Βρογχίτιδα: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Facebooktwitterpinterest

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματα της μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και να γίνουν χρόνια επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να την αποφύγετε ή αν χρειαστεί να την αντιμετωπίσετε. Διαβάστε τους …
Οξεία ή χρόνια;

Η οξεία βρογχίτιδα διαρκεί μερικές μέρες, ενώ στην περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο βδομάδες. Η χρόνια βρογχίτιδα, από την άλλη, αρχικά εκδηλώνεται σαν απλός τσιγαρόβηχας, ο οποίος χειροτερεύει το Χειμώνα και είναι συνήθως πιο έντονος τις πρωινές ώρες. Συνοδεύεται από φλέματα και είναι έκδηλος τις περισσότερες μέρες του μήνα.

Το κάπνισμα, η έκθεση σε σκόνες, διάφορες ερεθιστικές ουσίες για τους πνεύμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της συγκεκριμένης πάθησης. Η βρογχίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε αλλεργίες.

Η βρογχίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις, που μπορεί να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις ή την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς θα πάρετε …ανάσα

Ο μόνος ίσως τρόπος για να αποφύγετε τη βρογχίτιδα, είναι να σταματήσετε να καπνίζετε. Έπειτα από μερικές εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος, θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Επιλέξτε λοιπόν τη μέθοδο διακοπής καπνίσματος που σας ταιριάζει.

Στην περίπτωση που έχετε οξεία βρογχίτιδα, ο γιατρός πιθανότατα θα σας δώσει αντιβίωση.

Προσπαθήστε να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας και να αποφεύγετε   ερεθιστικές ουσίες που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σας, όπως χημικά, βαφές, μη οικολογικά καθαριστικά κτλ.

Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία της βρογχίτιδας.

Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη. Να φοράτε την κατάλληλη μάσκα προσώπου και προστασίας, αν στην εργασία σας έρχεστε σε επαφή με χημικά ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.

Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις: Αν είστε καπνιστής και έχετε περάσει την ηλικία των 40 ετών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας κατά πόσο κρίνει σκόπιμο να κάνετε μια σπιρομέτρηση. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία, θα προλάβει την εξέλιξη της βρογχίτιδας.

Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος, αν είστε καπνιστής, καλό είναι να συμβουλεύεστε πνευμονολόγο. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις, πρέπει να θεραπεύονται άμεσα γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τροφές για γερά πνευμόνια

Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τους πνεύμονες καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον βλεννογόνο των πνευμόνων, μειώνοντας ερεθισμούς και φλεγμονές. Θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.

Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τους πνεύμονες καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η βιταμίνη Ε από την άλλη πλευρά, βοηθάει στην προστασία από αναπνευστικά προβλήματα που έχουν την αιτία τους στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Και η βιταμίνη Ε διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τους πνεύμονες μας από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες. Θα τη βρείτε στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.