Πρεσβυακουσία όπως… πρεσβυωπία!

Facebooktwitterpinterest

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η βαρηκοΐα στις μεγάλες ηλικίες (πρεσβυακουσία) δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, καθώς ο βαρήκοος άνθρωπος είναι ένας απομονωμένος άνθρωπος…

Η πρεσβυακουσία οφείλεται σε εκφύλιση του ακουστικού νεύρου, δηλαδή του μηχανισμού αντίληψης του ήχου. Όταν είναι μεγάλου βαθμού (>60 decibels), ο ασθενής παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην κατανόηση της ομιλίας, τα οποία χειροτερεύουν όταν βρίσκεται σε θορυβώδες περιβάλλον, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη όταν συνυπάρχουν εμβοές, δηλαδή το γνωστό σφύριγμα στα αυτιά.

ΑΙΤΙΑ

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της βαρηκοΐας, είναι ενδογενείς, όπως η κληρονομικότητα, η γήρανση, καρδιολογικά και ενδοκρινολογικά νοσήματα και εξωγενείς, όπως η έκθεση σε θόρυβο, η λήψη φαρμάκων και κοινωνικοί παράγοντες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Περίπου το 35% των ατόμων άνω των 65 ετών πάσχουν από σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα. Μετά από αυτή την ηλικία, η μέση ετήσια επιδείνωση της ακοής είναι 1-3 είναι 1-3 decibels. Υπάρχουν ωστόσο κάποια σημάδια που φανερώνουν ότι ο ηλικιωμένος δεν ακούει και χρήζει ελέγχου.

-Ακούει δυνατά τηλεόραση

-Δεν αντιλαμβάνεται σωστά τη συνομιλία

-Δείχνει τάσης απομόνωσης και κατάθλιψης

-Αποφεύγει την επικοινωνία με το περιβάλλον του

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στον ΩΡΛ η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού, ωτοσκόπηση, δοκιμασία της ακοής με τονοδότες, τονική και ομιλητική ακοομετρία, τυμπανόγραμμα και έλεγχο του συστήματος ισορροπίας (όταν συνυπάρχει ίλιγγος)

Ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί μόνο με ακουστικό βαρηκοΐας. Σε μικρή ή μέτρια απώλεια ακοής εφαρμόζεται στο αυτί με το μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ σε βαρύτερη μορφή προτιμάται το καλύτερο αυτί. Η εφαρμογή και στα δύο αυτιά, εξασφαλίζει στερεοφωνικότητα της ακοής.

Τα σύγχρονα ακουστικά είναι ψηφιακά και ρυθμίζονται αυτόματα, ενώ προσαρμόζουν την έντασή τους ανάλογα με το θόρυβο του περιβάλλοντος. Τοποθετούνται μέσα στον ακουστικό πόρο ή πίσω από το αυτί, ενώ άλλα τοποθετούνται στο βραχίονα των γυαλιών ή έχουν χειριστήριο που τοποθετείται μέσα στην τσέπη ( σε πολύ μεγάλες βαρηκοΐες).

Αν η βαρηκοΐα είναι μονόπλευρη, είναι πολλές φορές απαραίτητος ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία για τον αποκλεισμό παθήσεων όπως το ακουστικό νευρίνωμα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο βαρήκοος ηλικιωμένος ασθενής συχνά απομονώνεται και μπορεί να φτάσει ως την κατάθλιψη. Ενώ αποζητά την επικοινωνία, ντρέπεται και την αποφεύγει. Η υποστήριξη και η υπομονή των οικείων θα τον βοηθήσουν, ενώ ενδείκνυται και η επίσκεψη κάποιες φορές σε ειδικό ψυχολόγο. Και να μην ξεχνάμε ότι όπως και τα γυαλιά, το ακουστικό δεν πρέπει να είναι ταμπού, αλλά ένα χρήσιμο εργαλείο που διευκολύνει την καθημερινότητα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.