Δίαιτα Ελκώδους Κολίτιδας

Facebooktwitterpinterest

H νόσος είναι χρόνια και η θεραπεία της απαιτεί την καλή συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και γιατρού, καθώς και τη θέληση του ασθενούς να θεραπευτεί. Η νόσος προοδεύει με εξάρσεις και τα μεταξύ αυτών διαστήματα ίσως είναι ελεύθερα συμπτωμάτων. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας οδηγήσουν σε νέο τρόπο ζωής. Η επικοινωνία σας με το θεράποντα γιατρό πρέπει να είναι συνεχής και να γίνεται όποτε αισθάνεστε ότι πρέπει να τον ενημερώσετε για κάποια μεταβολή ή για κάποιο πρόβλημα.

Αλκοόλ

Σε περιορισμένη χρήση. Η μπίρα, το κόκκινο κρασί ή το τζιν μπορεί να σας προκαλέσουν διάρροια.

Δίαιτα.

  1. Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά, όχι όμως τις πατάτες), ιδιαίτερα τις εποχές έξαρσης της νόσου, όταν δηλαδή έχετε πόνο ή διάρροια.
  2. Φάτε πολλές πρωτεΐνες, όπως, π.χ., κρέας, γάλα (εάν το ανέχεστε).
  3. Μαγειρεμένα φρούτα επιτρέπονται.
  4. Το γάλα, η φέτα, τα μαλακά λευκά τυριά και τα γαλακτερά επιτρέπονται μόνο αν γίνονται ανεκτά. Για να δοκιμάσετε αν ανέχεστε τα γαλακτερά, πιείτε νηστικός ένα ποτήρι κρύο πλήρες γάλα. Αν μέσα σε δύο ώρες παρατηρήσετε φουσκώματα στην κοιλιά ή και διάρροια, τότε είναι καλό να τα αποφεύγετε.

Στην περίοδο που δεν έχετε συμπτώματα δεν χρειάζεται αυστηρή δίαιτα.

Στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει έξαρση (κρίση) της νόσου. Να αποφεύγετε τις έντονες συγκινήσεις, να ξεκουράζεστε καλά και να αθλείστε τακτικά.

Βάρος

Να ζυγίζεστε τακτικά και σε περίπτωση μείωσης του βάρους σας να ενημερώνετε το γιατρό σας. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρονται στο γιατρό σας προβλήματα όρασης, δερματολογικά, πόνοι αρθρώσεων, θρομβώσεις, προβλήματα νεφρών και ήπατος.

Φάρμακα

Πρέπει να αποφεύγετε τα μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως τα Voltaren, Mesulid, Indocid, Feldene, Reumacid κ.ά.

Ο έλεγχος της υγείας σας θα είναι περιοδικός και θα καθορίζεται από το γιατρό σας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.