Συνάχι (καταρροή), ρινική συμφόρηση (μπούκωμα της μύτης),Ρινίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Το συνάχι ή η καταρροή, προκαλείται από διάφορους ιούς. Συνήθως είναι η αρχή κάποιας ίωσης. Ο ιός κάνει μια φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης και πολύ συχνά η φλεγμονή αυτή εξελίσσεται προκαλώντας πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, βράχνιασμα, κλπ.
Το τι εξέλιξη θα έχει ένα συνάχι σε ένα παιδί κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει ούτε να σταματήσει την εξέλιξη αυτή. Όπως είδαμε στα προηγούμενα, η επιστήμη δεν έχει βρει φάρμακα για τη θεραπεία αυτών των ιώσεων. Η εξέλιξη τους εξαρτάται από το είδος του ιού και την αντίσταση του οργανισμού.
Εκτός από την καταρροή, δηλαδή την παραγωγή άφθονης διαφανούς βλέννας από το βλεννογόνο της μύτης, συνήθως προκαλείται και οίδημα του βλεννογόνου που έχει σαν αποτέλεσμα τη ρινική συμφόρηση και τη δυσκολία στην αναπνοή, δηλαδή το «μπούκωμα» της μύτης.
Η αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι συμπτωματική και όχι θεραπευτική. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή το σύμπτωμα περιμένοντας να περάσει η αρρώστια. Η αγωγή αυτή περιλαμβάνει αντιπυρετικά αν ο πυρετός είναι πάνω από 38° C και μια αγωγή που να βοηθάει το ξεβούλωμα της μύτης, με πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό. Η χρήση του φυσιολογικού ορού στη θεραπεία της ρινίτιδας, έφερε καταπληκτικά αποτελέσματα στη θεραπεία και έτσι σπάνια σήμερα βλέπουμε πυώδεις ρινίτιδες στα παιδιά,( δηλαδή το έκκριμα της μύτης να είναι πυώδες). Ο φυσιολογικός ορός, αφενός ρευστοποιεί τις ρινικές εκκρίσεις και αφετέρου έχει αποιδηματική δράση στο βλεννογόνο της μύτης (δηλαδή ξεπρήζει το ρινικό βλεννογόνο με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται ευκολότερα). Με τη βοήθεια μιας σύριγγα μιας χρήσης, βάζουμε άφθονο φυσιολογικό ορό και συχνά, στα ρουθούνια του παιδιού. Ο φυσιολογικός ορός δεν προκαλεί κακό και ανάλογα με το πρόβλημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά και σε μεγάλη ποσότητα (πχ μισή αμπούλα σε κάθε ρουθούνι 10 – 15 φορές την ημέρα). Ο ορός πρέπει να είναι σε αμπούλες των 10 ή των 5 κυβικών, και όχι σε μεγαλύτερη συσκευασία, διότι μπορεί να μολυνθεί. Υπάρχουν επίσης, έτοιμα για χρήση, σκευάσματα φυσιολογικού ορού (όπως πχ το Clinofar) για τα οποία δε χρειάζεται σύριγγα. Φυσιολογικό ορό με τον ίδιο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιήσουν και οι ενήλικες. Πρέπει να αποφεύγονται φάρμακα σε ρινικές σταγόνες ή gel που περιέχουν αγγειοσυσπαστικές ουσίες, διότι προκαλούν rebound φαινόμενο, δηλαδή όταν περάσει η δράση τους προκαλούν μεγαλύτερο οίδημα (πρήξιμο) στο βλεννογόνο, και σε μακροχρόνια χρήση, ατροφία του ρινικού βλεννογόνου. Παλαιότερα για το μπούκωμα της μύτης και την καταρροή, χρησιμοποιούνταν κατά κόρον αποσυμφορητικά από το στόμα. Η χρήση τους έχει περιορισθεί πλέον, διότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.
Η ρινίτιδα είναι σοβαρή υπόθεση για τα νεογνά. Ένα νεογνό με μεγάλου βαθμού μπούκωμα μπορεί να πάθει ασφυξία, διότι δεν ξέρει να αναπνεύσει από το στόμα, όπως το μεγαλύτερο παιδί ή ο ενήλικας. Όταν το μπούκωμα της μύτης σε ένα νεογνό είναι έντονο, δεν είναι υπερβολή αν συστήσει κανείς στους γονείς, να το παρακολουθούν τη νύχτα με βάρδιες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.