Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια – οφθαλμοπάθεια GRAVES

Facebooktwitterpinterest

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (TAO  Thyroid associated ophthalmopathy) είναι  μία φλεγμονώδης πάθηση του οφθαλμικού κόγχου αυτοάνοσης αιτιολογίας  με πολλές  λειτουργικές και ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις . Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην καθημερινή άσκηση της οφθαλμολογίας, καθώς είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και χρονίως  εξελισσόμενη πάθηση.

Η παθογένεση της νόσου δεν έχει πλήρως αποσαφηνισθεί, αλλά συχνά σχετίζεται με θυρεοειδική δυσλειτουργία.

Οι εκδηλώσεις της νόσου ποικίλουν. Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην λειτουργία της οράσεως, αλλά και στην αρχιτεκτονική του οφθαλμικού κόγχου.

ΕΞΩΦΘΑΛΜΟΣ:  Η TAO είναι η κυριότερη αιτία εξωφθάλμου στους ενηλίκους  είτε στον έναν, είτε στους δύο οφθαλμούς.

ΑΝΑΣΠΑΣΗ ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΥ: Πέραν του εξωφθάλμου, παρατηρούμε στον πάσχοντα το βλέμμα του τρομαγμένου λόγω της ανάσπασης του άνω βλεφάρου αποκαλύπτοντας μέρος του σκληρού χιτώνος.

ΟΙΔΗΜΑ: Συχνά παρατηρούμε οίδημα βλεφάρων, το οποίο μπορεί και να είναι η πρώτη αιτία επίσκεψης του πάσχοντος στον οφθαλμίατρο.

ΕΠΙΠΕΦΥΚΙΤΙΣ-ΕΡΥΘΡΟΤΗΣ: Είναι πολύ συχνή εκδήλωση σε μεσήλικες γυναίκες , ιδίως στο άνω μισό του επιπεφυκότος.

ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ: Από τις επιπλοκές που απειλούν την όραση αναφέρω κυρίως την οπτική νευροπάθεια και την έκθεση του κερατοειδούς με αποτέλεσμα ερεθισμούς, φλεγμονές, θολερότητες, δυσανεξία κλπ.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ

Συχνότερα η νόσος  εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ των 30 και 50 ετών. Προσβάλλει πιο συχνά τις γυναίκες με συχνότητα περίπου τέσσερις φορές περισσότερο για τις γυναίκες. Μία μελέτη έχει δείξει πως την στιγμή που γίνεται η διάγνωση της νόσου, το 90% πάσχει από υπερθυρεοειδισμό, ενώ  και το 3% από θυρεοειδίτιδα HASHIMOTO. Επίσης 1% έπασχαν από υποθυρεοειδισμό και 6% δεν είχαν καμμία απόκλιση στις εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία  νόσου ποικίλει αναλόγως των συμπτωμάτων.

Πέραν της ρύθμισης του θυρεοειδούς, κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για την ύφεση των συμπτωμάτων. Υπάρχουν περιστατικά με αντίσταση στα κορτικοστεροειδἠ. Σε τέτοιες περιπτώσεις έχει δοκιμαστεί η σωματοστατίνη  με αποτελέσματα  ενθαρυντικά, αν και ο όγκος των περιστατικών δεν είναι ακόμα επαρκής. Δοκιμάζονται ακόμα σε διάφορα οργανωμένα κέντρα  ανοσοσφαιρίνες ενδοφλεβίως. Ακτινοβολία του κόγχου, είναι μία άλλη θεραπευτική προσέγγιση που αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση του κόγχου και την καλύτερη λειτουργία των οφθαλμοκινητικών μυών και τον περιορισμό της διπλωπίας. Τεχνητά δάκρυα για την σωστή ενυδάτωση του κερατοειδούς καθώς και ρύθμιση της ενδοφθαλμίου πιέσεως θεωρούνται από τα πρώτα βήματα της θεραπευτικής προσέγγισης.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Στις επίμονες περιπτώσεις όπου το αισθητικό αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, καθώς και στις περιπτώσεις όπου η όραση ευρίσκεται σε κίνδυνο, η χειρουργική του κόγχου είναι  το τελευταίο και ισχυρότερο όπλο. Κυριότερη επέμβαση είναι η αποσυμφόρηση του κόγχου όπου αφαιρείται το οστέινο τμήμα που χωρίζει τον κόγχο από τα ιγμόρια, δημιουργώντας έτσι χώρο στον οφθαλμό να επιστρέψει στην φυσιολογική θέση του.

Χειρουργική των οφθαλμοκινητικών μυών για την αντιμετώπιση της διπλωπίας καθώς και χειρουργική των βλεφάρων  για καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα συμπληρώνουν  τα χειρουργικά μας όπλα για την αντιμετώπιση της πάθησης.

ofthalmopateia1

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.