Πώς θα μειώσετε την κυτταρίτιδα;

Αισθητική Δερματολογία Facebooktwitterpinterest

Κυτταρίτιδα…το χειμώνα την “κρύβουμε” κάτω από τα χοντρά μας ρούχα και το καλοκαίρι, λίγο πριν φορέσουμε τα μαγιό μας, ψάχνουμε απεγνωσμένα τρόπους να την εξαφανίσουμε. Πώς θα καταφέρουμε να μειώσουμε την κυτταρίτιδα τελικά;
Όμως, τί είναι κυτταρίτιδα και γιατί εμφανίζεται στο σώμα μας, ακόμα και όταν είμαστε αδύνατοι;

Η κυτταρίτιδα, λοιπόν, είναι μια παθολογική κατάσταση των δερματικών και υποδόριων ιστών, που χαρακτηρίζεται από κακή λειτουργία της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας. Αυτό έχει ως συνέπεια την ανομοιογενή κατανομή μορίων λίπους στο συνδετικό ιστό και την κατακράτηση νερού σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα, οι ίνες κολλαγόνου, που συνδέουν το λίπος με το δέρμα, υφίστανται βλάβες και προκαλείται προώθηση του λιπώδους ιστού προς την επιδερμίδα. Λόγω ορμονών (οιστρογόνων), η κυτταρίτιδα εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες και δεν σχετίζεται μόνο με το υπερβολικό βάρος, καθώς βλέπουμε και αδύνατες γυναίκες να έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν την εμφάνιση «φλοιού πορτοκαλιού» σε διάφορα σημεία στο σώμα μιας γυναίκα. Η ανεπαρκής λεμφική και αιματική κυκλοφορία, οι ελαστικές ίνες κολλαγόνου και οι ορμονικές διαταραχές συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι υποβοηθούν την κυτταρίτιδα και είναι οι εξής: εγκυμοσύνη, λοχεία, κλιμακτήριος, γυναικολογικά προβλήματα, αντισυλληπτικό χάπι, ελεύθερες ρίζες, παχυσαρκία, κακή διατροφή, αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, καθιστική ζωή, πέρασμα του χρόνου, άγχος, κάπνισμα, κληρονομικότητα, ανωμαλίες σκελετικού συστήματος, κακή στάση σώματος, στενά ρούχα, ψηλά τακούνια, λανθασμένος χειρισμός μάλαξης και δυσκοιλιότητα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε εντελώς την κυτταρίτιδα, αλλά αλλάζοντας κάποιες συνήθειές μας μπορούμε να τη μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό.

Όσον αφορά τη διατροφή, πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση:

  • λιπαρών τροφίμων και ιδιαιτέρως κορεσμένου λίπους (λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, fast food)
  • απλών σακχάρων (γλυκά, ζάχαρη)
  • καφεΐνης
  • αλκοόλ
  • αλατιού και αλμυρών φαγητών (προκαλούν κατακράτηση υγρών)

Από την άλλη μεριά, πρέπει να καταναλώνουμε:

  • φρούτα (κυρίως τα κόκκινα) και λαχανικά
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • όσπρια
  • ψάρια
  • ξηρούς καρπούς

Τρώγοντας αυτές τις τροφές, προσφέρουμε στον οργανισμό τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις φυτικές ίνες που χρειάζεται. Όλες αυτές οι ουσίες προστατεύουν από τις φλεγμονές, ενισχύουν τη δομή των κυττάρων του δέρματος, εμποδίζουν τη δημιουργία ενζύμων που διασπούν το κολλαγόνο, αποβάλλουν τις τοξίνες και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Ακόμα, είναι απαραίτητη η πρόσληψη 2-2,5 λίτρων υγρών καθημερινά, διότι όχι μόνο απομακρύνει τις τοξικές ουσίες από τον οργανισμό, αλλά επιτρέπει τη μείωση κατακράτησης υγρών και βοηθάει στην καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Στα υπέρβαρα άτομα, η απώλεια βάρους θα βοηθήσει πολύ στην όψη της κυτταρίτιδας, διότι παρατηρείται πως όσο αυξάνεται το λίπος στο σώμα, τόσο περισσότερο φαίνεται η ήδη υπάρχουσα κυτταρίτιδα σε διάφορα σημεία.

Η άσκηση στη ζωή μας είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να βελτιώσουμε κάποια σημεία του σώματος, καθώς καίμε θερμίδες, τονώνουμε το μυικό σύστημα, αυξάνουμε την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάμε στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών.

Πέρα από τη διατροφή και την άσκηση, μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει την κυτταρίτιδα με τη βοήθεια της ιατρικής και της αισθητικής και ορισμένων καλλυντικών προϊόντων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το αν τελικά φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Ακόμα και αν οι κρέμες, το μασάζ και οι διάφορες θεραπείες δεν αποδειχτούν τόσο αποτελεσματικές, το μόνο σίγουρο είναι πως κάνοντας μια σωστή διατροφή και εντάσσοντας την άσκηση καθημερινά στη ζωή σας, δεν έχετε τίποτα να χάσετε.

Και μη ξεχνάτε να αγαπάτε το σώμα σας, ακόμα και με τα ελαττώματά του!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.