Μυστικά για να αυξήσετε το σίδηρό σας.

Facebooktwitterpinterest

Εάν νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι ή αδύναμοι, ίσως σας λείπει σίδηρος κάτι που θα μάθετε με μία εξέταση αίματος. Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη σας παρουσιάζουμε μερικές ιδέες για να περιορίσετε αυτό το ενδεχόμενο.

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο. Καλό είναι λοιπόν στη διατροφή σας να συνδυάζετε τη βιταμίνη C με το σίδηρο. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, σας παρέχουν σίδηρο και βιταμίνη C. Τρώτε άφθονα εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ κτλ. Τέλος τη βιταμίνη C που χρειάζεται το σώμα σας θα τη βρείτε στις φράουλες, τα ακτινίδια και τις ντομάτες.

Τα όσπρια αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου. Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας  φασόλια, ρεβίθια, και μαύρα φασόλια για να εξασφαλίσετε το σίδηρο που χρειάζεστε από τη διατροφή σας. Η σόγια και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από σόγια, όπως το tofu, αποτελούν επίσης μια καλή πηγή σιδήρου.

Αν συνηθίζετε να πίνετε καφέ μετά το φαγητό, αφήνετε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα από το γεύμα σας προτού πιείτε το καφεδάκι σας. Ο καφές δεσμεύει το σίδηρο των τροφών και εμποδίζει την απορρόφησή του, ενώ προκαλεί διούρηση μέσω της οποία χάνονται κάποια θρεπτικά συστατικά.

Εάν υποβάλετε συχνά τον οργανισμό σας σε στερητικές δίαιτες, τότε δεν είναι απίθανο να λείπει σίδηρος από τον οργανισμό σας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν δεν τρώτε καθόλου κρέας και είστε αυστηρώς χορτοφάγοι. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό καθώς μπορεί να χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που να περιέχει σίδηρο.

 

Τα Φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φουντούκια και πολλοί άλλοι ξηροί καρποί, αποτελούν καλές πηγές σιδήρου. Το ίδιο ισχύει και για το φυστικοβούτυρο. Τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Αξίζει λοιπόν να εντάξετε στη διατροφή σας αυτές τις τροφές.

Ο σίδηρος ωστόσο που προέρχεται στα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς είναι μη αιμικός, που σημαίνει ότι δεν είναι τόσο εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας. Θα πρέπει λοιπόν να τον συνδυάζετε με βιταμίνη C (π.χ. βάζοντας λεμόνι στο φαγητό) ή με να συνδυάζετε αυτές τις τροφές με κρέας, ψάρι ή πουλερικά ώστε να απορροφάται πιο εύκολα ο σίδηρος.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.