Μάθετε για τη ρινοπλαστικη

Facebooktwitterpinterest

– Ποια τα οφέλη της για την εξωτερική μας εμφάνιση και ποιοι οι κίνδυνοι;
Στην ομορφια μας όλοι έχουμε κάποιες ατέλειες. Τι γίνεται όμως όταν αυτές οι ατέλειες μπορούν να διορθωθούν και να κάνουμε την ομορφια μας όσο το δυνατόν καλύτερη. Η πιο απλή διορθωτική επέμβαση για την ομορφια μας είναι η ρινοπλαστική. Άλλωστε πολλά διάσημα και πασίγνωστα μοντέλα, τραγουδιστές και ηθοποιοί έχουν κάνει για την ομορφια τους μια απλή επέμβαση όπως η ρινοπλαστική.

Πριν γίνει σούπερ μοντέλο η Ζιζέλ Μπούντσεν (Giselle Bundchen) έπρεπε να μειώσει λίγο τη άλλοτε μεγάλη της μύτη. Η Κέλυ Ρόουλαντ (Kelly Rowland) του συγκροτήματος Ντέστινις Τσάιλντ (Destiny’s Child) έκοψε λίγο τη δική της κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας διακοπής του συγκροτήματος. Το ίδιο και η ηθοποιός Κέιτυ Χόλμς (Katie Holmes) που πρόσφατα ομόρφυνε αρκετά, λόγω αυτής της νέας επέμβασης.

Είναι μόνο τρεις από τις πολλές αξιόλογες διασημότητες, που είχαν τη δική τους εμπειρία και πέρασαν από το «μαχαίρι» για να δείχνουν πιο όμορφες και υπέροχες από ποτέ.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστή τους;
Όλες τους έκαναν ρινοπλαστική, που είναι ένα είδος αισθητικής χειρουργικής που αναμορφώνει τη μύτη.
Μπορεί να την κάνει μικρότερη ή μεγαλύτερη, να αλλάξει τη γωνία σε σχέση με το άνω χείλος, να μεταβάλλει την άκρη, να διορθώσει το πάχος, τις εσοχές και άλλα ελαττώματα της μύτης για να τη φέρουν σε καλύτερη αναλογία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Μπορεί επίσης να διορθώσει διαρθρωτικά προβλήματα που προκαλούν συμφόρηση και αναπνευστικά προβλήματα. Με απλά λόγια, με όποιον τρόπο θέλετε να τη βελτιώσετε.

Κατά την εκτέλεση της ρινοπλαστικής, ο χειρουργός κάνει τομές για να προσεγγίσει τα οστά και τους χόνδρους που στηρίζουν τη μύτη.
Οι τομές γίνονται συνήθως στο εσωτερικό της μύτης, ώστε να είναι αόρατες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, μερικά οστά και χόνδροι μπορεί να αφαιρεθούν ή να προστεθούν ιστοί από κάποιο άλλο μέρος του σώματος ή να χρησιμοποιηθεί συνθετικό γέμισμα. Αφού ο χειρουργός προβεί στην αναδιάταξη και αναδιαμόρφωση του οστού και του χόνδρου, το δέρμα και οι ιστοί τοποθετούνται εκ νέου πάνω για να σχηματιστεί η μύτη. Ένας νάρθηκας τοποθετείται έξω από τη μύτη για να υποστηρίξει το νέο σχήμα της μύτης καθώς θεραπεύεται. Η ρινική συσκευασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό της μύτης για να προσφέρει επιπρόσθετη στήριξη.


Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία.

Συχνά εκτελείται στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά υπάρχουν φορές που ο γιατρός ζητάει από τον ασθενή να παραμείνει μια ημέρα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί που κάνουν αυτό το είδος της αισθητικής χειρουργικής είναι καταρτισμένοι στην Ωτορινολαρυγγολογία. Είναι ένας κλάδος της ιατρικής που ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των αυτιών, της μύτης και του λαιμού.


Τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής μπορεί να είναι ασήμαντα ή σημαντικά, ανάλογα με το είδος της διόρθωσης που θέλετε.

Είναι σημαντικό να συμφωνούν ο ασθενής και ο πλαστικός χειρουργός για τους στόχους της χειρουργικής επέμβασης. Αν οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές και ο πλαστικός χειρουργός συμμετέχει σε αυτές, τότε θα καταφέρει μάλλον να δώσει πιο ευνοϊκά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι επίσης μόνιμα, αν και αργότερα η κάκωση ή άλλοι παράγοντες μπορούν να μεταβάλουν την εμφάνιση της μύτης.

Η αισθητική χειρουργική πρέπει να γίνεται μόνο σε μια πλήρως ανεπτυγμένη μύτη.
Αυτό σημαίνει όταν η μύτη αναπτυχθεί πλήρως μετά την ηλικία, των 15 ή 16 στις γυναίκες και 17 ή 18 στους άνδρες. Αν ρινοπλαστική γίνει πριν από αυτή την ηλικία, η συνέχιση της ανάπτυξης της μύτης μπορεί να αλλοιώσει τα χειρουργικά αποτελέσματα και ενδεχομένως να προκαλέσει επιπλοκές. Με όλα αυτά τα εξωτερικά πρότυπα που θέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτά τα λαϊκά περιοδικά με τα ατροφικά κοκαλιάρικα κορίτσια στα εξώφυλλα ή εμπορικές διαφημίσεις με δικέφαλους μύες των ‘‘έξι πακέτων’’. Η επιθυμία του να δείχνεις πιο εκθαμβωτική από ποτέ, συνεχώς ακμάζει. Σπρώχνει πολλές γυναίκες, ακόμη και άνδρες, να αυξήσουν κάποιο μέρος του σώματός περισσότερο. Απλά σας δίνουμε μια φιλική συμβουλή, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι αυτό που είναι σε θέα σωματικά, αλλά αυτό που είναι στην καρδιά.

Παρενέργειες Ρινοπλαστικής
Σκέφτεστε να μπείτε στο χειρουργείο για να κάνετε επέμβαση στη μύτη, αλλά φοβάστε αυτό που θα συμβεί κατά τη διάρκειά της; Οι απορίες είναι αναπόφευκτες και φυσιολογικές. Βέβαια, επειδή λοιπόν αφορά ένα μεγάλο μέρος του προσώπου σας, σας απασχολεί περισσότερο. Αλλά μην αποθαρρύνεστε, αφού το είδος της επέμβασης που σύντομα θα κάνετε, γίνεται πάντα από ειδικευμένους γιατρούς. Στην πραγματικότητα, είναι και δική σας δουλειά, ως ασθενής, να ψάξετε τον καλύτερο -μεταξύ άλλων- που μπορεί να βρεθεί.


Οι παρενέργειες της ρινοπλαστικής είναι σπάνιες και οι επιπλοκές είναι ασήμαντες.
Ωστόσο, όλες οι επεμβάσεις έχουν τα δικά τους ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για να αποφευχθούν αυτά, απλά πρέπει να υπακούτε σε οτιδήποτε σας συνταγογραφηθεί. Δεν είναι κακό να υπακούτε κάποιον που διαθέτει γνώσεις στον τομέα αυτόν, ακόμη και αν είναι άβολο από την πλευρά σας.

Για να εξοικειωθείτε καλύτερα, πέντε από αυτές συζητούνται αναλυτικά παρακάτω.

– Μολύνσεις πληγών
Η πιθανότητα να υπάρχουν παρενέργειες στη ρινοπλαστική είναι μικρότερη από δύο τοις εκατό (2%). Υπάρχει πάντα η διαθεσιμότητα αντιβιοτικών και διοχέτευσης για την θεραπεία των αποστημάτων, της κυτταρίτιδας και του γλαυκώματος. Στην πραγματικότητα, η χρήση ενός εμφυτεύματος αυξάνει το ποσοστό των λοιμώξεων του τραύματος.

Έκρηξη αιμοφόρων αγγείων
Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές, κόκκινες κηλίδες στη μύτη σας μετά την επέμβαση. Είναι οι παρενέργειες της ρινοπλαστικής εξαιτίας των αιμοφόρων αγγείων που εξερράγησαν. Δώστε προσοχή διότι μπορεί να είναι και μόνιμα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει, αλλά δεν πρέπει να παραμελείται.

Ανώμαλο σχήμα
Μια παρενέργεια της ρινοπλαστικής είναι οι παράγοντες που μπορούν να ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο. Ένα ανώμαλο σχήμα μύτης μπορεί να προκληθεί από μια παραδρομή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το κεφάλι του ασθενούς να μην μείνει ψηλά και να κοιμηθεί πάνω σ’ αυτήν χωρίς τον κατάλληλη νάρθηκα. Η μύτη μπορεί να τραβηχτεί στη μια πλευρά αν ο νάρθηκας δεν υποστηρίζεται σωστά.

– Αιμορραγία
Για να μειωθεί η σοβαρότητα των παρενεργειών αυτού του είδους της ρινοπλαστικής, ο ασθενής δεν θα πρέπει να σπρώξει ή να φυσήξει τη μύτη του. Η Αιμορραγία μπορεί να κρατήσει μέχρι και μία εβδομάδα ή τέσσερις μήνες. Μπορεί να κρατήσει καιρό και επομένως η υπομονή εδώ είναι πραγματική απαίτηση.

– Σύνδρομο τοξικού σοκ
Σε ένα άρθρο που έχει γράψει ο S. Valentine Fernandes, αναφέρεται ότι «το ποσοστό των επιπλοκών της ρινικής χειρουργικής επέμβασης κυμαίνεται από 4% – 18,8% σε ατομικές περιπτώσεις, το ποσοστό αυτό πέφτει γενικά όταν υπάρχει μεγάλη χειρουργική εμπειρία. Επιπλοκές στο δέρμα και σε μαλακούς ιστούς συμβαίνουν σε ποσοστό μέχρι 10% των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σοβαρές συστηματικές ή απειλητικές επιπλοκές για τη ζωή συμβαίνουν σε 1,7-5% των περιπτώσεων στη ρινοπλαστική. Οι ενδοκρανιακές επιπλοκές είναι σπάνιες». Υπάρχει επίσης μια παρενέργεια ρινοπλαστικής που είναι απίθανο να συμβεί. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το ποσοστό των περιστατικών είναι μόλις 0,016%. Εάν δεν διαγνωστεί, το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 11%. Ο πυρετός, ο εμετός, η διάρροια και εξανθήματα – σαν ηλιακό έγκαυμα – είναι τα συνήθη συμπτώματα.

Σε μια μελέτη που διεξήχθηκε, περίπου το 10% από αυτούς που είχαν πραγματοποιήσει «διορθώσεις μύτης» χρειάστηκαν μετέπειτα επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό οφείλεται στα εμπόδια που εμφανίζονται ή όταν η μύτη δεν φαίνεται καλή μετά. Οι γιατροί πρέπει να περιμένουν άλλον ένα χρόνο πριν ο ασθενής κάνει άλλη επέμβαση.

http://www.anew.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.