Αγιουρβέδα: 6 μικρά μυστικά για γερό μυαλό

Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα υπάρχουν τρεις πτυχές της πνευματικής μας ικανότητας:

Η dhi όπου είναι η δύναμη της απόκτησης ή της μάθησης

Η dhriti, όπου είναι η δύναμη της διατήρησης και

Η smriti, όπου είναι η ικανότητα της ενθύμησης.

Όταν οι παραπάνω νοητικές λειτουργίες δεν βρίσκονται σε ισορροπία, είτε μεμονωμένα είτε σε συντονισμό ως ομάδα, η μνήμη μας μπορεί να μας προδώσει. Μπορεί να εμφανιστούν μαθησιακές δυσκολίες στα παιδιά, αδυναμία συγκέντρωσης στο εργασιακό περιβάλλον, σημάδια κούρασης, απογοήτευσης, χαμηλής αυτοεκτίμησης ακόμα  και τα πρώτα σημάδια Alzheimer στα άτομα που έχουν ξεπεράσει τη μέση ηλικία.

Η Αγιουρβέδα μας προτείνει έξι πολύ απλούς τρόπους για την καλή διατήρηση της λειτουργίας του μυαλού μας:

1. Να τρώτε φρέσκα και αγνά τρόφιμα –  Μείνετε μακριά από φαγητά όπου η σύστασή τους περιλαμβάνει χημικά πρόσθετα ή και φυτοφάρμακα. Να αποφεύγετε το αλκοόλ και το τσιγάρο. Η λήψη αγνών και καθαρών  υλικών στη διατροφή σας, εξυπηρετεί την καθαρότητα της νοημοσύνης σας.

2. Η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας – Μια διατροφή πλούσια σε υγιή πρωτεΐνες, πχ παράγωγα από βιολογική σόγια, με άφθονα φρούτα και λαχανικά, ενισχύει την ψυχική μας δύναμη. Καλό επίσης είναι να διατηρείτε και ένα πρόγραμμα διατροφής με πέντε μικρά γεύματα χωρίς αταξίες ανάμεσά τους! Μην αποφεύγετε τελείως το λίπος! Τα καλά λιπαρά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας, όπως το  ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ψάρια.  Η σωστή διατροφή βελτιώνει τον τρόπο σκέψης και διατηρεί την φυσική κατάσταση του μυαλού σε υψηλά επίπεδα.

3. Η δύναμη των αντιοξειδωτικών – Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Υπάρχουν πολλά αγιουρβεδικά σκευάσματα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προτείνω  να απευθυνθείτε στον αγιουρβεδικό σας ιατρό για να συστήσει κάποιο συμπλήρωμα. Παρακάτω σας δίνω μία λίστα με τροφές όπου μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες: Αχλάδι, Μπανάνα, Ροδάκινο, Μήλο, Μελιτζάνα, Κρεμμύδι, Βρασμένο Κουνουπίδι, Βρασμένα Φασόλια, Ακτινίδιο, Πιπεριά, Αβοκάντο, Ψητή Πατάτα, Δαμάσκηνα, Χυμός από φυσικό γκρέιπφρουτ, Βατόμουρα, Βρασμένα Παντζάρια, Βρασμένο Σπανάκι, Βρασμένο Πράσινο Λάχανο, Μύρτιλλο , Μαύρο Σταφύλι.

4. Καλός ύπνος –  Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η στέρηση ύπνου οδηγεί σε μειωμένη πνευματική απόδοση.  Η Αγιουρβέδα θεωρεί ότι ο ύπνος είναι βασικό δομικό στοιχείο για την καλή υγεία του μυαλού και του σώματος.

5.Διαχείριση άγχους –  Υψηλά επίπεδα στρες επηρεάζουν αρνητικά τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.  Ένας περίπατος στη φύση ή στη θάλασσα, η γιόγκα, ο διαλογισμός ή ότι άλλο σας χαλαρώνει  καλό είναι να περιλαμβάνεται στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

 6.Εργασία και Χαρά – Όπως διατηρείτε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας έτσι κρατήστε και το μυαλό σας ενεργό!  Με καθημερινή άσκηση και μελέτη διατηρούμε την άριστη κυκλοφορία των χυμών της νόησης.

 

Βιβλιογραφία:
http://www.lifezone.gr
http://www.atmagyana.gr/
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.