Άσθμα σε εφήβους και νέους ενήλικες

Facebooktwitterpinterest

Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικοι είναι μια ιδιαίτερη ομάδα ασθενών με άσθμα, λόγω της ηλικίας τους και των πολλαπλών δραστηριοτήτων τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το άσθμα είναι μια πάθηση με την οποία μπορείς να ζήσεις μια εντελώς ή σχεδόν φυσιολογική ζωή! Αρκεί να παίρνεις σωστά τα φάρμακά σου και να έχεις μια καλή συνεργασία με το γιατρό σου!

Κάποιοι άνθρωποι στο περιβάλλον σου (φίλοι, δάσκαλοι/καθηγητές, σύντροφοι) μπορεί να αισθάνονται αμήχανα να συζητήσουν για το άσθμα σου. Η επιλογή σε ποιους θα μιλήσεις είναι καθαρά δική σου. Να θυμάσαι πάντα, ωστόσο, ότι το άσθμα δεν είναι αναπηρία ούτε είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι!

Μπορείς να συζητήσεις το άσθμα σου με το/τη σύντροφό σου ή τους φίλους σου, ώστε να μην ανησυχήσουν χωρίς λόγο εάν εμφανίσεις ένα επεισόδιο δύσπνοιας ή κάποια κρίση και να μπορέσουν να σε βοηθήσουν αν χρειαστεί. Το να μοιραστείς ένα μικρό πρόβλημα υγείας, όπως το άσθμα, με τους κοντινούς σου ανθρώπους μπορεί να σε φέρει πιο κοντά και να σε βοηθήσει να αποκτήσεις πιο στενή σχέση μαζί τους.

Σε μετακινήσεις και αλλαγή περιβάλλοντος, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, να παίρνεις μαζί σου τα φάρμακά σου. Πάντοτε να θυμάσαι τους παράγοντες που επιδεινώνουν το άσθμα σου (π.χ. τροφές, γύρεις κ.λπ.), ώστε να τους αποφεύγεις έγκαιρα εάν χρειαστεί.

Εάν εμφανίζεις συμπτώματα άσθματος κατά την έντονη άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει εάν πάρεις το ανακουφιστικό σου φάρμακο πριν την άσκηση.

Πολλοί διάσημοι πολιτικοί, καλλιτέχνες και αθλητές έχουν άσθμα και το δηλώνουν δημόσια!

Κάθε ασθενής με άσθμα είναι διαφορετικός και αντιμετωπίζει το άσθμα του διαφορετικά – οι περισσότεροι πάντως απολαμβάνουν τη ζωή και τις σχέσεις τους με κάθε τρόπο και χωρίς σοβαρούς περιορισμούς.

Γίνε κι εσύ ένας νέος ασθενής με άσθμα και φυσιολογική ζωή με τη σωστή λήψη των φαρμάκων σου και τη σωστή συνεργασία με το γιατρό σου!

http://www.myasthma.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.