Χρήσιμες οδηγίες για τη μετεγχειρητική αγωγή σε χειρουργημένους ασθενείς στην περιοχή του πρωκτού

Ένωση Ασθενών Ελλάδας Facebooktwitterpinterest

      • Την ημέρα του χειρουργείου, σε περίπτωση που επιστρέψει στην οικία του, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία και το περπάτημα. Θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του χωρίς άλλο περιορισμό. Εξυπακούεται ότι τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να αποφεύγεται η μετακίνηση με μηχανή.

     

    • Η καθημερινή αφόδευση με σχετικά μαλακά κόπρανα είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η αφόδευση, τα κόπρανα μπορεί να γίνουν σκληρά με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου και μικρής αιμορραγίας. Μπορεί να χρειασθεί η λήψη υπακτικών τύπου «γάλα μαγνησίας» (μία κουταλιά πρωί- βράδυ).

    • Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες παρατηρείται λίγο αιμορραγικό υγρό σε περίπτωση ανοικτού τραύματος στον πρωκτό. Το αίμα μειώνεται καθημερινά και παραμένει εκροή ορώδους υγρού που βαθμηδόν μειώνεται. Από την επόμενη μέρα της χειρουργικής επέμβασης πρέπει να γίνεται τρεις φορές ημερησίως και μετά από κάθε αφόδευση πλύσιμο με άφθονο χλιαρό νερό (αφαίρεση του τηλεφώνου από το ντους) και αλλαγή στις γάζες. Επίσης από την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα, ιδιαίτερα θεραπευτικά είναι τα λουτρά με αλατόνερο σε μεγάλη λεκάνη (τρεις χούφτες αλάτι) τρεις φορές ημερησίως.

    • Η διατροφή μετεγχειρητικά είναι ελεύθερη. Καλό είναι να περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ινών (λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, πολλά υγρά και χυμοί). Καλό είναι να αποφεύγονται το κόκκινο κρασί και τα μπαχαρικά.

    • Σε περίπτωση πόνου, ο ασθενής μπορεί να πάρει ήπια αναλγητικά τύπου Ponstan , Lonarid ή Depon. Εάν εμφανισθεί έντονος πόνος, σημαντική αιμορραγία ή πυρετός, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό. Επίσης είναι απαραίτητο να ουρήσει ο ασθενής το βράδυ του χειρουργείου.

    • Οι μετεγχειρητικές αλλαγές στο ιατρείο πρέπει να γίνονται τακτικά για να οριστικοποιηθεί η καλή επούλωση του χειρουργικού τραύματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.