Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Λεύκανση των δοντιών

Facebooktwitterpinterest

Η λεύκανση συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες αισθητικής οδοντιατρικής.
Πρόκειται για μια ασφαλή και σχετικά οικονομική διαδικασία η οποία συμβάλλει στη βελτίωση του χρώματος των δοντιών και βοηθά στην απομάκρυνση των δυσχωμιών.

Γιατί δεν είναι λευκά τα δόντια μου?
Η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού ονομάζεται σμάλτο. Μέρα με τη μέρα, στην επιφάνεια του σμάλτου σχηματίζεται μια λεπτή επικαλυπτική στρώση στην οποία εύκολα δημιουργούνται δυσχρωμίες. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι εξωτερικές δυσχρωμίες είναι η ηλικία, το τσιγάρο, τα αναψυκτικά, το κάπνισμα, το κρασί, το τσάϊ κι ο καφές. Δυσχρωμίες, ωστόσο είναι πιθανόν να προκύψουν και στο εσωτερικό του δοντιού. Πρόκειται για τις λεγόμενες εσωτερικές δυσχρωμίες. Οι εσωτερικές δυσχρωμίες μπορεί να οφείλονται σε όλα τα παραπάνω αλλά και στην υπερβολική έκθεση στο φθόριο κατά την παιδική ηλικία, τη λήψη αντιβιοτικών που περιέχουν τετρακυκλίνη, ορμονικές διαταραχές, φάρμακα κ.α.

Η πλέον συνηθισμένη εσωτερική δυσχρωμία είναι αυτή που δημιουργείται σε δόντι το οποίο έχει απονευρωθεί και δεν έχει πια ζωντανό νεύρο.

Η λεύκανση μπορεί να γίνει στο οδοντιατρείο ή / και στο σπίτι και να αφορά ζωντανό ή απονευρωμένο δόντι.

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο.

Η λεύκανση στο ιατρείο διαρκεί από 30 έως 90 λεπτά και θα χρειαστούν από μία έως και τρείς συνεδρίες, ανάλογα με τον τύπο της δυσχρωμίας και το πόσο λευκά επιθυμείτε να γίνουν τα δόντια σας. Ο οδοντίατρος ξεκινά καταγράφοντας το ιστορικό του ασθενή, ώστε να μάθει πώς προέκυψαν οι δυσχρωμίες των δοντιών (διαφορετικοί τύποι δυσχρωμιών έχουν διαφορετική απόκριση στη θεραπεία), εφαρμόζει ένα ειδικό προστατευτικό ζελέ στα ούλα και στη συνέχεια τον λευκαντικό παράγοντα. Οι λευκαντικοί παράγοντες μπορεί να είναι αυτοενεργοποιούμενοι, να ενεργοποιούνται με θερμότητα ή με ειδικής συχνότητας φώς (led,plasma,laser).

Λεύκανση στο οδοντιατρείο σε απονευρωμένο δόντι.

Η βελτίωση της εμφάνισης ενός δοντιού που έχει απονευρωθεί απαιτεί την εφαρμογή μίας ελαφρά διαφορετικής τεχνικής με την οποία το δόντι λευκαίνει από το εσωτερικό του. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει τον λευκαντικό παράγοντα εντός του δοντιού και στη συνέχεια φράζει το δόντι με προσωρινό σφράγισμα αφήνοντας  το υλικό να δράσει για αρκετές μέρες. Η διαδικασία αυτή είτε θα έχει προσωρινό αποτέλεσμα με μία μόνο εφαρμογή είτε θα χρειαστεί να επαναληφθεί εωσότου το δόντι αποκτήσει την επιθυμητή απόχρωση.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι.

Για τη λεύκανση στο σπίτι ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα των δοντιών για να κατασκευάσει τα μασελάκια που θα υποδεχτούν τον λευκαντικό παράγοντα. Στο σπίτι ο ασθενής γεμίζει το κάθε μασελάκι με το λευκαντικό ζελέ που του έχει δώσει ο οδοντίατρος και το φοράει για τουλάχιστον 2 ώρες καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το επιθυμητό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται συνήθως σε μία ή δύο εβδομάδες.

Λευκαντικό παράγοντας και μηχανισμός δράσης.

Ο παράγοντας που χρησιμοποιείται για την λεύκανση των δοντιών είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε διαφορετική κατά περίσταση περιεκτικότητα. Το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου μόλις έρθει σε επαφή με το σμάλτο των δοντιών διασπάται σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και διάφορα άλλα συστατικά που εκ των πραγμάτων υπάρχει στο σάλιο. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και δραστικά ιόντα υδροξυλίου. Αυτά τα ιόντα προκαλούν την λεύκανση των δοντιών αφού προσκολλώνται στα σωματίδια των δυσχρωμιών και τις διαλύουν.

Ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή διαδικασία. Οι παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες, αν και τα δόντια ορισμένων ασθενών είναι πιθανό να γίνουν πιο ευαίσθητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα (2-3 ημέρες). Πιθανό είναι επίσης να προκληθεί ένας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η λεύκανση αντενδείκνυται προληπτικά, καθώς η επίπτωση των λευκαντικών υλικών στην ανάπτυξη του εμβρύου δεν είναι ακόμα γνωστή.

Κόστος και διάρκεια του αποτελέσματος .

Το κόστος της λεύκανσης κυμαίνεται από 150€ έως και 800€. Ο μέσος όρος του κόστους δεν υπερβαίνει τα 400€.

Το κόστος της λεύκανσης εξαρτάται με το αν πρόκειται για δόντι που έχει απονευρωθεί ή ζωντανό δόντι όπως επίσης με το αν γίνεται στο σπίτι ή στο ιατρείο με αυτοενεργοποιούμενα υλικά ή χρήση  laser ή ειδικής συχνότητας φωτός.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης ενδέχεται να είναι μόνιμο με την κατάλληλη συντήρηση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.