αλλεργιών μπλοκάρει τις ρινικές διόδους, συμβάλλει συχνά στην ιγμορίτιδα. Ερευνα μάλιστα έχει δείξει ότι όσοι έχουν ιγμορίτιδα και αλλεργίες τείνουν να περνούν την ιγμορίτιδα πιο βαριά.– Βακτήρια: Οι βακτηριακές λοιμώξεις σπάνια προκαλούν ιγμορίτιδα, αλλά σχεδόν πάντα προκαλούν επιπλοκές και δευτερεύουσες λοιμώξεις σε όσους πάσχουν από τη χρόνια μορφή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι ο πνευμονιόκοκκος και η αιμοφιλική γρίπη.– Ρινικοί πολύποδες: Είναι μικροί καλοήθεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται μες στη μύτη ή στον ιστό του ιγμορείου και μπορεί να μπλοκάρουν τις διόδους, οδηγώντας στη συσσώρευση βλέννας που αποτελεί εύφορο έδαφος ιγμορίτιδας.

– Ρύποι: Η σκόνη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι δυνατές μυρωδιές όπως τα αρώματα συμβάλλουν στον βήχα, ερεθίζουν τη μύτη και προκαλούν φλεγμονές που αυξάνουν τον κίνδυνο ιγμορίτιδας.

– Κολύμβηση και καταδύσεις: Αποφεύγετε να περνάτε πολλές ώρες σε πισίνες με χλώριο γιατί αυτό προκαλεί ερεθισμό στο ρινικό περίβλημα και τα ιγμόρεια. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατάδυση, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το νερό.

– Πτήσεις: Κατά τη διάρκεια της πτήσης η πίεση του αέρα είναι μειωμένη και αυτό προκαλεί αύξηση της πίεσης στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα ιγμόρεια και οι αεραγωγοί γενικότερα.

– Κάπνισμα: Οπως οι ρύποι, έτσι και το τσιγάρο αλλά και ο καπνός του μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στη μύτη και φλεγμονή, οπότε και να προετοιμάσουν το έδαφος για ιγμορίτιδα.

– Ασυνήθιστη ανατομία: Οι στενοί αεραγωγοί που έχουν κάποιοι άνθρωποι ή το λυκόστομα μπορεί να μπλοκάρουν τα ανοίγματα του ιγμορείου και αυτό να μετατραπεί σε εστία μικροβίων. Επίσης, το στραβό διάφραγμα συνδέεται με χρόνια ιγμορίτιδα.

– Μύκητες: Μπορεί να μην είναι η συνηθέστερη αιτία ιγμορίτιδας, ωστόσο αποτελούν συχνό φαινόμενο σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο «συνήθης ύποπτος» στη μυκητισιακή ιγμορίτιδα είναι ο μύκητας Aspergillus.

 

http://www.espressonews.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.