Με κηδεμόνα, άσκηση και φυσικοθεραπεία

Facebooktwitterpinterest

Το παιδί μου «γέρνει», «στραβώνει» η πλάτη του. Πάσχει από «σχολίωση», μια συνειρμική έκφραση που ακούγεται από τους γονείς των παιδιών, λόγω σχολείου, κακού θρανίου κ.λπ. Θα μπορούσε να στέκει η κατά κόσμον «σxολίωση», επειδή συνήθως ανακαλύπτεται στις σχολικές ηλικίες.

Το σκίτσο κάτω δεξιά είναι αποσαφηνιστικό και βοηθά να έχουμε μια πρώτη εικόνα για την ιδιαιτερότητα αυτή της σπονδυλικής στήλης. Ομως, ο σωστός ιατρικός όρος είναι σκολίωση και ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία λέξη σκολιός, δηλαδή στραβός ή λοξός. Μιλάμε με τον Γιώργο Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, Dr Manual Medicine Στοκχόλμης Σουηδίας, University of Medicine Florida & San Diego, California, USA, επιστημονικό συνεργάτη της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Είναι πάθηση η σκολίωση;

«Οχι. Είναι μια δομική ή ανατομική ανωμαλία ή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, αλλά όχι πάθηση. Δεν πάσχεις από σκολίωση απλώς έχεις».

– Το χαρακτηριστικό της;

«Παρατηρείται μια πλάγια απόκλιση με πλάγια κύρτωση της σπονδυλικής στήλης σε συνδυασμό με στροφή μικρή ή μεγάλη των σπονδύλων».

– Ποια είναι η αιτία;

«Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: η λειτουργική και η οργανική. Η πρώτη (λειτουργική) είναι αγνώστου αιτιολογίας, ονομάζεται ιδιοπαθής και αφορά το 90-95% των περιπτώσεων.

Η δεύτερη (οργανική) αφορά στην εκ γενετής δυσπλασία των σπονδύλων, την πολιομυελίτιδα, τη μυοδυστροφία, όγκους και άλλες συστηματικές παθήσεις που αφορούν το 5-10%. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα, η ανισοσκελία και οι τραυματισμοί κ.ά.».

– Ποιες ηλικίες αφορά;

«Υπάρχουν η βρεφική, η παιδική, η εφηβική και η εκφυλιστική σκολίωση που παρατηρείται στους ηλικιωμένους. Η πλέον συνήθης είναι η εφηβική που εμφανίζεται αρχικά αφανώς και προοδευτικά εμφανώς. Ηλικιακά αφορά στα παιδιά 10-15 ετών όπου εκεί μπορεί να αυξηθεί πολύ απότομα».

– Τι συμπτώματα έχει;

«Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα όπως πόνος, δυσκαμψία ή δυσφορία δεν εμφανίζονται πριν τη μέση ηλικία και μετά. Γι’ αυτό θεωρείται ύπουλη κατάσταση λόγω της μη εμφάνισης από νωρίς των συμπτωμάτων».

– Πώς ανιχνεύεται;

«Εντοπίζεται με την κλινική εικόνα, δηλαδή την παρατήρηση της πλάτης σε όρθια και σκυφτή θέση, όπου φαίνεται η ασυμμετρία μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πλευράς της σπονδυλικής στήλης. Πρέπει να ελέγχεται από γονείς και γυμναστές και αν υπάρχει υποψία να οδηγήσει στον ορθοπεδικό για περαιτέρω εξέταση με ακτινογραφίες. Προτιμά τα κορίτσια 4 φορές προς 1 σε σχέση με τα αγόρια».

– Πώς αντιμετωπίζεται;

«Επειδή είναι κυρίως μια αισθητική κατάσταση οι προτάσεις είναι συνήθως κηδεμόνας, άσκηση και σε πολύ μεγάλες παραμορφώσεις χειρουργείο, πάντα για αισθητικούς λόγους».

– Με φυσικοθεραπεία;

«Μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί ότι η φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζει επαρκώς ως μονοθεραπεία τη σκολίωση. Εχει όμως σημαντικό ρόλο αν υπάρχει κηδεμόνας, το ειδικό πλαστικό γιλέκο που προσαρμόζεται ακριβώς στο σώμα του παιδιού. Με ειδικές ασύμμετρες ασκήσεις καθώς και με ειδικά εργομετρικά μηχανήματα που στηρίζουν και εξισορροπούν τη δύναμη των παρασπονδυλικών μυών, και αποτρέπουν την ατροφία και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την όποια ιατρική παρέμβαση. Η συμβολή της φυσικοθεραπείας αν και επικουρική είναι σημαντική και απαραίτητη».

http://www.enet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.