Botox ή Dysport ? Ο πόλεμος της τοξίνης στις δυναμικές ρυτίδες

Facebooktwitterpinterest

Η μάχη για την ανακήρυξη της καλύτερης “γόμας” που σβήνει τις δυναμικές ρυτίδες στο πρόσωπο καλά κρατεί. Αναφερόμαστε σε δυο προϊόντα που κατέχουν έγκριση FDA και δρουν με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό, εξασθενώντας τους μιμικούς μυς του προσώπου που ευθύνονται για την αρχική δημιουργία των ρυτίδων.

Ορισμένοι πλαστικοί χειρουργοί και δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το Dysport δρα γρηγορότερα (μέσα στο πρώτο διήμερο αντί των κλασσικών 4 ημερών του Botox), διαρκεί λίγο περισσότερο και είναι οικονομικότερο. Επιπλέον, ίσως αποτελεί εναλλακτική λύση σε άτομα που έχουν αποκτήσει αντοχή στο Botox (ανάπτυξη αντισωμάτων μετά από πολλαπλές εφαρμογές). Άλλοι θεωρούν ότι η όποια διαφορά είναι πρακτικά αμελητέα, τα αποτελέσματα είναι απολύτως συγκρίσιμα και πως η “μάχη” αυτή δεν έχει νόημα , παρά μόνο να συμπιέσει τις τιμές προς τα κάτω λόγω υγιούς ανταγωνισμού.

Είναι γεγονός ότι σε μία μελέτη κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών του Dysport ( 1500 άτομα σε διάστημα 5 ετών) δόθηκε η εντύπωση ότι όντως διαρκεί περισσότερο. Ωστόσο, το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τον τρόπο εφαρμογής και απαιτεί ιδιαιτερότητα τόσο στην τεχνική όσο και στον ακριβή υπολογισμό των μονάδων τοξίνης που κάθε περιοχή του προσώπου θα χρειαστεί. Απαιτεί μεγαλύτερη καμπύλη εκμάθησης για τον Πλαστικό χειρουργό και το δερματολόγο για να επιτύχει αισθητικό αποτέλεσμα αντίστοιχο του Botox.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές μεγέθους στο μόριο της τοξίνης που αντικατοπτρίζονται στη μεγαλύτερη επιφάνεια διάχυσης του Dysport. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν αποτελεί απαραίτητα μειονέκτημα, αφού το καθιστά προτιμότερο για χρήση σε μεγαλύτερες επιφάνειες, όπως το μέτωπο ή ο λαιμός. Αντίθετα, σε περιοχές όπου απαιτείται αυστηρός έλεγχος της τοποθέτησης του φαρμάκου όπως η περιοχή των ματιών και των φρυδιών , η χρήση του Botox θεωρώ προσωπικά ότι είναι επιβεβλημένη.

Συγκεκριμένα, ακόμη και ο βαθμός διάχυσης του Botox -αν δεν δοθεί κατάλληλη προσοχή – μπορεί να αποβεί επικίνδυνος : στην προσπάθεια να επιτευχθεί ανόρθωση των φρυδιών και να “ανοίξει το βλέμμα” , η εφαρμογή γίνεται αρκετά κοντά στον ανελκτήρα μυ του άνω βλεφάρου. Έτσι, μεγαλύτερη αραίωση του φαρμάκου ή εφαρμογή περισσότερων μονάδων στον σφιγκτήρα των βλεφάρων μπορεί να οδηγήσει σε πρόσκαιρη βλεφαρόπτωση και να ταλαιπωρήσει την ενδιαφερόμενη για εβδομάδες. Αν και η συχνότητα αυτής της επιπλοκής είναι μικρή (<1%), ωστόσο είναι υπαρκτή, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν υποστεί βλεφαροπλαστική και έχει αλλοιωθεί η ανατομία της περιοχής. Η προσωπική μου τεχνική αφορά τη χρήση αποκλειστικά Botox στην περιοφθάλμια χώρα με μορφή μικροσταγόνων (microdroplets) και μεγάλη συγκέντρωση (μικρή αραίωση) στο φιαλίδιο. Στις υπόλοιπες ζώνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια Botox μεγαλύτερης αραίωσης ή και Dysport.

Η πρόκληση του Dysport στην πρωτοκαθεδρία του Botox στην αγορά έχει τελικό όφελος στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.Προσοχή απαιτείται σε περιπτώσεις κοστολόγησης της τοξίνης ανά διεθνή μονάδα (IU),όπου πρέπει να συνυπολογιστεί ότι απαιτούνται σχεδόν τριπλάσιες μονάδες Dysport για να επιτύχουν το αισθητικό αποτέλεσμα του Botox.Και φυσικά κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το συνδυασμό τους , χρησιμοποιώντας το ιδανικότερο ανά περιοχή του προσώπου , του λαιμού ή του σώματος ,που αποτελεί και την προσωπική μου πρακτική. Μπορεί στη “μάχη της τοξίνης” προς το παρόν να μη στέφθηκε νικητής, έχει όμως αναμφίβολα συμπιεστεί το τελικό κόστος που απαιτείται για μια ολοκληρωμένη θεραπεία στο πρόσωπο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.