Προγεννητικός έλεγχος της καρδιάς του εμβρύου

Υπερηχογραφικός έλεγχος της εμβρυϊκής καρδιάς Facebooktwitterpinterest

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας έχει δώσει τη δυνατότητα να εξετάζουμε την καρδιά του εμβρύου και να διαγιγνώσκουμε έγκαιρα προγεννητικά σοβαρές συγγενείς καρδιοπάθειες.
Αυτό επιτυγχάνεται με το εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα.

Συγγενείς ονομάζονται οι καρδιοπάθειες που υπάρχουν με τη γέννηση του παιδιού. Περίπου οκτώ στα χίλια παιδιά που γεννιούνται ζωντανά έχουν συγγενή καρδιοπάθεια, από τις οποίες οι τέσσερις είναι σοβαρές. Η συχνότητα είναι μεγαλύτερη ενδομητρίως, περίπου 25 στα χίλια έμβρυα. Η καρδιά είναι πολύπλοκο όργανο, που συσπάται διαρκώς. Αποτελείται από τέσσερις κοιλότητες (δύο κόλπους και δύο κοιλίες), τέσσερις βαλβίδες και δύο μεγάλα αγγεία, που τροφοδοτούν με αίμα τους πνεύμονες και όλο το σώμα. Βασικός στόχος του εμβρυϊκού υπερηχοκαρδιογραφήματος είναι να διαπιστώσει την καλή ανάπτυξη και λειτουργία των ανωτέρω βασικών ανατομικών στοιχείων της καρδιάς. Αυτό επιτυγχάνεται με μεγάλη ακρίβεια. Εν τούτοις, μερικές μη σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες δεν είναι δυνατόν να διαγνωσθούν προγεννητικώς, λόγω του μικρού μεγέθους της καρδιάς ή τεχνικών περιορισμών. Τέτοιες ανωμαλίες είναι μικρά – μέτρια ελλείμματα του διαφράγματος  της καρδιάς (μεσοκολπικές / μεσοκοιλιακές επικοινωνίες) ή μικρές – μέτριες βλάβες των βαλβίδων ή / και των αγγείων. Η πρόγνωση, όμως, αυτών των ανωμαλιών είναι πολύ καλή, ακόμα και αν χρειαστούν κάποια αντιμετώπιση (χειρουργική ή επεμβατική).
Η προγεννητική διάγνωση ή υποψία συγγενούς καρδιοπάθειας επιβάλλει την διεξαγωγή ελέγχου για χρωμοσωματικές
ανωμαλίες ή άλλα κληρονομούμενα σύνδρομα, τα οποία πιθανώς συνυπάρχουν,με τη βοήθεια της αμνιοκέντησης. Η προγεννητική διάγνωση είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την οργάνωση της αντιμετώπισης του νεογέννητου με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα τόσο άμεσα στο μαιευτήριο, αλλά και στην καρδιολογική – καρδιοχειρουργική μονάδα, που θα υποδεχθεί το νεογνό ακολούθως. Έτσι επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών. Τέλος, ο προγεννητικός καρδιολογικός έλεγχος παίζει σημαντικό ρόλο στο να καθησυχαστούν οι γονείς με ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας σε προηγούμενο παιδί τους ή στο στενό οικογενειακό περιβάλλον.

http://www.leto.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.