Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε για να δούμε εάν έχουμε ηπατίτιδα C!

Νέο εμβόλιο για την ηπατίτιδα C Facebooktwitterpinterest

Γιατί να εξεταστώ;

Για να είσαι σίγουρος

Αν ανησυχείς ότι μπορεί να έχεις εκτεθεί στην ηπατίτιδα C, η ανησυχία αυτή  μπορεί σου προκαλεί περισσότερο άγχος από το να μάθεις ότι είσαι θετικός στον ιό. Εάν νιώθεις σχετικά συχνά αδιαθεσία, κάνοντας την εξέταση και παίρνοντας ένα αρνητικό αποτέλεσμα, θα αποκλείσεις την ηπατίτιδα C ως πιθανή αιτία αυτής της αδιαθεσίας και θα προσανατολιστείς καλύτερα προς αναζήτηση κάποιας άλλης αιτίας.

Εάν έχεις ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί επίσης να σε βοηθήσει στο να δώσεις εξήγηση για τα συμπτώματά τα οποία είχες όλο αυτόν τον καιρό. Γνωρίζοντας την αιτία που αισθάνεσαι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να νιώσεις μεγάλη ανακούφιση. Και από τη στιγμή που γνωρίζεις, υπάρχουν μια σειρά από διαθέσιμες επιλογές για εσένα ώστε να αντιμετωπίσεις τη νόσο.

Αναλαμβάνοντας ευθύνη για την υγεία σου

Παρόλο που η ηπατίτιδα C είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα υγείας, υπάρχει πλέον θεραπεία. Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων μπορεί να υπάρξει πλήρης ίαση. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ίαση υπάρχει το επίσης θετικό ενδεχόμενο να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου. Η ηπατίτιδα C είναι μια προοδευτική ασθένεια και όσο πιο γρήγορα γνωρίζεις ότι έχεις την ασθένεια, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να ενεργοποιηθείς για να την αντιμετωπίσεις. Ακολούθως όσο πιο γρήγορα ενεργήσεις, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία μπορεί να έχεις στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου ή ακόμη και στην εκρίζωση του ιού.

Μόλις πάρεις τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αυτά δείχνουν ότι είσαι θετικός στην ηπατίτιδα C, τότε αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση της υγείας σου θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Επίσης, θα πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την δυνατότητα να ζητήσει πληροφορίες, ώστε να μπορέσει μετέπειτα να κάνει επιλογές σχετικά με το πώς μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την καινούργια αυτή κατάσταση και οποιαδήποτε σωματικά ή ψυχικά συμπτώματα που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίσει.

Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η μείωση της χρήσης αλκοόλ, η ελάττωση ή η διακοπή του καπνίσματος και η βελτίωση της διατροφής σου μπορούν να προσφέρουν μια σημαντική βελτίωση στην υγεία σου.

Το να γνωρίζεις για την κατάστασή της υγείας σου  θα σου επιτρέψει να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο πάνω από στη ζωή σου γενικότερα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την ψυχολογική υγεία σου. Τότε θα μπορείς να αισθάνεσαι πιο ικανός να κάνεις σχέδια για το βραχυπρόθεσμο  όσο και το μακροπρόθεσμο μέλλον.

Προστατεύοντας τους γύρω μου

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, μπορείς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσεις ότι δεν θα μεταδώσεις τον ιό σε άλλους.

Μερικά θέματα που πρέπει να σκεφτείς ακόμη

Καλό είναι η εξέταση για ηπατίτιδα C να γίνει όταν και εσύ θα είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις όλα τα ενδεχόμενα. Πριν πάρεις την απόφαση να υποβληθείς σε εξέταση καλό είναι να αναλογιστείς το κατά πόσον ή όχι είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή. Νιώθεις έτοιμος; Έχεις σκεφτεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ενδεχόμενο ενός θετικού αποτελέσματος; Οι προβληματισμοί αυτοί δεν έχουν στόχο να σε αποτρέψουν από το να εξεταστείς, αλλά θέτουν ως στόχο την ενθάρρυνση σου ώστε κάποια στιγμή να προγραμματίσεις αυτήν την εξέταση. Αν έχεις ηπατίτιδα C, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα εάν αποφασίσεις να αναβάλεις αυτήν την εξέταση για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο θα σου δώσει την ευκαιρία να προετοιμαστείς,

1) Κάνοντας μια συνεδρία συμβουλευτικής πριν την εξέταση με έναν επαγγελματία υγείας

Ο σκοπός αυτής της συνεδρίας είναι να σε βοηθήσεις να διερευνήσεις τις συνέπειες ενός θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος. Προτείνεται να πραγματοποιήσεις την εξέταση εφόσον αισθάνεσαι έτοιμος και προετοιμασμένος και αφού πρώτα έχεις διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα . Εάν δεν αισθάνεσαι σίγουρος, τότε καλό είναι να ζητήσεις περαιτέρω πληροφορίες ή και ακόμα να απευθυνθείς σε ένα δεύτερο επαγγελματία υγείας.

Υπάρχει περίπτωση να μην είναι στο χέρι σου να πραγματοποιήσεις μια συνεδρία πριν την εξέταση. Αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από τις συνθήκες από τις οποίες οδηγήθηκες να εξεταστείς. Για παράδειγμα εάν ο γιατρός σου έχει αναλάβει να σε υποβάλει σε μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί η αιτία ορισμένων συμπτωμάτων που έχεις, τότε είναι πολύ πιθανό παράλληλα με μια σειρά από άλλες εξετάσεις να σε έχει υποβάλει και σε εξέταση για ηπατίτιδα C. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απίθανο να σου δοθεί η ευκαιρία μιας συνεδρίας συμβουλευτικής πριν την εξέταση.

2) Συνέπειες στην συναισθηματική υγεία

Μπορεί να θελήσεις να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για τις ψυχολογικές συνέπειες μιας ενδεχόμενου θετικής διάγνωσης. Το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονα συναισθήματα που μπορεί να είναι δύσκολο να τα διαχειριστείς μόνος σου. Για παράδειγμα μπορεί να βιώσεις πολύ οργή ή τύψεις για ορισμένες παρελθοντικές συμπεριφορές σου σχετικά με το πώς μολύνθηκες ή/και νόσησες.

Μια θετική διάγνωση μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να προκαλέσει αλλαγές στην καθημερινότητά σου . Όχι μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους σου, αλλά μπορεί επίσης να τοποθετήσει ένα τεράστιο ερωτηματικό για το μέλλον σου. Για παράδειγμα : Θα αρρωστήσω και σε τι βαθμό; Θα είμαι σε θέση να κάνω παιδιά; Θα είμαι σε θέση να συνεχίσει να δουλεύω; Ποιος θα φροντίσει για μένα; Ποιος θα με κάνει παρέα ; Θα συνεχίσουν να με αγαπούν οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι ?Όντας μόνος σου αντιμέτωπος με αυτές τις ανασφάλειες μπορεί να είναι μια αρκετά δύσκολη κατάσταση. Μην νομίζεις ότι θα είναι εύκολο να την αντιμετωπίσεις χωρίς υποστήριξη. Από την άλλη αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι την υποστήριξη κάποιου, υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που μπορούν να σε υποστηρίξουν.

3) Έχοντας υποστήριξη

Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να έχεις μεριμνήσει για να μιλήσεις σε κάποιον επαγγελματία αμέσως αφότου πάρεις τα αποτελέσματα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας ή ο γιατρός σου που σε παρέπεμψε για την εξέταση, ένα μέλος της οικογένειας ή ένας στενός φίλος. Είναι πολύ πιθανό, να σε επηρεάσει το θετικό αποτέλεσμα πολύ χειρότερα από ότι φανταζόσουν, γι’ αυτό καλό θα ήταν και προτείνεται να έχεις μεριμνήσει και να έχεις κανονίσει να λάβεις την απαραίτητη υποστήριξη.

4) Επιπτώσεις στον/στην σύντροφό σου

Δεδομένου ότι είναι δυνατό, αν και όχι συχνό, να υπάρξει μετάδοση της ηπατίτιδας C μέσω σεξουαλικής πράξης, μπορεί να χρειαστεί να εξετάσεις το ενδεχόμενο ότι μια δική σου θετική διάγνωση θα μπορούσε να σημάνει μια επίσης θετική διάγνωση και για τον σύντροφό σου. Μια επίσης πιθανότητα είναι ο σύντροφός σου να μην έχει μολυνθεί. Όμως αν εσύ βρεθείς θετικός, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να μεταδώσεις τον ιό κάποια στιγμή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Ίσως χρειάζεται κάποια στιγμή να ανοίξεις το θέμα του πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας και τι θα πρέπει να μάθετε να προσέχετε ώστε να προφυλάξεις το σύντροφό σου.

5 ) Ολοκληρώνοντας
Πριν πάρεις την απόφαση να κάνεις την εξέταση καλό θα ήταν να έχεις προετοιμαστεί για τις αλλαγές που μπορεί τα αποτελέσματα αυτής να φέρουν στην ζωή σου. Ίσως θα μπορούσες να κάνεις κάποιες ρυθμίσεις ή να τακτοποιήσεις κάποιες εκκρεμότητες πριν κάνεις την εξέταση. Αλλά να θυμάσαι ότι ο μόνος λόγος για την καθυστέρηση ή αναβολή της εξέτασης θα πρέπει να είναι το ότι θα δώσεις στον εαυτό χρόνο για να προετοιμαστεί. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να γνωρίζεις αν έχεις ηπατίτιδα C είναι τα να κάνεις αυτήν την εξέταση και μακροπρόθεσμα για τη ζωή σου αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό και σημαντικό βήμα, καθώς θα προλάβεις μια ενδεχόμενη μελλοντικά πολύ σοβαρή βλάβη της υγείας σου, θα την αντιμετωπίσεις και θα μάθεις να προσέχεις τον εαυτό σου. Το όφελος ισχύει ακόμη και αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό, γιατί και σε αυτή την περίπτωση θα πάρεις (και οφείλεις να ζητήσεις) την κατάλληλη ενημέρωση για το τί πρέπει να προσέχεις και ποιους κανόνες πρέπει να τηρείς ώστε να παραμείνεις υγιής και συνεπής απέναντι στον εαυτό σου, δηλαδή ψυχικά ισορροπημένος.

 

 

http://helpa-prometheus.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.