Οστεοπόρωση.

Facebooktwitterpinterest

Η οστεοπόρωση, πάθηση κυρίως της τρίτης ηλικίας, προσβάλλει και τα δύο φύλα, μόνο που οι άνδρες δείχνουν να «αδιαφορούν». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», καθώς το 91% των ατόμων που προσήλθαν για εξέταση οστικής πυκνότητας, στο πλαίσιο της έρευνας, ήταν γυναίκες και μόνο το 9% άνδρες.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου κυρία Μέμη Τσεκούρα, αυτό καταδεικνύει πως ο κόσμος πιστεύει ότι η οστεοπόρωση είναι αποκλειστικά γυναικεία πάθηση και ότι ίσως οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους από ό,τι οι άνδρες.

«Η οστεοπόρωση είναι μια σοβαρή νόσος που περιγράφεται ως “σιωπηλή επιδημία” διότι προτού συμβεί κάταγμα ο ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα»
αναφέρει ο ενδοκρινολόγος κ. Κωνσταντίνος Μαυρουδής. Μελέτη του Συλλόγου «Πεταλούδα», στην οποία συμμετείχαν 2.627 άτομα (ποσοστό 34%), δεν είχαν κάνει ποτέ εξέταση για οστεοπόρωση, ενώ μόνο δύο στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση λαμβάνουν θεραπεία.

Στην Ελλάδα καταγράφονται 86.000 οστεοπορωτικά κατάγματα ετησίως. Κάθε 30 δευτερόλεπτα συμβαίνει σε κάποιον κάτοικο χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ένα κάταγμα, που οφείλεται σε οστεοπόρωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 41% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχει από οστεοπενία, ενώ το 15% των γυναικών και ένας στους 5 άνδρες θα υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο υπόλοιπο της ζωής του. Περίπου το 50% αυτών που έπαθαν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα θα πάθουν άλλο ένα, με εκθετική αύξηση του κινδύνου για καθένα κάταγμα.

Ο κ. Μαυρουδής σημείωσε ότι λιγότερο από το 1/3 των ασθενών με οστεοπορωτικό κάταγμα το γνωρίζουν, εκτιμώνται και θεραπεύονται κατάλληλα, ενώ σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί ασθενείς που υπέστησαν κάταγμα και νοσηλεύθηκαν δεν γνωρίζουν πως αυτό οφείλεται στην οστεοπόρωση και δεν υποβάλλονται στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και στην κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καταγμάτων.

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι η οστεοπόρωση προλαμβάνεται και τα μέτρα πρέπει να ξεκινούν από την παιδική ηλικία.

Ολοι πρέπει να παίρνουν ασβέστιο, βιταμίνη D, να μην καπνίζουν, να ασκούνται, για να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κορυφαία οστική πυκνότητα, δηλαδή να κάνουν κατά το δυνατόν γερά οστά γύρω στην ηλικία των 30 ετών που ολοκληρώνεται ο σκελετός, ώστε αυτός να έχει πολλές εφεδρείες για τα μετέπειτα χρόνια που τα οστά φθείρονται, ανέφερε ο κ. Μαυρουδής.

Επίσης, σημείωσε ότι στόχος κάθε θεραπευτικής παρέμβασης στην οστεοπόρωση είναι να προφυλαχθούν οι ασθενείς από το να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα ή, αν ήδη έχουν πάθει, να ανακοπεί η εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα στη θεραπεία της οστεοπόρωσης διαιρούνται σε αντιοστεοαπορροφητικά και οστεοαναβολικά, τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Πέντε νέα φάρμακα από την Bayer
Μεγάλη ανάπτυξη παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας η εταιρεία Bayer. Μέσα στο 2013 εμπλούτισε σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της με την κυκλοφορία πέντε νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, για την πρόληψη και θεραπεία της θρομβοεμβολής, για διάφορους τύπους καρκίνου, για την πνευμονική υπέρταση και για τις διαταραχές της ωχράς κηλίδος. Τώρα το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας σχεδιάζει να επεκτείνει την έρευνα των εν λόγω σκευασμάτων με ένα ευρύ φάσμα μελετών είτε για νέες ενδείξεις είτε για να απαντήσει σε ερωτήματα της ιατρικής κοινότητας για ειδικές ομάδες ασθενών.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο αντιπηκτικό σκεύασμα της Bayer έχει εγκριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο για πέντε ενδείξεις και επιτρέπει στους γιατρούς να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα ασθενών που πάσχουν από φλεβική και αρτηριακή θρομβοεμβολή, καθιστώντας το το μοναδικό νεότερο αντιπηκτικό που λαμβάνεται από το στόμα με τόσο πολλές ενδείξεις.
Στον τομέα της ογκολογίας έλαβαν έγκριση δύο καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Το πρώτο έναντι του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι ανθεκτικός στις τυπικές θεραπείες και το δεύτερο είναι το πρώτο στην κατηγορία των εκπομπών σωματιδίων και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των μεταστάσεων στα οστά σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Οσον αφορά τον τομέα της πνευμονικής υπέρτασης, η Bayer καινοτομεί με μια νέα, ειδική προσέγγιση για τη θεραπεία διαφόρων τύπων πνευμονικής υπέρτασης, όπως της χρόνιας θρομβοεμβολικής πνευμονικής υπέρτασης, η οποία ως σήμερα αντιμετωπιζόταν μόνο χειρουργικά.
Τέλος, εισήλθε στον χώρο της οφθαλμολογίας με ένα νέο προϊόν για τη θεραπεία της νεοαγγειακής (υγρής μορφής) ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος και των διαταραχών  της όρασης λόγω οιδήματος της ωχράς κηλίδος που οφείλεται σε  απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς.
Μετά την εισαγωγή αυτών των πέντε νέων φαρμάκων, η Bayer επενδύει στην ανάπτυξη άλλων πέντε φαρμάκων στους τομείς της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της υγείας των γυναικών, τα οποία είναι σήμερα σε κλινική έρευνα φάσης Ι και ΙΙ. Σχεδιάζει μάλιστα να προχωρήσει αυτά τα πέντε καινοτόμα μόρια σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ ως το 2015.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.