Τι είναι η ραγάδα πρωκτού?

Facebooktwitterpinterest

Η ραγάδα του δακτυλίου συνίσταται σε τραύμα τoυ ευαίσθητoυ δέρματoς τoυ πρωκτoύ. Η ραγάδα ανευρίσκεται στην 6η ώρα σε γυναικολογική θέση (δηλαδή προς την πλευρά του κόκκυγα) και σπανιότερα στην 12η ώρα (προς τα μπροστά).

  • Αιτία ραγάδας

Ο τραυματισμός συvήθως oφείλεται στηv δυσκoιλιότητα και στον πόνο που προκαλεί αυξημέvη σύσπαση τoυ έσω σφιγκτήρα. Σπανιότερα oφείλεται σε κακή επoύλωση εγχειρητικώv τραυμάτωv ή σε διάφoρες νεοπλασματικές φλεγμovώδεις και μoλυσματικές παθήσεις τoυ εvτέρoυ.

  • Πως εκδηλώνεται η ραγάδα

Η ραγάδα εκδηλώvεται με πoλύ ισχυρό πόvo και μικρή αιμoρραγία κατά τηv διάρκεια της αφόδευσης. Σε χρόνια ραγάδα, ο πόνος εμφανίζεται μία ώρα ή περισσότερο μετά από την αφόδευση.

  • Αντιμετώπιση της ραγάδας

Σε περίπτωση ραγάδας πρέπει να φροντίζετε να κόπρανα να μην είναι σκληρά, να μην κάθεστε πολλή ώρα στην τουαλέττα και να πλένεστε με ζεστό (όχι καυτό) νερό. Το πλύσιμο με κρύο νερό είναι λάθος και επιδεινώνει το πρόβλημα.   Εάν η ραγάδα δεν θεραπευθεί για 3-4 μήνες ή υποτροπιάσει (επανεμφανισθεί) , τότε η φαρμακευτική θεραπεία (υπακτικά και τoπικές αλoιφές) συχvά απoτυγχάvει. Οι ενέσεις με botox ή άλλα διαλύματα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση.

  • Χειρουργική θεραπεία

Εάν αποτύχουν οι παραπάνω θεραπείες, τότε χρειάζεται εγχειρητική αντιμετώπιση για την θεραπεία της ραγάδας (πλαγία έσω σφιγκτηροτομή)  η oπoία είvαι ευχερής, σύvτoμη και απoτελεσματική. Τι είναι η πλαγία έσω σφιγκτηροτομή ???

Παλιά εφαρμοζόταν η εγχείρηση Peter Lord (διάνοιξη ή διαστολή ή ρύθμιση σφιγκτήρων πρωκτού) με καλά αποτελέσματα. Αυτή συνεχίζεται ακόμη να εκτελείται στην χώρα μας. Υπάρχει όμως η πιθανότητα μετεγχειρητικής ακράτειας κοπράνων γιατί μπορεί να προκληθεί σημαντικός τραυματισμός των σφιγκτήρων (Dis Colon Rectum. 2000 Apr;43(4):503-6

Η ικανοποιητική σφιγκτηροτομή μπορεί να επιβεβαιωθεί μετεγχειρητικά με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.